Despre Endometrioza

Endometrioza | Cifre si Statistici

Endometrioza, desi este o afectiune raspandita in randul persoanelor de sex feminin cu varsta de peste 15 ani, nu este foarte cunoscuta, iar doua din trei femei cu aceasta boala sunt diagnosticate gresit sau foarte tarziu.

In lipsa unui diagnostic corect si fara o abordare terapeutica corespunzatoare, endometrioza poate cauza dureri severe, poate duce la anxietate si chiar la instalarea depresiei. Impactul pe care endometrioza il are asupra femeii depaseste sfera disconfortului fizic. Durerea cronica pelvina, durerea pelvina acuta si alte simptome specifice endometriozei contribuie la aparitia frustrarii, la izolare sociala, la imposibilitatea desfasurarii unor activitati, inclusiv de ordin profesional.

Cate tipuri exista?

Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza consta in dezvoltarea de tesut endometrial in zone externe uterului: predominant la nivelul cavitatii peritoneale si al organelor abdominale, al trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal, inclusiv diafragm sau la nivelul vezicii urinare. Foarte rar este posibil sa fie localizata in plamani, ficat sau chiar in creier.

  • Endometrioza superficiala este limitata la zona peritoneului.
  • Endometrioza profunda patrunde in spatiul retroperitoneal sau viscere (rect, vagin, uter, vezica, ureter, intestin subtire si altele). Endometrioza profunda implica o infiltrare de tesut endometrial mai mare de 5 mm.
  • Endometrioza ovariana se refera la chistul endometriozic al ovarului.

Durerea experimentata de catre pacientele cu endometrioza nu depinde de tipul de endometrioza. Spre exemplu, pacienta cu endometrioza superficiala poate experiementa dureri acute. Caracteristic pentru endometrioza este ca intensitatea durerii resimtite de pacienta nu este direct proportionala cu severitatea bolii ( gradul de afectare), astfel uneori, paciente cu forme usoare pot experimenta dureri intense.

Diferente cancer-endometrioza

Endometrioza mai este cunoscuta si sub numele de cancerul care nu ucide sau asa-numita „cenusareasa” bolilor ginecologice.

Endometrioza nu pune viata in pericol prin metastaze, dar este comparata cu cancerul pentru capacitatea de proliferare si infiltrare a tesuturilor. Poate fi considerata, insa, mai dificila decat cancerul din punctul de vedere al rezolvarii chirurgicale pentru ca:

  • In cazul cancerului, infiltratia se face rapid, pe cand in cazul endometriozei, infiltratia se face in timp si din cauza inflamatiei asociate se produce fibroza – un tesut nespecific care "sterge" limitele dintre organe, ceea ce face ca disectia sa fie uneori foarte dificila, modificarile anatomice fiind foarte atipice.
  • In cazul cancerului, se scoate cu orice risc, tot tesutul malign, in timp ce in cazul endometriozei, se indeparteaza tesutul bolnav, iar cel sanatos trebuie pastrat functional.

Riscuri

Endometrioza se poate dezvolta in diverse locuri din pelvis si poate afecta mai multe organe, nu doar aparatul genital, dezvoltandu-se mai multe forme clinice ale endometriozei. In general este impartita in: leziuni peritoneale, endometrioza chistica ovariana si endometrioza profunda, care poate determina afectiuni:

  • Urinare: vezicale sau ureterale
  • Digestive, in special rectosigmoidiene
  • Nervoase: radacinile plexului sacrat, nervul sciatic, obturator, femural.

30% din femeile cu endometrioza raman infertile

Daca endometrioza nu se diagnosticheaza sau nu se trateaza la timp, ea poate duce la:

Infertilitate

Endometrioza este o suferinta care se instaleaza, de regula, la varsta fertila si prin modificarile anatomice induse poate afecta fertilitatea. Insa nu toate femeile care sufera de endometrioza sufera si de infertilitate.

Daca pacienta nu are acuze foarte grave si isi doreste sa ramana insarcinata, e posibil sa se temporizeze operatia pana cand se obtine o sarcina, spre deosebire de endometrioza profunda severa care nu mai permite acest lucru. In cazuri rare, paciente aflate in stadii avansate III-IV pot obtine spontan o sarcina. Daca acest lucru nu se intampla in 6-12 luni pacienta trebuie evaluata pentru a stabili conduita corecta, interventie chirurgicala adresata endometriozei sau fertilizare in vitro .

Afectare digestiva 

Simptomele sunt: constipatie ciclica, premenstruala, menstruala sau in perioada ovulatiei si indica o suspiciune de stenoza, adica ingustarea unui canal sau a unui organ, efectul fiind acela de blocare a tranzitului intestinal. Sangerarea pe cale rectala in special in perioada menstruatiei, durere la defecatie

Afectarea functiei vezicale

In cazul endometriozei profunde, adica atunci cand exista un nodul rectal mare, pot aparea dificultati in evacurea vezicii, ducand la imposibilitaea urinarii. Pentru acele cazuri ce asociaza nodul vezical pot aparea simptome precum durere la mictiune sau hematurie ( urinare cu sange) in special in perioada menstruala.

Afectare ureterala 

Daca stenozarea (ingustarea) este progresiva, se poate produce dilatatia renala, care nu este dureroasa, dar in timp poate cauza incetarea functiei rinichiului.

Afla mai multe:

Endometrioza – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari de la paciente

Endometrioza si infertilitatea

Cum te afecteaza endometrioza?

Cele mai bune sfaturi pentru femeile care sufera de endometrioza

Operatia de endometrioza

Durerea la contact sexual: cauze si tratament