Endoscopie digestiva inferioara

Ce reprezinta endoscopia digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara cunoscuta reprezinta o investigatie prin care se examineaza tractul digestiv inferior constituit din zona anala, rect, sigmoid, colon descendent, transvers si ascendent, cecul si valva ileo cecala. Investigatia este realizata cu ajutorul unui tub flexibil cu diametru de aproximativ 1 cm, care dupa introducere blanda la nivel rectal este avansat de a lungul intestinului gros, obtinand imagini video detaliate ale mucoasei colonului prin senzorul de imagine atasat la capatul distal al dispozitivului.

Imaginile astfel obtinute sunt transmise unui calculator si afisate in timp real pe monitorul acestuia, permitand medicului sa observe orice modificare patologica a mucoasei intestinale. La interior, tubul colonoscopului contine un canal prin care se introduce aer si apa pentru destinderea peretilor intestinali si indepartarea de eventuale reziduuri care pot ingreuna captarea de imagini.

Indicatiile endoscopiei digestive inferioare

Principalele situatii in care este indicata efectuarea unei endoscopii digestive inferioare sunt reprezentate de:

  • Investigarea cauzelor care determina aparitia sangelui in scaun-hematochezis;
  • Investigarea cauzelor care determina aparitia tulburarilor persistente de tranzit intestinal in special la pacientii care prezinta constipatie care alterneaza cu episoade de diaree;
  • Precizarea etiologiei durerilor abdominale persistente mai ales la pacientii cu varsta de peste 45 de ani;
  • Efectuarea screening-ului la persoanele cu istoric familial de cancer al colonului si polipoza intestinala;
  • Stabilirea cauzei care determina modificari ale investigatiilor de laborator: sideremie si hemoglobina scazute, teste de inflamatie modificate, markeri tumorali (CEA, CA 19-9) care depasesc limita superioara a intervalului biologic de referinta;
  • Metoda de screening la pacientii de 45 de ani asimptomatici pentru depistarea din timp a polipozei intestinale, la indicatia medicului;
  • Monitorizarea evolutiei pacientilor cu diferite afectiuni ale colonului, in timpul sau dupa finalizarea tratamentelor.

In scop curativ, endoscopia digestiva inferioara poate fi utilizata pentru indepartarea polipilor colonici si a formatiunilor tumorale de la acest nivel.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Tipuri de endoscopie digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara poate fi clasificata in functie de segmentul digestiv explorat dupa cum urmeaza:

  • Rectoscopie: endoscopie inferioara a tractului digestiv care permite vizualizarea ultimei portiuni ale tubului digestiv reprezentata de rect;
  • Rectosigmoidoscopie-investigatie care permite explorarea colonului descendent si rectului;
  • Colonoscopie-investigatie care permite explorarea in totalitate a colonului;
  • Ileocolonoscopie dupa parcurgerea colonului, se poate vizualiza ultimul segment al intestinului subtire ileonul.

Pregatirea pentru endoscopia digestiva inferioara

Endoscopia digestiva inferioara necesita o pregatire anterioara a colonului care cuprinde:

  • Incetarea aportului alimentar de fibre vegetale, seminte, cereale, salata, sfecla rosie, varsa rozie, tomate, castraveti, struguri si citrice cu 7 zile inainte de efectuarea interventiei; alimentatia permisa in saptamana care precede colonoscopia poate fi compusa din branza de vaci, iaurt, supa strecurata, paine alba fara seminte, carne slaba pregatita la gratar sau prin fierbere
  • Sistarea aportului alimentar in ziua care precede colonoscopia;
  • Curatarea colonului incepe cu 24 de ore inainte de investigatie prin intermediul solutiilor purgative administrate in cantitatea recomandata de catre medicul gastroenterolog; in prezent exista mai multe tipuri de solutii purgative care pot fi utilizate pentru curatarea colonului, acestea variind in functie de volum si gust; etapa de pregatire a colonului este deosebit de importanta si trebuie efectuata riguros deoarece o curatare deficitara a intestinului poate influenta rezultatele finale ale investigatiei.

Inainte de efectuarea colonoscopiei, medicul trebuie sa fie informat de catre pacient cu privire la eventuale alergii medicamentoase sau substante anestezice. Pacientii diabetici care se afla sub tratament cu insulina sau cei cu medicatie anticoagulanta pot necesita ajustarea dozelor in conformitate cu recomandarile medicului gastroenterolog.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Cum se realizeaza endoscopia digestiva inferioara

Investigatia se poate realiza in conditii de ambulator, nefiind necesara spitalizarea bolnavului. Pacientul imbraca un halat de unica folosinta dupa care este condus in sala de interventii de catre personalul medical, unde este rugat sa se aseze pe pat in decubit lateral (pe o parte) in pozitie genupectorala (genunchii ridicati la piept). In cazul in care s a optat pentru efectuarea de anestezie generala, pacientul va fi sedat inainte de inceperea procedurii.

Medicul gastroenterolog inspecteaza intr o prima etapa regiunea anala apoi efectueaza un tuseu rectal, dupa care introduce cu blandete rectosigmoscopul/colonoscopul in anus. Investigarea rectului si a colonului sigmoid tinde sa fie inlocuita in prezent de colonoscopia totala, insa exista si situatii in care medicul se poate limita la nivelul rectului fara a examina mai departe colonul.

Colonoscopia extinsa presupune avansarea de a lungul intestinului gros a colonoscopului prin intermediul caruia se introduce aer pentru destinderea peretilor intestinali. Introducerea de aer poate genera pacientului o senzatie de balonare, iar trecerea tubului colonoscopului de flexura stanga si dreapta a colonului poate fi resimtita sub forma de crampe abdominale in situatia in care s a efectuat o sedare usoara, fara anesteziere totala a pacientului. Dupa finalizarea investigatiei, colonoscopul este retras cu blandete, durata de timp alocata acestei ultime etape fiind de minim 6 minute.

Interpretarea rezultatelor endoscopiei digestive inferioare

Interpretarea rezultatelor obtinute dupa finalizarea colonoscopiei este efectuata de catre medicul gastroenterolog care ii comunica pacientului imediat dupa finalizarea investigatiei, concluziile obtinute in urma examenului macroscopic al mucoasei intestinale. In situatia in care medicul specialist preleveaza mostre de tesut pentru efectuarea ulterioara a examinarii histologice, rezultatele sunt eliberate de catre laboratorul de anatomie patologica in decurs de maxim 21 de zile de la data interventiei. Colonoscopia constituie in prezent cel mai important mijloc de diagnostic al patologiilor intestinului gros, in special al cancerului de colon.

Intrebari frecvente referitoare la endoscopia digestiva inferioara

Care sunt complicatiile care pot surveni in timpul si dupa efectuarea unei colonoscopii?

Colonoscopia reprezinta o procedura medicala de screening, diagnostic si tratament sigura, care insa poate asocia cateva riscuri si anume: punctionarea colonului, hemoragii locale, deprimare cardiorespiratorie, deshidratare, insuficienta renala acuta, nefropatie, rectoragii persistente, febra, frisoane sau durere abdominala severa. Sangerarea digestiva se manifesta de obicei secundar interventiilor de rezectie ale polipilor intestinali insa aceasta poate fi oprita prin manevre endoscopice specifice efectuate de catre medic in timpul colonoscopiei.

Care este alimentatia permisa dupa colonoscopie?

Dupa finalizarea investigatiei, pacientul este indrumat sa evite consumul de grasimi deoarece acestea pot suprasolicta vezica biliara care a fost in repaos cu 24 de ore inainte de investigatie (bila este eliberata de catre colecist postprandial, repaosul alimentar necesar etapei de pregatire a colonului determinand o acumulare de lichid biliar). In general nu exista restrictii alimentare, insa este recomandata ingestia de alimente in portii mici cu evitarea exceselor.

Cat dureaza endoscopia digestiva inferioara?

Explorarea propriu zisa este cuprinsa intre 15-20 minute in functie de complexitatea cazului si de experienta medicului care efectueaza investigatia. Timpul total alocat colonoscopiei este de aproximativ 60 de minute, incluzand sedarea si pregatirile anterioare necesare investigatiei.

In cazul aparitiei unor simptome deranjante sau sangerari persistente se recomanda consultarea unui medic specialist gastroenterolog.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA