• Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

  Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

  Furunculul reprezinta o leziune dureroasa la nivelul pielii care apare sub forma unei pustule si este cauzata de aparitia unei infectii bacteriene la nivelul unuia sau mai multor foliculi pilosi. Initial, furunculul se manifesta sub forma de leziune eritematoasa de culoare rosiatica sau mov, care evolueaza ulterior cu aparitia unei pustule dureroase ce contine infiltrat inflamator.
 • Miopie la adulti si copii: cauze, simptome si tratament

  Miopie la adulti si copii: cauze, simptome si tratament

  Miopia este o afectiune de vedere frecvent intalnita, in care obiectele din apropiere sunt vazute clar, dar obiectele mai indepartate sunt neclare. Aceasta apare atunci cand ochiul focalizeaza razele de lumina in mod incorect, in fata retinei, in loc sa le focalizeze pe retina.
 • Tulburare bipolara: manifestari si tratament

  Tulburare bipolara: manifestari si tratament

  Tulburarea bipolara reprezinta o afectiune psihica caracterizata de schimbari extreme ale dispozitiei care alterneaza intre manie/hipomanie si episoade de depresie ale bolnavului, cu manifestare pe o perioada cuprinsa intre cateva zile pana la cateva luni.
 • Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

  Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

  Diabetul zaharat si hipertensiunea sunt doua dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel mondial. Diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala au cauze comune, astfel se explica numarul mare de pacienti diabetici hipertensivi si viceversa. Tratarea tensiunii arteriale marite la diabetici face parte din planul de control si tratament al diabetului.
 • Tipuri de hepatita si hepatita acuta de cauza necunoscuta

  Tipuri de hepatita si hepatita acuta de cauza necunoscuta

  Exista 5 tipuri de hepatita cauzate de virusuri hepatitice, mai cunoscute informal sub denumirea de virusuri hepatice: A, B, C, D si E. Pe langa infectia produsa de virus, care ataca celulele hepatice, conducand la o functionare deficitara a ficatului, pot aparea si hepatita toxica (cauzata de abuzul de substante, medicamente), hepatita alcoolica ori hepatita autoimuna (celulele hepatice nu mai sunt...
 • Toxoplasmoza simptome, diagnostic si tratament

  Toxoplasmoza simptome, diagnostic si tratament

  Toxoplasmoza este o infectie parazitara cu un protozoar denumit Toxoplasma gondii, regasit la nivelul solului contaminat cu excremente de pisica. Parazitul este un organism unicelular care poate infecta mamifere, pasari si reptile, avand un ciclu de viata care presupune 3 forme de evolutie: forma vegetativa, chistul tisular si oochistul eliminat odata cu materiile fecale ale felinelor.
 • Dureri de spate: cauze si tratament

  Dureri de spate: cauze si tratament

  Durerile de spate se afla pe locul doi, dupa raceala, ca si frecventa de prezentare la medic si sunt cauzate de o multitudine de factori. Printre acestia se regasesc: stilul de viata sedentar, regimul alimentar necorespunzator, postura incorecta a corpului in timpul lucrului la birou, obezitatea sau inaintarea in varsta. In prezent, se considera ca cel putin 8 persoane din 10 experimenteaza la un...
 • Terapia cu plasma imbogatita cu trombocite - PRP in ginecologia regenerativa

  Terapia cu plasma imbogatita cu trombocite - PRP in ginecologia regenerativa

  Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) - Plasma imbogatita cu trombocite este o optiune de tratament din ce in ce mai utilizata pentru un spectru larg de afectiuni medicale si pentru proceduri estetice. Terapia PRP a fost initial folosita cu succes in medicina sportiva si de catre medicii ortopezi pentru ameliorarea durerilor articulare. Infiltratiile cu PRP la genunchi fiind printre cele mai populare in...
 • Operatia de colecist (colecistectomia)

  Operatia de colecist (colecistectomia)

  Operatia de colecist (colecistectomia) reprezinta indepartarea chirurgicala a vezicii biliare, organ situat in partea inferioara a ficatului, responsabil de acumularea si stocarea bilei. Interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare poate fi efectuata cu ajutorul laparoscopului. In anumite situatii care asociaza complicatii de tipul piocolecistului sau peritonitei infectioase,...
 • Foliculita: cauze, preventie si tratament

  Foliculita: cauze, preventie si tratament

  Foliculita este o afectiune dermatologica caracterizata de inflamatia foliculilor de par si se manifesta prin aparitia unor puncte rosii si a unor mici umflaturi vizibile pe suprafata pielii. In unele cazuri, se produc pustule (cosuri) cu un capat albicios sau alb-galbui, fiind adesea confundata cu acneea.