Cistoscopie

Ce reprezinta cistoscopia

Cistoscopia reprezinta o procedura de investigatie si tratament a tractului urinar inferior reprezentat de uretra si vezica urinara. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui cistoscop, care se insera cu blandete la nivel vezical prin intermediul uretrei.

Investigatia poate fi efectuata atat in conditii de ambulator cat si in cazul pacientilor spitalizati, dupa administrarea de anestezie locala, anestezie generala sau analgosedare usoara intravenosa, in functie de particularitatile patologiilor care necesita efectuarea acestei manevre.

Indicatiile de realizare ale cistoscopiei

Cistoscopia este o procedura care permite medicului sa investigheze, trateze si sa monitorizeze o serie de patologii uretrale si vezicale, fiind indicata in urmatoarele situatii:

  • Diagnosticarea patologiilor de etiologie necunoscuta care evolueaza cu hematurie (sânge în urină), incontinenta urinara, vezica neurogena, vezica hiperactiva, retentie acuta de urina sau disurie (urinare dureroasa sau dificila); in anumite situatii, cistoscopia poate fi efectuata pentru depistarea cauzelor care determina aparitia infectiilor recurente de tract urinar;
  • Diagnosticarea patologiilor vezicale de tip tumoral- cancer al vezicii urinare sau al calculilor intravezicali;
  • Tratarea anumitor tipuri de patologii ale tractului urinar printre care se regasesc tumorile vezicale de mici dimensiuni care pot fi rezecate (indepartate) si calculii vezicali care pot fi extrasi cu ajutorul cistoscopului;
  • Diagnosticarea hipertrofiei de prostata; hipertrofierea tesutului prostatic determina ingustarea uretrei in portiunea intraglandulara a acesteia (uretra prostatica) la persoanele de sex masculin, determinand aparitia simptomatologiei suparatoare.

In anumite cazuri, medicul poate efectua o explorare extinsa a aparatului urinar avand posibilitatea de a completa cistoscopia cu o ureteroscopie, in vederea examinarii ureterelor care fac parte din aparatul urinar superior alaturi de rinichi.

Tipuri de cistoscopie

In functie de echipamentul medical utilizat, cistoscopia poate fi clasificata in doua categorii si anume:

  • Cistoscopie flexibila: procedura presupune utilizarea unui dispozitiv flexibil cu diametrul aproximativ egal cu cel al unui creion si poate fi efectuata dupa administrare de anestezie locala;
  • Cistoscopia rigida implica utilizarea unui cistoscop cu diametru usor marit si se efectueaza dupa administrare de anestezie rahidiana (in jumatatea inferioara a corpului) sau generala.

Cum se realizeaza cistoscopia

Cistoscopia efectuata in ambulator dupa administrarea de anestezie locala prin aplicare de gel cu lidocaina, dureaza aproximativ 15 minute, iar procedurile care presupun administrare de analgosedare intravenosa sunt cuprinse intre 15 si 30 de minute. Constitutia anatomica a uretrei la sexul masculin implica un abord mai dificil, astfel incat se prefera administrarea de anestezie generala in cazul barbatilor care necesita o cistoscopie rigidă, pentru eliminarea starii de disconfort resimtita de pacient in timpul procedurii.

Dupa instalarea efectelor anestezicului cu administrare locala sau generala, medicul insereaza cu blandete cistoscopul în uretră si ascensioneaza usor catre vezica urinara.

Cistoscopul este un dispozitiv medical cu forma tubulara de dimensiuni reduse, prevazut la capatul distal cu o camera video si o lentila pentru marirea imaginilor, care permite urologului sa vizualizeze eventuale modificari ale mucoasei uretrale, stricturi ale uretrei prostatice, calculi vezicali sau formatiuni tumorale intravezicale. Echipamentul medical utilizat in cadrul cistoscopiei exploratorii este de dimensiuni reduse, in timp ce cistoscoapele cu diametru mai mare sunt folosite in situatiile in care este necesara recoltarea de biopsii vezicale, realizarea rezectiilor de prostata transuretrala sau indepartarea de formatiuni tumorale intravezicale.

Dupa ascensionarea blanda a cistoscopului, medicul va introduce o solutie sterila în vezică pentru a destinde peretii acesteia si pentru a vizualiza mai usor structurile anatomice de interes. In caz de necesitatate, medicul poate insera prin intermediul tubulaturii cistoscopului instrumente aditionale pentru recoltarea de biopsii vezicale care ulterior vor fi trimise pentru investigatie, catre laboratorul de anatomie patologica.

Pacientii care au primit anestezie locala isi pot relua activitatile de rutina imediat dupa finalizarea procedurii fara a necesita perioada de recuperare. In cazul in care cistoscopia a fost efectuata sub anestezie generala, pacientul va trebui sa astepte pana la disparitia efectelor anestezice pentru a putea fi externat.

Pregatirea pentru cistoscopie

Inainte de efectuarea cistoscopiei, pacientul este rugat sa urineze pentru golirea vezicii urinare. In anumite situatii, medicul poate prescrie un tratament antibiotic cu cateva zile inainte de efectuarea investigatiei pentru a preveni aparitia infectiilor urinare în perioada post interventionala, mai ales daca pacientul este susceptibil la acest tip de afectiuni ale tractului urinar.

Interpretarea rezultatelor cistoscopiei

Dupa finalizarea interventiei medicul informeaza pacientul asupra modificarilor sau manevrelor efectuate insa, in situatia in care procedura presupune recoltarea de biopsii de la nivel vezical, rezultatele sunt eliberate de catre laboratorul de anatomie patologica in decurs de 1 saptamana pana la maxim 21 de zile.

Intrebari frecvente referitoare la cistoscopie

Ce riscuri implica cistoscopia?

Cistoscopia reprezinta o procedura sigura care in majoritatea situatiilor implica riscuri minore reprezentate de: sangerari usoare in timpul mictiunilor, infectii ale tractului urinar si senzatie de arsura sau durere care dureaza câteva zile dupa interventie.

Care sunt complicatiile care pot surveni dupa cistoscopie?

Complicatiile severe post cistoscopie sunt rar intalnite in practica medicala insa atunci cand apar se manifesta in mod frecvent prin retentie acuta de urina, eliminarea de cheaguri in timpul mictiunii, dureri abdominale insotite de senzatie de greata si/sau varsaturi, frisoane si febra. In prezenta uneia sau mai multor manifestari enumerate anterior, pacientul trebuie sa se adreseze cat mai rapid medicului care a efectuat interventia sau serviciului de urgenta al urologiei.

Care sunt simptomele care pot indica necesitatea cistoscopiei?

Principalele simptome in prezenta carora medicul urolog poate recomanda efectuarea unei cistoscopii sunt reprezentate de durerea in timpul mictiunii, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare dupa finalizarea mictiunii, incontinenta urinara, proteinurie de cauza necunoscuta, dureri la nivel pelvin, hematurie sau pierderea neintentionata a greutatii corporale.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA