Care sunt efectele obezitatii infantile?

Care sunt efectele obezitatii infantile?

Tendinta majoritatii parintilor este de a trece cu vederea kilogramele in plus pe care le are copilul, argumentul fiind ca aceasta este o situatie care dispare odata cu procesul de crestere. Realitatea este insa total diferita: obezitatea infantila nu este o situatie trecatoare, care se rezolva de la sine. Aceasta este o problema medicala care poate afecta permanent functionarea organismului unui copil si poate duce la aparitia altor afectiuni. In cele mai multe din cazuri, un copil supraponderal este un viitor adult obez, cu risc crescut de a dezvolta complicatii. Acestea sunt efectele obezitatii infantile, la care este nevoie sa fii atent!

Obezitatea infantila nu este o situatie care ”trece de la sine”. Este nevoie de efort sustinut si de educatie alimentara pentru a reduce efectele acesteia pe termen lung. In caz contrar, pot aparea diferite riscuri, care pot pune in pericol sanatatea copilului.

La fel de adevarat este si ca societatea consumerista ofera acces facil la produse procesate si dulciuri, in detrimentul produselor cu potential nutritiv ridicat, care sa ajute la dezvoltarea armonioasa a copilului.

Pretul fructelor si legumelor s-a dublat in ultimii 30 de ani la nivel international, in timp ce pretul dulciurilor si al alimentelor procesate s-a ieftinit. De exemplu, in Marea Britanie, pretul legumelor a crescut cu peste 199% in ultimii 30 de ani, iar costul unei inghetate a scazut cu 50%. La nivel global, pretul multor alimente procesate a scazut cu 20%. La polul opus, potrivit unor studii, preturile legumelor au crescut cu peste 90% in Brazilia, China, Coreea si Mexic. Tendinta este similara peste tot in lume. Aceasta situatie a dus la dublarea cazurilor de persoane supraponderale si obeze. Situatia este similara in Romania, unde se ”respecta” acelasi trend.

Este mai ieftin si mai la indemana sa cumperi dulciuri si produse hipercalorice, pline de aditivi si zahar, ambalate, care rezista depozitate in casa, decat sa achizitionezi fructe si legume si alte alternative sanatoase. Situatia aceasta ii incurajeaza pe parinti, spre exemplu, sa nu mai depuna efort pentru a organiza un plan alimentar sanatos pentru copiii lor. La fel, cei mici devin rapid victimele gustului placut al alimentelor de tip fast food si al dulciurilor, bogate in potentatori de gust, si nu vor mai dori sa consume alternativele sanatoase. In acest ritm, sunt mari sanse sa asistam la o adevarata epidemie de obezitate in viitorul apropiat”, declara medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat in chirurgia obezitatii.

In aceste conditii, parintii trebuie sa fie foarte atenti in ceea ce priveste excesul ponderal al copiilor. Supraponderabilitatea si obezitatea sunt periculoase pentru sanatatea celor mici.

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Diabetul de tip 2 la copii are obezitatea ca principala cauza

Obezitatea infantila declanseaza diabetul de tip 2 si in cazul pacientilor copii, nu numai in cazul pacientilor adulti. O valoarea crescuta a glicemiei poate afecta ireversibil dezvoltarea unui copil si ii poate pune in pericol sanatatea. Cea mai buna metoda de a preveni aceasta situatie este aceea de a intocmi un plan alimentar sanatos, din care sa fie eliminate zaharul si alimentele procesate.

Astmul, efect al obezitatii infantile

Kilogramele in exces cresc riscul de astm. Grasimea este cea care pune presiune atat pe zona pieptului, cat si pe cea abdominala, ingreunand procesul de respiratie. In aceeasi masura, tesuturile adipoase declanseaza un proces inflamator, care afecteaza intreg corpul, inclusiv plamanii.

Care sunt efectele obezitatii infantile?

Exista o legatura intre depresie, anxietate si obezitate

Excesul ponderal afecteaza si psihicul copilului, chiar daca simptomele nu se manifesta vizibil. In plus, din cauza kilogramelor in plus, acestia pot deveni victime ale bullying-ului, ceea ce le afecteaza increderea in sine. Starea permanenta de stres pe care o resimt din cauza kilogramelor in plus duce la acutizarea simptomelor.

Probleme cu articulatiile din cauza obezitatii

Kilogramele in plus pun presiune pe articulatii, iar acest lucru poate sa duca la aparitia unor afectiuni articulare sau chiar la cresterea riscului de fracturi.

Aportul nutritional de slaba calitate afecteaza performantele intelectuale la scoala. In urma unui studiu efectuat pe aproape 12.000 de copii, s-a constatat ca cei cu greutatea peste limita obezitatii au avut probleme de asimilare a informatiei la matematica si probleme la citire, fata de cei cu greutatea normala. Deficienta de fier, spre exemplu, este direct legata de capacitatea de concentrare, de iritabilitate si oboseala”, mentioneaza dr. Mihai Ionescu.

Obezitatea este o problema majora cu care se confrunta intreaga planeta si care ameninta sanatatea si viata a sute de milioane de oameni. 4 milioane dintre acestia mor anual din cauza complicatiilor generate de obezitate.

Educatia alimentara trebuie sa inceapa in familie inca din primii ani de viata. Este responsabilitatea parintilor sa ii obisnuiasca pe cei mici cu un stil alimentar sanatos. In loc sa le ofere alimente procesate din magazine si dulciuri hipercalorice, sa aleaga preparate din ingrediente naturale gatite in casa, cu multe legume proaspete si fructe sau nuci ca desert, fara mult zahar”, spune Dr. Mihai Ionescu.