• Intoxicatia alimentara: etiologie, simptome si tratament

  Intoxicatia alimentara: etiologie, simptome si tratament

  Toxiinfectiile alimentare reprezinta afectiuni digestive cu evolutie acuta sau subacuta care pot surveni izolat sau sub forma imbolnaviri in colectivitate, datorate consumului de alimente contaminate cu germeni capabili de toxigeneza. Epidemiile de intoxicatie alimentara sunt mai frecvent intalnite in sezonul cald si sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igiena alimentara.
 • Deficitul de vitamina E: cauze, simptome si tratament

  Deficitul de vitamina E: cauze, simptome si tratament

  Vitamina E este o substanta esentiala organismului cu aport exclusiv exogen, solubila in grasimi, care este stocata la nivel hepatic inainte de eliberare si utilizare in cadrul diferitelor procese metabolice. Vitamina E include 2 clase de substante biologic active: tocoferolii (alfa tocoferolul este majoritar) si tocotrienolii.
 • Epididimita: cauze, simptome si tratament

  Epididimita: cauze, simptome si tratament

  Epididimita reprezinta inflamatia acuta a epididimului, organ cilindric aflat in spatele testiculelor care se prelungeste prin canalul deferent (canalul spermatic) si deschidere la nivelul uretrei masculine, cu rol de colectare si depozitare a spermei intre 2 ejaculari consecutive.
 • Diverticulita: cauze, simptome si tratament

  Diverticulita: cauze, simptome si tratament

  Diverticulita reprezinta inflamatia dilatatiilor saculare de la nivelul colonului denumite diverticuli si apare mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani.
 • Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC): cauze, simptome si tratament

  Boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC): cauze, simptome si tratament

  BPOC este o boala respiratorie care determina ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor (căilor respiratorii inferioare) cu aparitia scaderii capacitatii respiratorii pulmonare. Limitarea cronica a fluxului respirator in evolutia BPOC ului se datoreaza bronsiolitei obstructive si distructiilor parenchimatoase (emfizem) care determina pierderea alveolelor functionale si scaderea elasticitatii...
 • Carcinomul bronhopulmonar: forme clinice si tratament

  Carcinomul bronhopulmonar: forme clinice si tratament

  Cancerul bronhopulmonar reprezinta o afectiune intalnita majoritar la persoanele cu varsta de peste 65 de ani si se datoreaza unei cresteri anormale a celulelor pulmonare care duc la aparitia unei tumori.
 • Megacolon toxic: cauze, simptome si tratament

  Megacolon toxic: cauze, simptome si tratament

  Megacolonul toxic este o boala datorata inflamatiei non obstructive a intestinului gros, partiala sau pe toata lungimea acestuia, care se asociaza in mod frecvent cu toxicitate sistemica. Afectiunea este rar intalnita in practica medicala insa prezinta potential de evolutie nefavorabila si poate deveni o conditie amenintatoare de viata in situatiile in care nu este tratata corespunzator.
 • Anorexia nervoasa: cauze, simptome si tratament

  Anorexia nervoasa: cauze, simptome si tratament

  Anorexia reprezinta o boala psihica care determina aparitia tulburarilor alimentare prin deformarea imaginii propriului corp si teama nejustificata de crestere ponderala. Anorexia este o tulburare a comportamentelor alimentare care afecteaza in special persoanele de sex feminin aflate la varsta adolescentei si apare ca o compensare a lipsei de autonomie si dezvoltare personala.
 • Trombembolism pulmonar: cauze, simptome si tratament

  Trombembolism pulmonar: cauze, simptome si tratament

  Trombembolismul pulmonar reprezinta o complicatie grava a trombozei venoase profunde si se produce prin obstructia unei artere pulmonare datorata unui tromb de provenienta venoasa (cu formare la nivelul sistemului venos periferic), care determina ischemie acuta a tesutului pulmonar si insuficienta respiratorie acuta amenintatoare de viata.
 • ADHD: cauze, simptome si tratament

  ADHD: cauze, simptome si tratament

  ADHD sau tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie, reprezinta o boala care afecteaza copii inainte de implinirea varstei de 7 ani si in proportie mai mica adultii, determinand lipsa capacitatii de focusare (lipsa de concentrare), hiperactivitate si impulsivitate.