Despre Endometrioza

endometrioza in cifre

In Romania, una din 10 femei sufera de endometrioza, iar dintre femeile infertile, cel putin 30% au endometrioza.

Endometrioza, desi o afectiune foarte raspandita in randul femeilor de peste 16 ani, nu este foarte cunoscuta, iar doua din trei femei cu aceasta boala sunt diagnosticate gresit sau foarte tarziu.

Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza consta in dezvoltarea de tesut endometrial in zone externe uterului: predominant la nivelul cavitatii peritoneale si a organelor abdominale, al trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal, inclusiv diafragm sau la nivelul vezicii urinare. Foarte rar poate aparea in plamani, ficat sau chiar in creier.

Cate tipuri exista?

Endometrioza se poate dezvolta in diverse locuri din pelvis si poate afecta mai multe organe, nu doar aparatul genital, dezvoltandu-se mai multe forme clinice ale endometriozei.

In general este impartita in: leziuni peritoneale, endometrioza chistica ovariana si endometrioza profunda, care poate determina afectiuni:

  • urinare; vezicale sau ureterale
  • digestive, in special rectosigmoidiene
  • nervoase: radacinile plexului sacrat, nervul sciatic, obturator, femural

Diferente cancer-endometrioza

Endometrioza mai este cunoscuta si sub numele de cancerul care nu ucide sau asa-numita „cenusareasa” bolilor ginecologice.

Endometrioza nu pune viata in pericol prin metastaze, dar este comparata cu cancerul pentru capacitatea de proliferare si infiltrare a tesuturilor. Poate fi considerata, insa, mai dificila decat cancerul din punctul de vedere al rezolvarii chirurgicale pentru ca:

  1. In cazul cancerului, infiltratia se face rapid, pe cand in cazul endometriozei, infiltratia se face in timp si din cauza inflamatiei asociate se produce fibroza – un tesut nespecific care "sterge’" limitele dintre organe, ceea ce face ca disectia sa fie uneori foarte dificila, modificarile anatomice fiind foarte atipice.
  2. In cazul cancerului, se scoate, cu orice risc, tot tesutul malign; in cazul endometriozei, trebuie sa fie indepartat tesutul bolnav, iar cel sanatos trebuie pastrat functional.

Riscuri

30% din femeile cu endometrioză raman infertile

Daca endometrioza nu se diagnosticheaza sau nu se trateaza la timp, ea poate duce la:

Infertilitate

Endometrioza este o suferinta care se instaleaza, de regula, la varsta fertila si prin modificarile anatomice induse poate afecta fertilitatea. Insa nu toate femeile care sufera de endometrioza sufera si de infertilitate.

Daca pacienta nu are acuze foarte grave si isi doreste sa ramana insarcinata, e posibil sa se temporizeze operatia pana cand se obtine o sarcina, spre deosebire de endometrioza profunda severa care nu mai permite acest lucru. 

Afectare digestiva 

Simptomele sunt: constipatie ciclica, premenstruala sau in perioada ovulatiei si indica o suspiciune de stenoza, adica ingustarea unui canal sau a unui organ, efectul fiind acela de blocare a tranzitului intestinal. 

Afectarea functiei vezicale

In cazul endometriozei profunde, adica atunci cand exista un nodul rectal mare, pot aparea dificultati in evacurea vezicii, ducand la imposibilitaea urinarii.

Afectare ureterala 

Daca stenozarea (ingustarea) este progresiva, se poate produce dilatatia renala, care nu este dureroasa, dar poate cauza incetarea functiei rinichiului.