Ecografia tiroidiana

Ecografia tiroidiana

Cuprins

Ce reprezinta ecografia tiroidiana?

Ecografia de inalta rezolutie reprezinta metoda imagistica de prima intentie utilizata pentru explorarea glandei tiroide atat in scop diagnostic cat si terapeutic. Examinarea Doppler color este utila pentru analiza vascularizatiei peri si intranodulare, fiind necesara pentru diferentierea caracterului benign sau malign al nodulilor tiroidieni.

Avantajele ecografiei tiroidiene sunt reprezentate de catre:

 • Lipsa iradierii fata de celelalte metode de imagistica medicala de tip tomografie computerizata - CT;
 • Accesibilitate;
 • Repetabilitate;
 • Minim disconfort pentru pacient.

Cum se efectueaza ecografia tiroidiana?

Explorarea ecografica a tiroidei se efectueaza cu pacientul in decubit dorsal si gatul in hiperextensie, cu ajutorul unui transductor de inalta rezolutie, care ofera imagini in modul B si color Doppler (Doppler ultrasound).

Examinarea ecografica permite:

 • Scanarea transversala si longitudinala a tiroidei cu obtinerea diametrelor anter- posterioare, transversale, longitudinale si a volumului pentru fiecare lob in parte
 • Caracterizarea ecogenitatii, structurii si vascularizatiei tesutului tiroidian si Identificarea leziunilor focale si descrierea lor
 • Evaluarea adenopatiilor lacerocervicale sau a trombozelor de vena jugulara.

Ecografia tiroidiana

Cand este recomandata ecografia tiroidiana?

Ecografia tiroidiana este indicata:

 • Pacientilor cu noduli tiroidieni palpabili sau cu tiroida crescuta in volum, multinodulara;
 • Persoanelor cu risc crescut de tumora maligna datorat istoricului familial al cancerelor tiroidiene, tratamentelor oncologice de iradiere la nivel cranian sau al celor cu diagnostic de neoplazie endocrina multipla;
 • Pacientilor cu adenopatii laterocervicale palpabile cu posibila etiologie neoplazica;
 • Post interventii chirurgicale pentru monitorizarea in dinamica a persoanelor cu diagnostic anterior de tumori benigne sau maligne (cancer tiroidian papilar, carcinom medular).

Ecografia tiroidiana permite decelarea tiroiditelor acute sau cronice, de cauza autoimuna si nonautoimuna- de cauza virala (tiroidita Quervain) sau imuno-alergica post infectii faringiene de cauza streptococica. Investigatia este utila si pentru monitorizarea pacientilor aflati sub terapie corticosteroidiana care pot dezvolta complicatii infectioase prin aparitia abcesului tiroidian sau mediastinitei supurate dupa diseminarea germenului de la nivel faringian.

Cu ajutorul ecografiei se pot depista atat formatiunile chistice- chiste coloide tiroidiene, care prezinta un aspect carcacteristic, cat si formatiunle solide, benigne (adenomul, nodulii coloizi) si maligne- cancerului tiroidian, un tip de neoplasm cu crestere lenta si prognostic bun, reprezentat cel mai frecvent de catre cancerul papilar.

Ecografia tiroidiana este utilizata in scop terapeutic pentru ghidajul biopsiei cu ac fin si al tratamentului percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu