Aplicare benzi kinesiologice

Ce reprezinta kinesio taping ul

Kinesio taping este o tehnica care consta in utilizarea unor bandaje elastice speciale, care se aplica in regiuni specifice ale corpului, pentru ameliorarea disconfortului dureros asociat anumitor patologii musculare, articulare si ligamentare.

Benzile elastice de tip Rockford sau kinesiologice reprezinta dispozitive medicale de consistenta elastica, respirabile si rezistente la apa, care pot fi aplicate in diferite zone ale corpului pentru asigurarea de suport corespunzator in timpul desfasurarii diferitelor activitati zilnice. Benzile pot fi mentinute timp de 3- 5 zile, aceasta fiind perioada maxima de timp pentru care dispozitivele de acest tip pot fi utilizate in mod eficient.

Purtarea benzilor kinesiologice mai mult de 5 zile, poate genera aparitia efectelor negative, astfel ca acestea trebuie schimbate la intervale regulate de timp cu inlocuirea lor la recomandarea medicului, pentru indeplinirea optima a necesitatilor organismului.

Indicatiile kinesio taping ului

Tehnica kinesio taping se adreseaza atat sportivilor de performanta cat si persoanelor care acuza dureri musculare sau ligamentare datorate posturilor vicioase și a leziunilor aparute in urma traumatismelor acute sau efectuarii de efort fizic intens, fara incalzire corespunzatoare in prealabil. Principalele afectiuni articulare si ligamentare care pot beneficia de efectele benefice ale kinesio taping ului sunt reprezentate de:

  • Instabilitatea articulatiei scapulo-humerale (articulatia umarului);
  • Disjunctia acromio-claviculara (afectarea articulatiei dintre umar si clavicula);
  • Periartrita scapulo-humerala (inflamatia articulatiei umarului);
  • Artrita;
  • Entorsa;
  • Tendinita;
  • Spondiloza cervicala;
  • Cifoza, scolioza-deformari ale diferitelor segmente ale coloanei vertebrale in plan sagital (anteroposterior) sau transversal (lateral stanga dreapta);
  • Sciatica (durere determinata de iritarea sau pensarea nervului sciatic);
  • Discopatie, entezita, spondiloza.

Aplicarea de benzi kinesiologice poate fi utila si în cazul pacientilor care prezinta disconfort dureros secundare afectiunilor musculare si viscerale reprezentate de:

  • Torticolis (contractura muschilor gatului care limiteaza miscarile de rotatie ale capului);
  • Contracturi musculare in diferite regiuni ale corpului;
  • Ruptura musculara;
  • Contuzie, hematom;
  • Lumbago (durere in zona lombara).

Cum se realizeaza aplicarea de benzi kinesiologice

Aplicarea de benzi kinesiologice la nivelul zonelor de interes vizate au ca scop stimularea sistemului circulator periferic si limfatic si indirect actioneaza asupra sistemului muscular si neurologic. Benzile kinesiologice reprezinta fase speciale din material elastic, prevazute cu un adeziv medical termosensibil (derivat acrilic), care odata aplicare la nivelul pielii, tractioneaza si ridica tegumentul pentru obtinerea efectelor terapeutice dorite. Dupa aplicare, banda kinesio poate fi mentinuta intre 3 si 5 zile, perioada maxima de timp pentru care aceasta functioneaza in parametri optimi.

Pregatirea pentru kinesio taping

Inainte de aplicarea benzilor kinesiologice, pacientul va fi evaluat de catre kinetoterapeut care poate efectua anumite manevre pentru testarea reactivitatii musculare si a gradului de functionare la nivelul zonei afectate. In anumite situatii, medicul poate solicita efectuarea de investigatii suplimentare, necesare in domeniul de aplicare al practicii kinetoterapeutice, pentru obtinerea de informatii utile in evaluarea protocolului de tratament.

Banda kinesiologica este prevazuta cu un adeziv care poate determina in anumite situatii aparitia alergiilor tegumentare, astfel ca este necesara interogarea pacientului cu privire la existenta unei predispozitii la acest tip de evenimente, inainte de inceperea tratamentului.

Rezultate kinesio taping

Kinesio taping ul reprezinta o terapie cu efecte rapide care imbunatateste calitatea vietii pacientului, fara a limita capacitatea de miscare si activitatile zilnice ale bolnavului. Suplimentar, acest tip de terapie poate fi utilizat in completarea altor tratamente, potentand efectul masajului terapeutic, al hidroterapiei sau crioterapiei. Principalele beneficii ale aplicarii de benzi kinesiologice sunt reprezentate de:

  • Diminuarea durerii și a inflamatiei asociate diferitelor tipuri de leziuni musculare si ligamentare;
  • Imbunatatirea stabilitatii articulare în urma traumatismelor sau interventiilor chirurgicale ortopedice;
  • Eliminarea crampelor musculare;
  • Stimularea circulatiei sangvine in functie de zona in care sunt aplicate;
  • Ameliorarea drenajului limfatic in cazul pacientilor cu limfedem de diferite etiologii;
  • Corectarea viciilor de postura;
  • Favorizarea procesului de vindecare la nivel tisular;
  • Diminuarea timpului alocat proceselor reparative, in cazul afectiunilor musculare-hematoame, intinderi.

Intrebari frecvente referitoare la kinesio taping

Care sunt contraindicatiile kinesio taping ului?

Kinesio taping ul nu poate fi aplicat in prezenta plagilor tegumentare deschise, alergiilor la adezivul din componenta acestora, afectiunilor tumorale, trombozei venoase profunde si anumitor patologii cardiace de tipul insuficientei cardiace congestive.

Cum functioneaza kinesio taping ul?

Mecanismul de actiune al kinesio taping ului se bazeaza pe stimularea anumitor receptori somatosenzoriali de la nivel tegumentar, pentru reducerea durerii si stimularea drenajului limfatic de a lungul benzilor elastice. Actiunea de ridicare a tegumetului favorizeaza cresterea in dimensiuni a spatiului interstitial stimuland drenarea limfatica si contribuind la diminuarea inflamatiei in zona de aplicare a benzilor.

Se pot aplica benzile la nivelul cicatricilor?

Kinesio taping ul poate fi utilizat ca metoda de tratament complementara dupa realizarea interventiilor chirurgicale ortopedice de corectie, aplicarea benzilor kinesio asigurand o intindere eficienta a tegumentului fara a tensiona excesiv tesutul cicatriceal. Benzile kinesio nu pot fi aplicate insa la nivelul inciziilor chirurgicale recente, leziunile necesitand sa fie vindecate complet inainte de inceperea acestui tip de tratament.

Cat de comode sunt benzile kinesio?

Benzile kinesio sunt confortabile fiind usor de purtat deoarece ofera pacientului libertate de miscare fara a impiedica desfasurarea activitatilor cotidiene sau practicarea diferitelor tipuri de activitati sportive.

Copii pot beneficia de tratamente prin aplicare de benzi kinesio?

Benzile kinesiologice pot fi aplicate atat la adulti cat si la copii, pentru imbunatatirea tonusului muscular, sustinere activa a sistemului locomotor, cresterea performantelor sportive si nu numai.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA