Tuseu rectal

Ce reprezinta tuseul rectal

Tuseul rectal sau examinarea rectala reprezinta o procedura medicala prin intermediul careia medicul examineaza canalul anal, ampula rectala si organele adiacente. Tuseul rectal reprezinta principala metoda de screening pentru depistarea cancerului colorectal in cadrul populatiei generale de ambele sexe si al celui prostatic la barbati, precum si pentru obiectivarea unor leziuni locale ale regiunii anale (fisuri, hemoroizi).

Indicatiile pentru efectuarea tuseului rectal

Principalele situatii in care este recomandata efectuarea unui tuseu rectal atat la barbati cat si la femei sunt reprezentate de:

  • Screening anual pentru depistarea cancerului rectal si a celui colorectal;
  • Screening la persoanele de sex masculin cu varsta de peste 45 de ani pentru depistarea cancerului de prostata, alaturi de alte investigatii de laborator specifice acestei patologii; in cazul in care pacientul prezinta antecedente heredo colaterale de cancer prostatic, varsta la care se recomanda efectuarea screening ului prin tuseu rectal pentru depistarea acestei patologii poate scadea pana la 40 de ani;
  • Investigarea cauzelor care determina aparitia sangerarilor rectale sau ale scaunelor melenice;
  • Investigarea cauzelor care determina aparitia simptomatologiei specifice afectiunilor de prostata la barbati;
  • Diagnosticarea hemoroizilor interni, prolapsului rectal, fisurilor anale, fistulelor anale, verucilor perianale secundare infectiei cu HPV care determina aparitia de simptomatologie suparatoare pentru pacient;
  • Evaluarea tonicitatii si capacitatii de contractie a sfincterului anal la persoanele cu incontinenta fecala si/sau urinara.

Tipuri de tuseu rectal

  1. Tuseul rectal pentru palparea prostatei la barbat este efectuat pentru a verifica dimensiunea si consistentei celor 2 lobi ai glandei. Palparea prostatei prin intermediul tuseului rectal poate evidentia cresterea in volum a glandei cu stergerea santului median-hipertrofie benigna de prostata, prezenta de noduli de consistenta dura in cazul neoplasmului de prostata (cancerul de prostata) sau al prostatitelor acute (inflamatia prostatei). Prin intermediul tuseului rectal la barbat mai pot fi evaluate bulbul penian, veziculele seminale si baza vezicii urinare.
  2. Tuseul rectal pentru palparea uterului si al ovarelor prin intermediul peretului rectal anterior este efectuat la persoanele de sex femin in complentarea examenului ginecologic pentru evidentierea de modificari patologice la nivelul aparatului reproducator. In anumite situatii, tuseul rectal la persoanele de sex feminin poate identifica prezenta de mase sau tumori ale cervixului, uterului sau ovarelor.

Pregatirea pentru tuseul rectal

Tuseul rectal nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului, insa este recomandat ca bolnavul sa informeze examinatorul asupra unei fisuri anale sau hemoroizi diagnosticati anterior, pentru ca medicul sa acorde atentie sporita acestor aspecte in timpul manevrei. Inainte de efectuarea manevrei este recomandat ca pacientul sa si goleasca vezica urinara pentru a preveni aparitia nevoii de a urina in timpul tuseului rectal.

Cum se realizeaza tuseul rectal

Dupa explicarea manevrei si asigurarea intimitatii necesare pacientului, acesta este rugat sa se aseze in pozitie genu pectorala (cu genunchii la piept), ortostatism cu usoara aplecare in fata si coatele sprijinite pe masa examinatorie, pozitie ginecologica sau in decubit lateral stang (pe partea stanga) pe patul de examinare al cabinetului de consultatii.

In anumite situatii, medicul poate solicita persoanelor de sex feminin sa adopte pozitie ginecologica in timpul tuseului rectal, pentru extinderea evaluarii prin efectuare de tuseu vaginal sau realizare de manevre diagnostice aditionale pentru patologiilor perianale.

Inainte de efectuarea tuseului rectal, medicul inspecteaza zona anala dupa indepartarea feselor pacientului si consemneaza prezenta (in cazul in care exista) a hemoroizilor care pot fi de tip moi si depresibili, a celor de tip trombozati de consistenta ferma si durerosi la palpare, chisturilor pilonidale, abceselor perianale, sau a fisurilor anale situate de obicei la comisura anala posterioara.

Medicul isi aplica manusi chirurgicale de unica folosinta apoi introduce cu blandete indexul mainii cu care efectueaza explorarea lubrefiat anterior, in anusul pacientului. In acest timp pacientul este rugat sa inspire profund si sa stea cat mai relaxat pentru a permite examinatorului explorarea mucoasei anale si a structurilor anatomice din vecinatate.

In anumite situatii, medicul poate solicita bolnavului sa incordeze sfincterul anal pentru aprecierea tonicitatii fibrelor musculare care intra in alcatuirea acestuia. Pe durata examinarii medicul palpeaza canalul anal pe toata circumferinta acestuia, glandele Cowper, uretra perineala, ampula rectala, fundul de sac Douglas, prostata la barbat, colul uterin la femeie si posterior sacrul.

Dupa retragerea indexului explorator se va examina manusa si se va consemna prezenta sangelui sau al scaunului melenic (materii fecale inchise la culoare ce contin sange digerat). Sangele rosu, proaspat se datoreaza unei patologii care determina hemoragie rectala si poate fi intalnit la persoanele cu formatiuni tumorale maligne sau benigne ale rectului si ale ultimei portiuni ale colonului descendent, hemoroizi, fisuri anale sau rectolita hemoragica, in timp ce scaunul melenic prezent pe manusa examinatorului indica existenta unei hemoragii digestive superioare cu sediu inalt.

Intrebari frecvente cu privire la tuseul rectal

Care sunt riscurile asociate tuseului rectal?

Dupa efectuarea tuseului rectal este posibil ca pacientul sa prezinta sangerare anala usoara, mai ales in prezenta unei patologii de tip hemoroidal sau al fisurilor anale. Pe durata examinarii pot aparea fenomele de sincopa vasovagala in timpul carora pacientul se poate simti usor ametit si poate prezenta senzatie de caldura si transpiratie care se remit dupa finalizarea manevrei.

Care sunt contraindicatiile pentru realizarea tuseului rectal?

Infectiile evolutive de cauza bacteriana ale prostatei si statusul imunitar al pacientului reprezinta contraindicatii pentru tuseul rectal deoarece manevra poate determina diseminarea agentului bacterian la nivel circulator cu aparitia complicatiilor septicemice. Hemoroizii trombozati,durerea anala severa, abdomenul acut chirurgical, coagulopatiile, traumatismele rectale majore de tip accidental sau cele secundare interventiilor chirurgicale anale, reprezinta alte contraindicatii ale tuseului anal.

Cat de dureros este tuseul rectal?

Disconfortul resimtit de catre pacient in timpul tuseului rectal este mai degraba emotional decat fizic, mai ales in cazul persoanelor de sex masculin. Exista insa si patologii in cazul carora manevra poate fi dureroasa: hemoroizi, fisuri anale, spasm al sfincterului anal, tumori colorectale, prostatita, colectii de diferite tipuri la nivelul fundului de sac Douglas.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA