Tratament

Tratament medical

In functie de caz, tratamentul medicamentos se poate lua in discutie in scopul ameliorarii simptomatologiei dureroase sau pentru scaderea riscului de recidiva dupa tratamentul chirurgical.

In cazul endometriozei localizate la nivelul aparatului genital, daca forma este una usoara si daca pacienta isi doreste sa ramana insarcinata, se poate opri temporar evolutia cu ajutorul tratamentelor progesteronice.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este singurul care rezolva leziunile endometriozice

Din pacate exista riscul recidivelor, iar in cazul chisturilor endometriozice exista riscul reducerii semnificative a rezervei foliculare ovariene.

Din aceste cauze tratamentul chirurgical este indicat pacientelor simptomatice, care nu raspund la tratamentele medicamentoase sau la care acestea sunt contraindicate - de exemplu pacientele care doresc sa obtina o sarcina, lucru care nu este posibil sub tratament hormonal. El este necesar de cele mai multe ori la pacientele cu endometrioza profunda, la care poate fi necesara rezectie intestinala, vezicala, ureterala.

Chisturile endometriozice pot fi indicatie de tratament chirurgical cand sunt mari sau asociaza simptomatologie dureroasa semnificativa sau se asociaza infertilitate, in functie de evaluarea rezervei functionale ovariene.

Pentru toate formele de endometrioza se recomanda interventia chirurgicala prin metoda minim-invaziva (laparoscopica), care se asociaza cu:

  • durere postoperatorie mai mica
  • spitalizare mai redusa
  • reinsertie socio-profesionala mai rapida
  • aspect estetic superior

In cadrul Centrului de Endometrioza Medicover, avem o echipa de specialisti cu expertiza in acest domeniu si oferim solutii integrate de diagnostic si tratament. De asemenea, oferim pacientelor conditii de cazare la cele mai inalte standarde de confort, cele mai multe rezerve fiind in regim single.