Chirurgia bariatrica poate trata bolile cardiovasculare si diabetul

Dincolo de avantajele pe care le are privind eliminarea excesului ponderal, chirurgia bariatrica poate sa trateze inclusiv bolile cardiovasculare si diabetul, afectiuni care sunt asociate obezitatii. Exista multe studii care atesta rezultatele pe termen lung ale chirurgiei bariatrice asupra reducerii complicatiilor macrovaculare, precum si asupra diabetului si efectelor acestuia.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie generala

Prin chirurgia obezitatii se indeparteaza aproximativ 75% din stomac, ramanand aproape 100 ml volum. Acest lucru nu afecteaza functionalitatea stomacului, ci doar cantitatea de mancare pe care o va consuma pacientul. Pacientul va manca mai putin si se va satura mai repede. Prin urmare, vor disparea pofta si obiceiurile alimentare excesive de dinainte. Singurul procedeu care poate modifica tranzitul digestiv este bypass-ul gastric, recomandat persoanelor cu un nivel ridicat de obezitate.
Dupa interventia chirurgicala, pacientii pot pierde intre 60-100% din greutatea pe care o aveau in exces, in primele 3-6 luni. Ulterior, scaderea in greutate incetineste. Rezultatul final se va vedea dupa 9-12 luni de la operatie.

Solicita o programare online

 

Care sunt riscurile asociate obezitatii?

Pacientii care au depasit pragul obezitatii de tip II dezvolta afectiuni complementare precum:

  • Diabet zaharat de tip II
  • Hipertensiune arteriala
  • Sindromul de apnee in somn
  • Artrita severa
  • Astm
  • Hipercolesterolemie
  • Boli cardiovasculare.

Diabetul si complicatiile cardiovasculare sunt doua dintre riscurile asociate obezitatii, pe care o parte dintre pacienti le ignora, focusandu-se numai pe excesul ponderal. In timp, netratate si nemonitorizate, aceste riscuri pot duce catre diferite afectiuni sau catre agravarea celor existente.

Chirurgia bariatrica nu elimina doar excesul ponderal

Cea mai buna solutie pentru eliminarea acestor riscuri este chirurgia bariatrica. Potrivit unei echipe de cercetare conduse de Universitatea Henan de Medicina Chineza din Zhengzhou, China, chirurgia
bariatrica ar putea reduce semnificativ complicatiile macrovasculare pe termen lung, impreuna cu o pierdere in greutate mai mare si rezultate mai bune ale glicemiei in randul pacientilor cu obezitate severa si pacienti cu diabet zaharat tip II, in comparatie cu pacientii care primesc doar masuri medicale conservatoare.

Potrivit unor lucrari si studii de specialitate efectuate pe o durata extinsa (inclusiv 20 de ani ), pacientii de chirurgie bariatrica au avut o incidenta mai mica de:

  • Complicatii macrovasculare (RR = 0,43, IC 95% = 0,27 ~ 0,70)
  • Evenimente cardiovasculare (CVE) (HR = 0,52, IC% 95 = 0,39 ~ 0,71)
  • IM ( RR = 0,40, CI 95% = 0,26 ~ 0,61), comparativ cu grupul medical conventional.

In acelasi timp, chirurgia bariatrica a fost, de asemenea, asociata cu o greutate mai buna si un control glicemic mai bun pe termen lung fata de terapiile non-chirurgicale si diferite metode chirurgicale.

Diabetul zaharat poate fi tratat prin chirurgie bariatrica

Studiile de specialitate si experienta clinica pot confirma faptul ca diabetul zaharat de tip 2 poate fi remis cu ajutorul bypass-ul gastric tip OAGB. Acest tip de bypass este cu o singura anastomoza, adica o cusatura intre intestine.

Pentru a obtine acest rezultat, pacientul trebuie sa aiba un scor ABCD> 5 si sa mentina o pierdere in greutate mai mare de 30% in urma acestei interventii.

Potrivit studiilor, la 5 ani dupa bypass, pacientii pierdusera ¾ (72%) din excesul de greutate avut inainte de operatie.  De asemenea, indicele de masa corporala mediu a scazut de la 39,5 (obezitate grad II) la 27,6 kg / m2 (supraponderal). Cat despre hemoglobina glicata medie A1C (HbA1c), indicele a scazut de la 8,9 la 5,9%. Rata de remisiune completa a diabetului tip 2 a fost de 76,1% la 1 an si 64,2% la 5 ani dupa operatie.

Proportional, peste 55% din pacientii care au fost monitorizati postoperator pentru 10 ani au ramas in remisie completa a diabetului.

”Rezultatele sunt pe cat de importante, pe atat de consistente, deoarece se bazeaza pe studii de lunga durata. Nici o medicatie orala antidiabetica, pana acum, nu a putut dovedi rezultate comparabile.
Este timpul sa privim altfel diabetul zaharat si chirurgia.”
– Dr. Mihai IONESCU.  

Interventiile pentru tratamentul chirurgial al obezitatii sunt realizate prin proceduri minim invazive care prezinta multiple avantaje: numarul redus de zile de spitalizare, recuperarea postoperatorie si reluarea rapida a activitatii profesionale, cicatricile de mici dimensiuni si reducerea riscului de contractare a unor infectii nosocomiale.