Drenaj limfatic

Ce reprezinta drenajul limfatic

Drenajul limfatic reprezinta o tehnica manuala sau mecanica de masaj, avand rolul de a stimula fluxul limfei de a lungul sistemului circulator limfatic. Aceasta forma de masaj terapeutic pentru stimularea drenajului limfatic este aplicata cu succes de catre kinetoterapeuti pentru tratarea unei varietati de afectiuni care evolueaza cu aparitia de limfedeme dar si pentru detoxifierea organismului si mentinerea unei greutati corporale adecvate.

Indicatiile drenajului limfatic

Initial, aceasta tehnica de masaj terapeutic a fost utilizata pentru tratarea limfedemelor (patologie determinata de scaderea fluxului la nivelul vaselor limfatice), diminuand cu succes acumularile de lichid la nivel interstitial. Principalele indicatii pentru realizarea drenajului limfatic sunt reprezentate de:

  • Diminuarea limfedemelor primare de cauza genetica;
  • Ameliorarea inflamatiei tisulare secundara traumatismelor;
  • Reducerea edemelor postoperatorii;
  • Ameliorarea edemelor cauzate de ortostatism prelungit;
  • Ameliorarea durerilor secundare interventiilor chirurgicale;
  • Imbunatatirea flexibilitatii musculare in cazul persoanelor cu fibromialgie;
  • Reducerea efectelor stresului prelungit prin diminuarea undelor cerebrale de tip α;
  • Imbunatatirea calitatii somnului;
  • Intensificarea proceselor de detoxifiere ale organismului prin indepartarea metabolitilor toxici de la nivel limfatic;
  • Imbunatatirea activitatii sistemului imunitar;
  • Ameliorarea modificarilor cutanate determinate de acneea rozacee care sunt insotite de limfedem la nivelul fetei;
  • Imbunatatirea fermitatii si aspectului pielii;
  • Ameliorarea disfunctiei limfatice in cazul persoanelor supraponderale;
  • Scaderea concentratiei plasmatice ale peptidului C, proteinei C reactive si a trigliceridelor.

Exista studii care demonstreaza efectul benefic al drenajului limfatic asupra motilitatii intestinale prin intensificarea peristaltismului la nivelul musculaturii care deserveste ultima portiune a tubului digestiv si o imbunatatire a calitatii vietii prin diminuarea durerilor menstruale si a manifestarilor asociate sindromului premenstrual la femeile de varsta fertila.

Obezitatea poate cauza aparitia de modificari patologice la nivelul sistemului limfatic prin afectarea fluxului limfatic, alterarea compozitiei lichidului interstitial si implicit al compozitiei adipocitelor. Staza limfatica prezenta in cazul persoanelor supraponderale determina acumulare interstitiala de lichid bogat in lipoproteine, cu alterarea secundara a presiunii coloid osmotice. Drenajul limfatic manual aplicat la aceasta categorie de pacienti s a dovedit a fi benefic datorita efectului de imbunatatire al circulatiei limfatice, indepartarea metabolitilor toxici si ameliorarea dinamicii lichidelor intravasculare si interstitiale.

Tipuri de drenaj limfatic

Drenajul limfatic poate fi realizat manual prin masaj sau cu ajutorul unor dispozitive speciale pentru drenaj, care aplica presiune in diferite zone ale corpului. Metoda se alege in functie de obiectivele urmarite si de eventualele comorbiditati ale pacientului insa de obicei, edemele localizate, de mici dimensiuni, beneficiaza de varianta mecanica de drenaj limfatic. Aceasta metoda mecanica de drenaj limfatic poate fi utilizata si in completarea tratamentelor de slabire, fiind aplicata pe suprafete extinse ale organismului pentru stimularea circulatiei limfatice si sangvine, eliminarea retentiei de apa, a grasimilor si toxinelor.

Limfedemele extinse sunt diminuate prin drenaj manual care implica masaj efectuat de catre kinetoterapeut asupra diferitelor grupe de ganglioni limfatici si a vaselor care ii deservesc. In timpul drenajului limfatic manual, terapeutul aplica o presiune usoara in puncte specifice regasite de a lungul vaselor limfatice, inclusiv asupra statiilor de colectare a limfei reprezentate de ganglionii limfatici.

Drenajul limfatic mecanic utilizeaza un dispozitiv de presoterapie care presupune compresie si decompresie la nivelul zonei de interes vizate, prin intermediul unui costum special, care poate acoperi suprafete mai mari sau mai mici ale organismului: costum pentru picioare, fese si abdomen sau manson special pentru membrul superior/inferior. Dupa actionarea dispozitivului medical, acesta exercita in mod etapizat presiune la nivelul zonelor in care a fost aplicat, prin umflare cu aer (similar principiului de functionare al mansetei tensiometrului).

Pregatirea pentru drenajul limfatic

Recomandarile cu privire la pregatirea pacientului inainte de inceperea sedintelor de drenaj limfatic cuprind:

  • Mentinerea unui aport hidric corespunzator cu o usoara crestere a cantitatii de lichide ingerate in zilele premergatoarea drenajului; mentinerea unei vascozitati adecvate a limfei contribuie la obtinerea de rezultate optime in urma efectuarii masajului pentru drenare limfatica;
  • Limitarea aportului alimentar de proteine si grasimi in perioada care precede drenajul limfatic; compozitia limfei este influentata de regimul alimentar al pacientului, astfel incat o dieta dezechilibrata poate diminua efectele benefice ale drenajul limfatic manual prin alterarea compozitiei limfei.

Cum se realizeaza drenajul limfatic

Drenajul limfatic manual cu scop terapeutic, se efectueaza asupra zonei de interes vizate la intervale de timp stabilite de catre medicul curant. Ca metoda de tratament, drenajul limfatic se realizeaza zilnic, pentru o perioada de maxim 1 luna, urmata de o pauza de 2-3 luni, timp in care pacientului ii este recomandat sa aplice compresie elastica externa si sa continue gimnastica medicala recomandata de medicul curant.

In cazul drenajului limfatic efectuat in scop preventiv, tehnica trebuie aplicata pentru perioade cat mai lungi de timp, cu o frecventa mai scazuta fata de cea recomandata in scop curativ, in asociere cu sedinte de gimnastica medicala specifica. In cazul persoanelor de sex feminin care au necesitat efectuarea unei mastectomii cu evidare ganglionara axilara extinsa pentru tratarea cancerului de san, se recomanda inceperea drenajului limfatic preventiv cat mai repede posibil, pentru reducerea riscului de aparitie al limfedemului membrului superior.

Intrebari frecvente cu privire la drenajul limfatic

Care sunt contraindicatiile cu privire la drenajul limfatic?

Drenajul limfatic nu este indicat persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca decompensata, hipertiroidism, astm bronsic, tuberculoza, afectiuni dermatologice severe, neoplazii in evolutie, celor care prezinta inflamatii determinate de infectii bacteriene/fungice/virale sau care se afla in perioada sarcinii.

Care este frecventa sedintelor de drenaj limfatic pentru detoxifiere?

O cura completa pentru detoxifiere limfatica implica intre 6 si 10 sedinte. Drenajul limfatic pentru detoxifiere presupune efectuarea a 2 sedinte pe saptamana, insa pentru obtinerea de rezultate optime, este indicat ca acesta sa fie insotit de adoptarea unui regim alimentar sanatos si practicarea exercitiilor fizice regulate.

In ce masura contribuie drenajul limfatic la diminuarea celulitei?

Drenajul limfatic contribuie la diminuarea acumularilor de lichid in spatiul interstitial si previne expansionarea adipocitelor prin preluarea de lipoproteine de la nivel circulator.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA