Ag HBs

Cuprins


Ce este Ag HBs?

AgHBs este antigenul de suprafata al virusului hepatitei B, fiind primul marker imunologic al infectarii VHB, care incepe sa fie prezent in sange cu cateva saptamani inainte de debutul clinic al bolii, marcat prin icter. AgHBs poate fi detectat in sange pentru o perioada de 1-4 luni in cazul unei infectii virale acute, dupa care se negativizeaza. Daca durata de detectare a acestuia depaseste 6 luni, inseamna ca infectia a devenit cronica.

Potrivit unor statistici, pana la 10% din adulti nu pot elimina virusul dupa infectie si devin purtatori cronici de AgHBs, avand sanse ridicate de a dezvolta hepatica cronica, ciroza hepatica si carcinom hepatocelular.

Infectia VHB la femeile insarcinate necesita de cele mai multe ori investigatii suplimentare. Cert este ca in aceste cazuri, virusul se poate transmite de la mama la copilul nou nascut. Exista studii care afirma ca anumite rase si anumite zone geografice pot crea un context propice infectarii cu VHB, tocmai de aceea este importanta vaccinarea, pentru a reduce rata infectarii la nivel mondial.

In prezent, aproape 400 milioane de persoane au o infectie cronica cu VHB, dintre care 1 milion mor anual.

Simptomele infectarii cu virusul hepatitei B pot fi diferite de la un caz la altul, in functie de raspunsul imunologic pe care il are pacientul.  Acestea pot varia de la infectie asimptomatica pana la insuficienta hepatica. De asemenea, pot evolua rapid catre forma agravante.

Detectarea AgHBs este esentiala in diagnosticarea si monitorizarea hepatitei B.

Cand sa efectuezi Ag HBS screening pentru hepatita B?

Determinarea Ag HBs este recomandata de medicul de specialitate in cazul:

  • Infectiilor acute sau cronice cu virusul hepatic B
  • Screening-ul donatorilor
  • Monitorizarea evolutiei
  • Screening prenatal pentru a preveni transmiterea infectiei de la mama la fat.
  • Diagnosticarea infectiei neo-natale

Diagnosticarea unei infectii cu VHB necesita interpretarea mai multor markeri serologici, printre care se numara: Anti-HBs, IgM-anti HBc si IgG-anti HBc, HBeAg, AgHBe, ADN –VHB.

Determinarea AgHBs mai poate fi recomandata si in cazul consumatorilor de droguri, persoanelor cu terapie imunosupresoare, persoanelor pozitive HIV, donator de sange, pacienti aflati pe hemodializa si femeilor insarcinate.

Cum sa te pregatesti Ag HBS screening pentru hepatita B?

Determinarea Ag HBS implica recoltarea de sange  este o analiza de sange.  Recoltarea trebuie efectuata dimineata, pe stomacul gol.

Valori normale pentru Ag HBS

In unele cazuri, AgHBs poate ramane nedetectabil, iar diagnosticul pentru VHB se poate stabili prin determinarea anti-HBc-IgM sau a ADN viral hepatita B.

Este foarte posibil ca uneori sa se obtina un rezultat slab pozitiv, cu o valoare de sub < 200 , iar atunci este nevoie de investigarea altor markeri pentru diagnosticarea infectiei cu virusul hepatic B.

O persoana care are AgHBs pozitiv, este considerata a fi infectata, iar persistenta AgHBs pentru mai mult de 6 luni indica o infectie cronica.

Afla mai multe: