Care sunt complicatiile chirurgicale ale obezitatii?

Obezitatea reprezinta un risc major pentru sanatate si contribuie la dezvoltarea altor afectiuni. Mai mult decat atat, obezitatea impiedica pacientul sa duca o viata normala si sa realizeze activitatile zilnice obisnuite. Faptul ca pacientul se obisnuieste cu excesul ponderal nu inseamna ca aceasta situatie este normala. Orice exces ponderal afecteaza sanatatea. In plus, obezitatea poate duce la complicatii chirurgicale. Acestea sunt!

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Obezitatea este o boala complexa, cauzata, printre altele, de consumul excesiv de calorii, o alimentatie nesanatoasa si o viata sedentara. Alti factori care pot influenta tranzitia catre obezitate si existenta afectiunii propriu-zise sunt genetica, mediul, metabolismul, stilul de viata si anumite componente comportamentale. 

Atunci cand pacientul are un indice de masa corporala peste 25 inseamna ca este supraponderal, iar daca este peste 30, inseamna ca este obez.

Printre alimentele cele mai nocive, care duc la instalarea obezitatii, se numara produsele de tip fast-food, alimente prelucrate si dulciurile. Excesul de energie rezultat din consumul in exces al acestor alimente este stocat de organism sub forma de grasime.

In unele cazuri, obezitatea poate avea o cauza genetica. Potrivit studiilor, unii oameni par a fi sensibili genetic la cresterea in greutate si la obezitate, precum si la mediul inconjurator si anumite afectiuni medicale.  

Studiile arata ca persoanele cu o greutate corporala mare sunt supuse unor riscuri severe de a dezvolta diabet tip 2, accident vascular cerebral, hipertensiune arterialacomplicatii in sarcina, afectiuni cardiovasculare si apnee

Obezitatea, factor de risc pentru complicatii postoperatorii

Daca obezitatea nu este tratata, riscul de a dezvolta complicatii intra si postoperatorii in chirurgia generala sunt foarte mari. Mai exact, daca pacientul obez sau supraponderal va avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a rezolva o alta problema de sanatate, va avea riscuri foarte mari in timpul interventiei si dupa aceasta.

Exista multiple studii de specialitate care analizeaza aceste riscuri, pornind de la experienta clinica in ceea ce priveste interventiile chirurgicale efectuate asupra pacientilor obezi, in tratarea diferitelor patologii.

Un studiu publicat in 2016 intitulat Obezitatea – un factor de risc pentru complicatiile postoperatorii in chirurgia generala? a concluzionat ca obezitatea poate cauza un risc semnificativ de infectie a plagilor. Alte riscuri mentionate de acest studiu sunt: pierderi de sange chirurgicale semnificative si o durata mai mare a interventiei chirurgicale.

Insa aceste riscuri nu sunt singurele existente. Un alt studiu care compara complicatiile postoperatorii intre pacienti obezi si normoponderali (cu greutate normala) arata ca, pacientii obezi au avut o prevalenta mai mare a infarctului miocardic, leziuni ale nervilor periferici si infectii ale tractului urinar.

De asemenea, pacientii cu obezitate morbida au avut o rata de mortalitate mai mare de 2,2% comparativ cu 1,2% pentru ceilalti pacienti. 

Potrivit studiului “Impactul excesului de greutate corporala asupra complicatiilor postchirurgicale”, complicatiile postoperatorii ale pacientilor obezi sunt complexe si se manifesta pe multiple niveluri.

  • Risc ridicat de infectii;
  • Risc de aparitie a tromboembolismului;
  • Timp operator extins –adipozitatea in exces limiteaza expunerea zonei operatorie;
  • Recuperare post-operatorie dificila, greoaie; 
  • Inciziile se vindeca mai greu, cauza fiind rezultatul hiperglicemiei asociate cu obezitatea;
  • Spitalizare extinsa pentru proceduri colorectale, proceduri oncologice ale tractului gastrointestinal superior si chirurgie pancreatica.

Anestezia poate genera riscuri, in egala masura, atunci cand pacientul este obez, iar acestea pot pune in pericol viata pacientului.

Risc pentru sistemului respirator

  • Intubarea endotraheala care ajuta la respiratie si ventilatie in timpul interventiei chirurgicale poate fi dificil de realizat pentru persoanele obeze si cu obezitate morbida.
  • Sindromul de apnee obstructiva in somn. 
  • Riscul de infectii pulmonare si alte complicatii pulmonare dupa anestezie. 

Risc pentru sistemul cardiovascular

  • Risc de accident vascular cerebral 
  • Risc foarte mare de atac de cord 
  • Angina pectorala.

Concluzia este ca pacientii obezi au risc mare de comorbiditati, iar daca au nevoie de o interventie chirurgicala pentru tratarea unei afectiuni de care sufera, sansele de a dezvolta complicatii in faza operatorie si postoperatorie sunt foarte mari. Solutia este ca obezitatea sa fie tratata inainte, pentru a elimina principalul factor de risc in tratarea afectiunilor conexe.

O solutie in acest sens este efectuarea unei interventii ce tine de chirurgia bariatrica, pentru a trata obezitatea.