Biopsie osteomedulara

Ce reprezinta biopsia osteomedulara

Biopsia osteomedulara reprezinta o procedura medicala prin care sunt obtinute fragmente de maduva hematogena si de tesut osos pentru analiza ulterioara si stabilirea diagnosticului afectiunilor onco hematologice cu expresie medulara.

Indicatiile biopsiei osteomedulare

Punctia osteomedulara este o investigatie cu rol important in evaluarea functiei si structurii maduvei hematogene, fiind utilizata pentru diagnosticarea afectiunilor onco - hematologice mieloproliferative cronice - limfom, mielom, mielodisplazii, sindroame mielodisplazice, aplazii medulare, anemii severe dar si efectuarea de teste citogenetice si moleculare sau prelevare de celule stem hematopoietice in vederea transplantului.

In cazul bolilor hematologice cu evolutie indelungata de tipul limfoamelor sau al aplaziilor medulare, punctia osteomedulara este utilizata pentru stadializarea bolii, procedura oferind informatii importante cu privire la gradul de severitate al patologiei si tesutul indemn restant (tesutul sanatos ramas la nivelul maduvei).

In anumite situatii, punctia osteomedulara poate fi practicata si in scop terapeutic pentru administrarea anumitor medicamente (chimioterapice) la pacientii cu afectiuni onco hematologice. Punctia osteomedulara mai poate fi utilizata pentru monitorizarea postterapeutica a pacientilor cu boli onco hematologice in vederea evaluarii eficacitatii terapiei administrate dar si pentru clasificarea tumorala (primare sau metastaze medulare secundare).

Cum se realizeaza biopsia osteomedulara

In timpul procedurii este extrasa o portiune cilindrica de tesut medular la nivelul caruia sunt mentinute arhitectura (dispunerea specifica a celulelor care alcatuiesc maduva osoasa) si celularitatea maduvei hematogene. Punctia osteomedulara la copii presupune sedare pentru diminuarea starii de anxietate, in timp ce la adulti, procedura se efectueaza dupa administrarea de anestezie locala.

Pregatirea zonei de punctie include dezinfectare cu solutie antiseptica si aplicare de campuri chirurgicale sterile pentru a preveni contaminarea echipamentului si a mainilor personalului medical care realizeaza manevra. Biopsia medulara necesita realizarea unei incizii chirurgicale tegumentare de dimensiuni reduse, urmata de introducerea acului la nivelul canalului medular si aspirarea unei coloane de aproximativ 1 cm de maduva hematogena.

Dupa finalizarea procedurii, se sutureaza plaga si se aplica un pansament steril care se schimba la 2 zile si se indeparteaza dupa 5 zile. Post biopsie, pacientul este indrumat sa evite efectuarea dusului pana a doua zi.

Tipuri de biopsie osteomedulara

Biopsia medulara reprezinta recoltarea de măduvă osoasă de la nivelul corpuui sau manubriului sternal cu ajutorul unui ac fin de aspiratie. La copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni, recoltarea de maduva hematogena prin punctie aspirativa poate fi efectuata la nivelul tibiei.

Prin intermediul biopsiei osteomedulare se poate obtine atat material osos cat si medular și în majoritatea cazurilor, manevra implica punctionarea crestei ilace postero superioare sau a celei anterioare la persoanele astenice. Spre deosebire de punctia medulara aspirativa, biopsia osteomedulara contine fragmente osoase care pot fi pastrate pentru perioade mai indelungate de timp, în scopul unei eventuale reevaluari ulterioare.

Pregatirea pentru biopsie osteomedulara

Biopsia osteomedulara nu presupune o pregatire prealabila speciala a pacientului, insa necesita efectuarea anterioara a unei coagulograme si a unei hemograme pentru determinarea numarului de trombocite. Pacientii care se afla sub tratament anticoagulant trebuie sa comunice din timp medicului acest aspect in vederea ajustarii dozelor de medicament sau oprirea temporara a terapiei cu o saptamana inainte de efectuarea biopsiei osteomedulare.

Interpretarea rezultatelor pentru biopsia osteomedulara

Recipientul care contine coloana de tesut osteomedular si fragmentul osos obtinut prin punctia osteomedulara se trimite catre departamentul de anatomie patologica pentru examinarea din punct de vedere histologic, rezultatele fiind emise in decurs de 7-21 de zile dupa recoltare.

Din aceeasi proba de tesut medular se etaleaza mai multe frotiuri in vederea examinarii celularitatii (linia mieloida, eritroida si granulocitara), stabilirea raportului dintre celulele hematopoietice si tesutul grasos, prezenta de celule tumorale si evaluarea depozitelor de fier dupa colorarea Perls/albastru de Prusia. Suplimentar se pot utiliza diverse coloratii citochimice reprezentate de mieloperoxidaza si esteraza. Coloratia PAS-Periodic Acid Schiff evidentiaza prezenta polizaharidelor de tipul glicogenului, glicoproteinelor, glicolipidelor intra si extracelulare de la nivelul tesutului medular si a anumitor specii de fungi.

Rezultatul obtinut dupa analiza histo chimica a materialului obtinut prin punctie medulara poate confirma suspiciunea de anemie, leucemie, limfom, sindrom mielodisplazic sau mieloproliferativ si a numitor tipuri de procese infectioase la nivel medular, in functie de anomaliile celulare specifice prezente in proba examinata.

Imunohistochimia reprezinta o analiza care completeaza examenul histopatologic si poate confirma prezenta unor antigene complementare proteice (markeri) in proba de biopsie analizata, prin utilizarea de anticorpi specifici. Complexele antigen anticorp care se formeaza sunt marcate cu un cromogen (colorant) si astfel permit medicului sa clasifice formatiunea tumorala intr un anumit subtip, in functie de existenta sau absenta markerilor specifici.

Intrebari frecvente cu privire la biopsia osteomedulara

Care sunt riscurile asociate unei punctii osteomedulare?

Punctia medulara reprezinta o manevra minim invaziva relativ sigura, insa nu este complet lipsita de riscuri. Principalele complicatii care pot surveni in timpul si dupa realizarea unei punctii medulare sunt reprezentate de: lezarea accidentala a structurilor si organelor mediastinale in cazul punctiilor sternale (pneumotorax, pneumomediastin), sangerari cu formare de hematoame voluminoase sau infectii reprezentate de osteomielite.

Cat dureaza punctia osteomedulara?

Biopsia osteomedulara necesita aproximativ 10-20 minute, insa timpul alocat manevrei poate depasi acest interval, in functie de pregatirile necesare pentru interventie, mai ales în cazul copiilor care necesita analgo sedare.

Care este riscul de lezare al maduvei neurogene in timpul biopsiei osteomedulare?

Riscul de lezare al structurilor nervoase in timpul efectuarii unei biopsii osteomedulare sunt minime astfel incat tulburarile neurosenzoriale secundare unei astfel de manevre sunt foarte rar intalnite in practica medicala.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA