A crescut pandemia numarul de cazuri de obezitate?

De la debutul pandemiei si pana acum, specialistii au dezbatut modul in care aceasta a afectat numarul de cazuri de obezitate la nivel mondial. La ora actuala, sunt destul de putine date disponibile pentru a confirma aceasta teorie, insa exista unele studii care atesta ca excesul ponderal este o consecinta a sedentarismului pandemic.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Potrivit unui studiu dat publicitatii in 2021, realizat in 30 de tari, o treime dintre cei care au raspuns mentioneaza ca acumulat kilograme in plus de la debutul pandemiei. Cele mai mari cifre s-au inregistat, conform studiului, in Chile si Brazilia, unde proportia celor care s-au ingrasat in ultimii 2 ani este de peste 50%.  Media numarului de kilograme in plus acumulate in acest interval este de 6.1 kg.

Nu putem sti in acest moment cum se traduc aceste date in realitatea clinica de pe teren. Ceea ce putem face este sa urmarim cu atentie numarul de pacienti care ajung pentru consult chirurgical bariatric si sa facem o comparatie cu anii anteriori. De altfel, este nevoie de un efort multidiscplinar pentru a putea gasi un raspuns exact la aceasta situatie. Obezitatea favorizeaza instalarea bolilor cardiovasculare, a diabetului si chiar a disfunctiilor endocrine. Chirurgia bariatrica poate oferi doar o parte din acest raspuns” spune Dr. Stefan Tuca, medic primar Chirurgie Generala in cadrul Spitalului Medicover.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Schimbarea tiparelor ce tin de activitatile zilnice si de alimentatie au avut un rol important in acumularea de kilograme suplimentare si accentuarea obiceiurilor nocive.

Zaharul, principalul inamic al sanatatii

Obezitatea este direct legata de un regim alimentar bogat in grasimi, carbohidrati si consum excesiv de zahar. Odata descompus in sange, acesta afecteaza in primul rand valorile glicemice, ducand la o crestere vertiginoasa a acestora. O dieta bogata in zahar favorizeaza implicit instalarea kilogramelor in plus, chiar daca nu este singura cauza declansatoare.

Potrivit studiului mentionat, peste 60% dintre respondenti intentioneaza sa elimine zaharul din alimentatie pentru a putea slabi, ceea ce reprezinta un prim pas inspre obtinerea unei greutati optime.

Insa eliminarea zaharului nu este suficienta si numarul de kilograme in minus obtinut in urma scoaterii acestui ingredient poate fi mult mai mic decat asteptarile pacientului.

In foarte multe cazuri, pacientii care ajung la consult chirurgical bariatric, au epuizat deja toate incercarile de a slabi, fara niciun rezultat: plan alimentar sanatos, program de exercitii fizice bine stabilit. Explicatia este simpla: Scaderea ponderala tine de metabolism, dar si de cantitatea excesului ponderal. Atunci cand vorbim de obezitate, orice incercare de a elimina kilogramele in plus, in afara interventiei bariatrice se poate dovedi ineficienta, indiferent de metodele aplicate: eliminarea zaharului, a carbohidratilor sau grasimilor nesanatoase din alimentatieafirma Dr. Stefan Tuca.

Stresul, factor declansator pentru obezitate

Stresul si anxietatea resimtite in timpul pandemiei ar putea avea un rol foarte important in ceea ce priveste cresterea ponderala. Excesul de kilograme poate fi rezultatul unor niveluri ridicate ale cortizolului (hormonul de stres), a comportamentelor nesanatoase induse de stres sau a unei combinatii intre cele doua.

Procesul este simplu. In momentele de stres, glandele suprarenale elibereaza adrenalina si cortizol, care duc la cresterea nivelului glucozei din sange. In acest fel, corpul capata energia necesara pentru a iesi din situatia ”lupta sau fugi”. Dupa ce amenintarea trece, cortizolul este cel care solicita organismului sa isi reinnoiasca sursa de energie. Acest lucru poate fi realizat foarte rapid prin mancat si de cele mai multe ori solutiile ”salvatoare” sunt alimentele dulci, bogate in zahar, deoarece zaharul sau glucoza ne ajuta in castigarea energiei pierdute. Din pacate,  corpul tinde sa pastreze acest zahar, in cea mai mare parte sub forma de grasime abdominala, care este si cea mai dificil de pierdut.

Obezitatea infantila si pandemia

”Cu siguranta sedentarismul din perioada pandemica a dus la cresterea cifrelor legate de obezitate, mai ales in randul copiilor ” spune Dr. Stefan Tuca.

Un raport al OMS mentioneaza faptul ca pandemia ar putea duce la cresterea cazurilor de obezitate in randul copiilor, in principal ca urmare a lockdown-ului si a activitatii fizice reduse. De altfel, OMS a cerut implementarea de politici de promovare a dietelor sanatoase si a activitatii fizice, pentru a evita cresterea excesiva a numarului de cazuri de obezitate in randul copiilor.

De ce este obezitatea periculoasa?

Odata instalata, obezitatea declanseaza o serie de complicatii in ceea ce priveste sanatatea pacientului. Printre acestea se numara complicatiile cardiovasculare, fertilitate redusa si diabet.

O mare parte dintre persoanele obeze sunt afectate de diabet sau au un risc foarte ridicat de a dezvolta diabet intr-o perioada de timp foarte scurta.

Explicatia este simpla: greutatea suplimentara a corpului obliga pancreasul sa produca mai multi hormoni pentru a regla nivelul glicemiei din sange. Pentru a face fata acestei productii suplimentare, celulele pancreatice ajung la suprasolicitare, iar suprasolicitarea acestora produce un dezechilibru si implicit esuarea intregului mecanism de reglare a cantitatii de zahar din sange.

Citeste mai multe despre legatura dintre diabet si obezitate

Cand este o persoana considerata obeza?

Obezitatea este mai frecventa in Romania decat in randul tarilor vest europene, afectand 6 din 10 adulti. Exista un mit in randul pacientilor ca persoanele obeze sunt cele care au peste un anumit numar de kilograme si sunt imobilizate la pat din cauza greutatii excesive, ce le impiedica sa realizeze activitatile zilnice. Este total neadevarat, mai ales in conditiile in care recent, valoarea IMC (indice de masa corporala) a scazut de la 35 la 30 ca limita inferioara pentru a diagnostica o persoana ca fiind obeza.  De altfel, exista mai multe stadii de obezitate.

Afla care este indicele tau de masa corporala

Calculator BMI
Indicele este:

ro

 In concluzie, nu exista pana in prezent suficient de multe date care sa ateste daca pandemia a crescut sau nu numarul de cazuri de obezitate. Cu toate acestea, factorii care faciliteaza instalarea acesteia au fost prezenti intens in acesta perioada.