Obezitatea infantila: factori de risc

Cazurile de obezitate infantila au crescut alarmant in ultimul deceniu si continua sa creasca. In acest ritm, in anul 2050, daca nu se iau masuri, jumatate din populatia globului va fi obeza. Care sunt factorii de risc in ceea ce priveste obezitatea infantila si ce putem face pentru a o preveni? Raspunsurile pot fi gasite in acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie generala

Mediul in care traim este considerat a fi ”obezogen”, tocmai din cauza cazurilor crescute de obezitate, atat in ceea ce priveste copiii, cat si adultii.  

Ratele estimate de prevalenta a supraponderalitatii si a obezitatii la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani sunt de pana la 65% in Insulele Pacificului, 39% in Statele Unite si pana la 31% in tarile europene.

Obezitatea la copii devine  un obstacol in calea dezvoltarii capitalului uman la nivel mondial. In timp, poate ajunge sa cauzeze deficiente de educatie, ceea ce pe viitor va afecta inclusiv piata muncii si intreaga societate. Obezitatea trebuie combatuta inca din primii ani de viata, prin politici publice de sanatate, implementate la nivel global”, mentioneaza medicul chirurg Mihai Ionescu.

Diagnosticul de obezitate infantila

Kilogramele in plus nu indica de fiecare data faptul ca un copil sufera de supraponderabilitate sau obezitate. Exista cazuri in care un copil este mai dezvoltat decat media, cantitatea de grasime corporala fiind in diferite stadii de dezvoltare.

„Nu se poate pune un diagnostic de obezitate doar privind un copil. Indicele de masa corporala, un calcul al greutatii in raport cu inaltimea stabileste gradul de obezitate. Medicul este cel care poate folosi diagrame de crestere, indicele de masa corporala si, daca este necesar, alte teste pentru a va ajuta sa aflati daca greutatea copilului ar putea pune probleme in ceea ce priveste starea de sanatate”, explica medicul chirurg Mihai Ionescu.

Atunci cand parintele observa ca micul pacient ia in greutate mai mult decat in mod normal, primul pas este stabilirea unui consult de specialitate. In cadrul consultului, medicul ia in considerare aspecte precum istoricul de crestere si dezvoltare al copilului, istoricul familial, pentru a vedea daca greutatea copilului a depasit pragul normal.

Factorii de risc - obezitate infantila

Factorii care pot creste riscul de aparitie al obezitatii infantile sunt multipli si au legatura, de cele mai multe ori, cu stilul de viata, alaturi de o  predispozitia genetica.

Alimentele bogate in calorii cresc riscul de obezitate

O dieta zilnica bazata pe consumul de alimente tip fast-food, produse de patiserie si gustari nesanatoase creste riscul de obezitate. In egala masura, consumul de dulciuri poate duce la cresterea excesiva in greutate, la fel si bauturile dulci, fie ca sunt sau nu carbogazoase.

Istoric familial de obezitate

Daca un copil provine dintr-o familie cu persoane supraponderale, este mult mai predispus catre obezitate, atat genetic, cat si in ceea ce priveste educatia alimentara: alimentele bogate in calorii sunt intotdeauna la indemana lui, iar activitatea fizica nu este incurajata.

Sedentarismul, un real pericol pentru sanatatea copiilor

Activitatile preponderent sedentare, cum ar fi jocurile pe calculator sau uitatul la televizor, alaturi de o dieta bogata in calorii contribuie de aparitia kilogramelor in plus. Un alt aspect important este faptul ca majoritatea reclamelor ce apar la TV sunt la alimente nesanatoase.

Factori psihologici si socio-economici

Acesti factori sunt deseori ignorati de parinti. Unii copii mananca in exces pentru a face fata emotiilor negative, stresului familial sau din plictiseala. Daca observi ca cel mic a inceput sa manance mai mult decat in mod normal, un consult de specialitate este recomandat.

De asemenea, oamenii din unele comunitati au resurse limitate si acces limitat la supermarketuri. Drept urmare, ei tind sa cumpere alimente care nu se strica repede, cum ar fi conserve, mâncaruri congelate semipreparate, biscuiti si tot felul de alte dulciuri/snacks-uri. Toate aceste alimente contin foarte multi conservanti si foarte multa sare, iar acestea au un rol esential in acumularea de kilograme in exces.  

Sunt si anumite medicamente care au acest efect. De aceea, este recomandat ca tratamentul medicamentos sa fie administrat numai la recomandarea medicului, inclusiv suplimentele alimentare.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Pentru a preveni cresterea in greutate a copilului dumneavoastra, medicul Mihai Ionescu recomanda:

Dati un exemplu bun. Faceti din alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata un obicei in familie. Toata lumea va beneficia de avantaje si nimeni nu se va simti vizat.  Puneti la dispozitia lui gustari sanatoase. Spre exemplu, fructe cu iaurt cu continut scazut de grasimi, felii de morcovi cu hummus sau cereale integrale cu lapte cu continut scazut de grasimi. A promite copilului bomboane sau dulciuri pentru un comportament bun nu este niciodata o idee buna. De asemenea, lipsa de somn poate provoca dezechilibre hormonale care duc la cresterea apetitului. Si cel mai important, asigurati-va ca duceti copilul la medic, la un control de rutina, cel putin o data pe an. In timpul acestor vizite, medicul masoara inaltimea si greutatea copilului si ii calculeaza indicele de masa corporala. O crestere semnificativa a acestui IMC poate fi un semn ca copilul este expus riscului de a deveni supraponderal”, incheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Pentru a afla mai multe despre obezitatea la copii, puteti accesa si articolul Care sunt efectele obezitatii infantile?