Endometrioza – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari de la paciente

Endometrioza este o afectiune medicala frecvent intalnita in randul femeilor de varsta reproductiva. In pofida incidentei ridicate, diagnosticarea si elaborarea planului de tratament constituie o provocare pentru medici, dat fiind complexitatea acestei patologii.
Endometrioza – raspunsuri la cele mai frecvente intrebari de la paciente

Efectele endometriozei asupra pacientei se resimt atat la nivel fizic (durere, infertilitate, afecterea functiilor digestive, vezicale), cat si la nivel psihic si social prin impactul asupra calitatii vietii.

Diagnosticul timpuriu si abordarea terapeutica corecta implica eforturile unei echipe multidisciplinare. De aceea, din anul 2019, in cadrul Spitalului Medicover din Bucuresti functioneaza Centrul de Endometrioza sub coordonarea dr. Ion Ionut, medic primar, seful sectiei de chirurgie ginecologica a spitalului, cu peste 10 ani de experienta in tratamentului chirurgical al endometriozei pelvine.

Cuprins

Articol realizat de catre Dr. Ionut-Adrian Ion, medic primar Ginecologie

Simptomele endometriozei

Este endometrioza o afectiune cu simptome greu de sesizat de catre pacienta sau exista anumite manifestari care pot atrage atentia pacientei asupra necesitatii unui control amanuntit? 

  • Pacientele care sufera de endometrioza au adesea simptome sugestive, dar unele dintre ele sunt frecvent considerate traditional ca facand parte din normal (spre exemplu durerile menstruale) sau sunt considerate ca fiind semne ale altor suferinte (digestive, urinare).
  • In principiu, orice durere abdominala ciclica (nu obligatoriu in timpul menstruatiei), in special in pelvis, durerea profunda la activitatea sexuala sau durerea pelvina cronica (continua/cvasi-continua) poate sugera endometrioza. Aceste femei ar trebui sa mearga la o consultatie ginecologica.
  • Exista insa si paciente cu endometrioza care nu au simptome.

Diagnosticarea endometriozei

In cadrul unui consult ginecologic de rutina, poate medicul detecta semne ale endometriozei, astfel incat sa recomande alte investigatii care confirma/ infirma diagnosticul de endometrioza? 

  • In functie de localizarea, tipul si extensia leziunilor endometriozice, la un examen ginecologic de rutina se pot pune in evidenta semne ale unor leziuni determinate de endometrioza, dar nu leziunile foarte superficiale.
  • In functie de simptomele pacientei si de datele consultului, medicul poate solicita unele investigatii suplimentare, in special imagistice, care sa intareasca suspiciunea de endometrioza.

Ce analize si investigatii sunt necesare pentru diagnosticarea endometriozei? 

  • Nu exista in acest moment investigatii de laborator care sa diagnosticheze endometrioza.
  • Investigatiile imagistice - ecografia transvaginala (sau transrectala la persoanele care nu si-au inceput viata sexuala) si examinarea RMN pot fi folosite pentru stabilirea diagnosticului de endometrioza.

Riscuri endometrioza nediagnosticata

Care sunt riscurile atunci cand endometrioza nu este diagnosticata la timp sau nu este diagnosticata niciodata? 

  • Diagnosticul intarziat, care este destul de frecvent, in toata lumea, nu doar in Romania, presupune riscul agravarii leziunilor, cu accentuarea simptomelor, cresterea gradului de dificultate pentru tratamentul chirurgical, precum si a riscului de complicatii intra si postoperatorii.
  • De asemenea, in functie de localizare, pot sa apara afectari ale functiei altor organe (rectosigmoid, ureter).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul si controlul endometriozei

Endometrioza se vindeca? 

  • Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare. Leziunile de endometrioza nu dispar de la sine si nici prin tratament medicamentos.
  • In unele cazuri leziunile nu mai progreseaza de la un moment dat (boala poate fi autolimitata), in functie de intensitatea acuzelor ar putea fi considerata “stabilizata” si eventual sa nu mai necesite decat monitorizare.
  • Tratamentul chirurgical are ca scop sa inlature, in principiu, toate leziunile endometriozice vizibile sau care pot fi puse in evidenta prin investigatii imagistice. La o parte dintre aceste paciente, boala nu recidiveaza, in acele cazuri se poate spune ca se vindeca.
  • Din pacate exista un procent semnificativ de paciente la care dupa un interval de timp se constata recidiva leziunilor sau a simptomelor.

Cum poate fi tinuta sub control endometrioza? 

  • Daca vorbim despre acuzele dureroase, adesea acestea pot fi controlate suficient de bine prin tratamente hormonale, din pacate doar pentru perioada de timp in care se iau tratamentele respective.
  • Acelasi tip de tratament este recomandat dupa interventia chirurgicala a chisturilor endometriozice ovariene cu scopul de a scadea semnificativ riscul de recidiva.
  • Se recomanda ca pacientele cu endometrioza sa fie urmarite prin controale ginecologice la 6 luni, desi cele care au o evolutie buna sub tratament hormonal, pot fi urmarite si anual daca nu apar acuze noi.

Tratamentul chirurgical al endometriozei

Cand este indicata interventia chirurgicala (operatia de endometrioza)?

  • Indicatia de tratament chirurgical pentru endometrioza trebuie sa fie individualizata in functie de severitate, intensitatea acuzelor si scopurile pacientelor.
  • Obiectivele tratamentului chirurgical pot fi: ameliorarea acuzelor dureroase, ameliorarea fertilitatii, evitarea deteriorarii functiei altor organe pelvine afectate de endometrioza, insa difera de la o pacienta la alta.
  • De principiu, in cazul durerilor severe care nu pot fi controlate medicamentos sau in cazul pacientelor care isi doresc o sarcina, se recomanda tratamentul chirurgical.
  • Tratamentul chirurgical al endometriozei este luat in calcul si in situatia pacientelor cu infertilitate, care nu pot face proceduri de fertilizare in vitro, sau pentru a contribui la sansele obtinerii unei sarcini prin FIV.
  • Pacientele cu endometrioza care afecteaza semnificativ aparatul digestiv (rectosigmoidul, cecul, intestinul subtire) sau urinar (ureter sau vezica urinara) au si ele indicatie de tratament chirurgical.

Endometrioza | Ereditate si preventie

Este endometrioza o afectiune ereditara? 

  • Sunt date care indica faptul ca ar putea exista o predispozitie transmisa ereditar, dar nu se stie cat de mult conteaza aceasta in geneza endometriozei la fiecare pacienta in parte.

Poate fi prevenita endometrioza?

  • Cum in momentul actual nu stim cu siguranta ce determina aparitia si dezvoltarea leziunilor de endometrioza, nu se stie nici in ce mod am putea sa o prevenim.
Consultant Medical Dr. Ionut-Adrian Ion
Data publicării 29.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023