Uroflowmetrie

Ce reprezinta uroflowmetria

Uroflowmetria sau debitmetria urinara reprezinta o investigatie functionala prin intermediul careia se poate determina cantitatea de urina emisa in timpul unei mictiuni, viteza jetului urinar si durata de timp necesara unei evacuari complete a vezicii urinare.

Indicatiile pentru efectuarea uroflowmetriei

Uroflowmetria este o investigatie neinvaziva pentru studiul in dinamica a debitului urinar care se recomanda pacientilor care manifesta dificultati de urinare asociate diferitelor tipuri de patologii care inlud:

  • Hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata);
  • Cancerul de prostata;
  • Tumori vezicale;
  • Litiaza vezicala (calculi urinari la nivelul vezicii urinare);
  • Infectii urinare recurente de etiologie necunoscuta;
  • Stricturi uretrale (ingustarea ultimei portiuni ale aparatului excretor reprezentata de uretra);
  • Incontinenta urinara (dificultate de a retina urina);
  • Picurarea post urinare;
  • Vezica neurogena.

Ghidul Asociatiei Europene de Urologie recomanda efectuarea testelor urodinamice in mod frecvent pacientilor diagnosticati cu adenom de prostata inainte de initierea tratamentelor curative de tip medicamentos sau chirurgical. Uroflowmetria poate fi utilizata la persoanele cu adenom prostata si pentru evaluarea in dinamica a raspunsului terapeutic dupa inceperea terapiei.

Cum se realizeaza uroflowmetria

In timpul investigatiei, pacientul urineaza intr un vas asemanator unei palnii prin care urina emisa se scurge intr un recipient gradat, conectat la un dispozitiv electronic care inregistreaza si transmite unui aparat special datele colectate. Ulterior, informatiile sunt transpuse sub forma unui grafic in rezultatul final al uroflowmetriei.

Testul se desfasoara in conditii de intimitate astfel incat rezultatele sa nu fie modificate de catre factori de stres sau emotionali. Dupa golirea completa a vezicii urinare, pacientul se imbraca si este examinat de catre medicul curant cu ajutorul unei sonde ecografice abdominale, pentru a determina volumul restant de urina la nivelul vezicii urinare.

Pregatirea pentru uroflowmetrie

Inainte de efectuarea probei urodinamice, este indicat sa se consume aproximativ 4 cani de lichid (aproximativ 1 de apa plata) in orele care preced investigatia fara golirea vezicii urinare. Este important ca pacientul sa se prezinte cu vezica urinara plina deoarece este necesara emiterea a cel putin 150 de ml de urina pentru a obtine rezultate concludente dupa efectuarea testului.

Investigatia este neinvaziva si se desfasoara in conditii de ambulator, pacientul revenind la activitatile zilnice obisnuite imediat dupa finalizarea uroflowmetriei.

Interpretarea rezultatelor obtinute dupa efectuarea uroflowmetriei

Prin efectuarea uroflowmetriei sunt obtinute informatii cu privire la debitul urinar maxim si mediu, volumul urinat si timpul necesar unei mictiuni complete. Parametrii calculati dupa inregistrarea datelor de catre dispozitivul electronic conectat la uroflowmetru sunt reprezentati de catre:

  • Debitul urinar sau Flow Rate exprimat in ml/sec;
  • Debitul urinar maxim Q max sau valoarea maxima a debitului masurat;
  • Volumul urinat VU reprezinta volumul total de urina emis de catre pacient in timpul mictiunii;
  • Timpul de evacuare Flow Time;
  • Debitul mediu Q ave Average Flow Rate;
  • Timpul pana la atingerea debitului maxim.

Debitul maxim sau Q max reprezinta in general principalul indicator al severitatii obstructiei jetului urinar, manifestare asociata in mod frecvent diferitelor tipuri de patologii ale tractului urinar inferior. In functie de rezultatele obtinute dupa efectuarea uroflowmetriei, medicul urolog discuta cu pacientul variantele terapeutice disponibile si stabileste impreuna cu acesta cea mai buna optiune de tratament in functie de fiecare caz in parte.

Rezultatele normale ale uroflowmetriei depind de varsta si sexul pacientului si se incadreaza in urmatoarele intervale biologice de referinta:

 

Fluxul urinar mediu ml/secunda

Varsta

Sex feminin

Sex masculin

4-7 ani

10ml/s

10 ml/s

8-13 ani

15 ml/s

12 ml/s

14-45 ani

18 ml/s

21 ml/s

46-65 ani

18 ml/s

12 ml/s

66-80 ani

18 ml/s

9 ml/s

Interpretarea datelor obtinute dupa efectuarea uroflowmetriei trebuie efectuata tinand cont de faptul ca dinamica fluxului urinar este data de rezultatul dintre contractia muschiului detrusor si/sau muschilor abdominali inferiori si rezistenta intampinata de fluxul urinar la nivelul uretrei.

  1. Detrusorul instabil cauzeaza un deficit de stocare al urinii la nivel vezical si determina cresterea tuturor parametrilor inregistrati pe graficul uroflowmetriei;
  2. Obstructia vezicala determina scaderea Q max si Q ave;
  3. Detrusorul hipoton determina scaderea Q max.

Curbele intrerupte care apar pe graficul uroflowmetriei sunt datorate traseelor neregulate ale fluxului urinar datorate contractiei abdominale si diafragmatice necorespunzatoare în momentul mictiunii, hiperreactivitatii uretrale, hipotoniei sau contractiei fluctuante a detrusorului.

In marea majoritate a situatiilor, se accepta ca o valoare a debitului maxim Q max situata sub 10 ml/s este reprezentativa pentru 90% din pacientiii de sex masculin care asociaza obstructie subvezicala, in timp ce la o valoare a Q max cuprinsa intre 10 si 15 ml/s, sansele ca bolnavul sa prezinta o astfel de patologie scad sub 71%.

Intrebari frecvente cu privire la uroflowmetrie

Poate fi considerata uroflowmetria un test diagnostic pentru cancerul de prostata?

Procesul de diagnosticare al cancerului de prostata cuprinde mai multe investigatii care pe langa probe urodinamice include determinarea antigenului prostatic specific, ultrasonografia abdominala sau transrectala, RMN abdominal, tuseul rectal si biopsia de prostata. Diagnosticul cancerului de prostata nu poate fi stabilit numai cu ajutorul uroflowmetriei, doarece exista mai multe patologii ale prostatei care pot evolua cu simptomatologie similara printre care se regasesc prostatita acuta si hipertrofia benigna de prostata.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA