Tratament

Tratament medical

In functie de caz, tratamentul medicamentos se poate lua in discutie in scopul ameliorarii simptomatologiei dureroase sau pentru scaderea riscului de recidiva dupa tratamentul chirurgical al endometriozei.

In cazul endometriozei localizate la nivelul aparatului genital, daca forma este una usoara si daca pacienta isi doreste sa ramana insarcinata este sistat tratamentul hormonal si pacienta incurajata sa obtina spontan o sarcina timp de 6-12 luni. In cazul in care acest lucru nu se intampla atunci cazul trebuie reevaluat si stabilita conduita adecvata (interventie chirurgicala sau FIV).

Tratamentul endometriozei are ca scop, de la caz la caz:

  • Scaderea morbiditatii
  • Diminuarea dismenoreei (durerea din perioada ciclului menstrual)
  • Reducea durerilor pelvine cronice
  • Imbunatatirea ratei de sarcini.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este singurul care rezolva leziunile endometriozice

Tratamentul chirurgical al endometriozei este indicat pacientelor simptomatice, care nu raspund la tratamentele medicamentoase sau la care acestea sunt contraindicate, de exemplu la pacientele care doresc sa obtina o sarcina, lucru care nu este posibil sub tratament hormonal.

Tratamentul chirurgical al endometriozei este necesar de cele mai multe ori la pacientele cu endometrioza profunda, la care poate fi necesara si rezectie intestinala, vezicala, ureterala.

Din pacate exista riscul recidivelor, iar in cazul chisturilor endometriozice exista riscul reducerii semnificative a rezervei foliculare ovariene.

Indicatia de tratament chirurgical in caz de chisturi endometriozice survine atunci cand acestea sunt de mari dimensiuni sau cand sunt asociate cu o simptomatologie dureroasa semnificativa ori cand determina infertilitate, in functie de evaluarea rezervei functionale ovariene a pacientei.

Pentru toate formele de endometrioza se recomanda interventia chirurgicala prin metoda minim-invaziva (laparoscopica). Avantajele interventiei laparoscopice sunt:

  • Durerea postoperatorie mai mica
  • Spitalizarea redusa
  • Reinsertia socio-profesionala mai rapida
  • Aspectul estetic superior.

Centrul de Endometrioza Medicover dispune de o echipa de specialisti cu expertiza in acest domeniu, oferind solutii integrate de diagnostic si tratament. De asemenea, Centrul asigura pacientelor conditii de cazare la cele mai inalte standarde de confort, cele mai multe rezerve fiind in regim single.