Cardioversia electrica

Tipuri de cardioversie

Cardioversia este o procedura medicala care poate fi clasificata in functie de modalitatea in care este realizata, dupa cum urmeaza:

  • Cardioversie electrica: procedura implica generarea de socuri electrice de mica intensitate prin intermediul unor electrozi metalici plasati la nivelul toracelui;
  • Cardioversie farmacologica: aceasta modalitate de cardioversie utilizeaza substante medicamentoase antiaritmice cu administrare intravenoasa pentru restabilirea ritmului sinusal fiziologic.

Ce reprezinta cardioversia electrica

Cardioversia electrica reprezinta o procedura medicala utilizata pentru restabilirea ritmului fiziologic al inimii, la pacientii stabili hemodinamic, cu afectiuni cardiace care implica aparitia tulburarilor de conducere atrioventriculare amenintatoare de viata. Cardioversia electrica presupune aplicarea de socuri electrice de intensitate scazuta, pentru tratarea tulburarilor de ritm la nivel atrioventricular si poate fi efectuata atat in regim de urgenta cat si in conditii de ambulator cu programare anterioara.

Cardioversia electrica este diferita de procedura care implica utilizarea defibrilatorului extern automat, aceasta din urma presupunand aplicarea unui soc electric de intensitate mai mare pentru corectarea tulburarilor de ritm cardiac acute sau in completarea manevrelor de resuscitare cardio respiratorie.

Indicatiile cardioversiei electrice

Cardioversia electrica este utilizata pentru corectarea tulburarilor de ritm cardiac reprezentate de aritmii atriale sau ventriculare, fibrilație atrială, flutter atrial sau tahicardie supraventriculară paroxistica care nu raspunde favorabil la administrarea de medicatie antiaritmica. Aceste tulburari ale ritmului cardiac se datoreaza unei dereglari de transmitere ale impulsurilor electrice la nivelul atriilor si ventriculilor.

Cum se realizeaza cardioversia electrica

Cardioversia electrica se realizeaza cu ajutorul unor electrozi prevazuti cu 2 capete metalice care se aplica la nivelul toracelui anterior si/sau posterior al pacientului si un defibrilator prevazut cu functie de EKG. Aparatul monitorizeaza ritmul cardiac al pacientului si genereaza socuri electrice de mica intensitate, sincrone cu unda R a complexului QRS al electrocardiogramei, evitand perioada refractara (de relaxare) a inimii.

Intregul proces de cardioversie electrica necesar restabilirii ritmului normal al inimii este cuprins intre 30 si 60 de minute si nu necesita recuperare ulterioara a pacientului. Procedura este realizata dupa sedarea bolnavului, pentru diminuarea disconfortului care poate fi resimtit in timpul generarii socurilor electrice. Dupa corectia ritmului cardiac si disparitia completa a efectului analgosedarii, pacientul este externat, avand indicatie de urmare al unui tratament anticoagulant prescris de catre medicul cardiolog.

Pregatirea pentru cardioversie electrica

Inainte de efectuarea unei cardioversii electrice, pacientul trebuie sa respecte un set de reguli care includ stoparea aportului alimentar si hidric cu 8 ore inainte de administrarea analgosedarii si abtinerea de la fumat.

Anterior cardioversiei, pacientului i se vor efectua o serie de investigatii complementare care includ o electrocardiograma si o ecocardiografie simpla sau transesofagiana pentru depistarea unor eventuali trombi intracardiaci. În cazul in care se constata existenta trombilor (cheaguri) la nivel cardiac, procedura de cardioversie va fi amanata cu 3- 4 săptămâni, perioada de timp in care bolnavul trebuie sa urmeze un tratament anticoagulant, pentru reducerea si prevenirea riscurilor asociate obstructiilor vasculare.

Anumite tratamente care presupun administrarea de antiaritmice necesita ajustarea dozelor astfel incat pacientul trebuie sa mentioneze medicului cardiolog daca urmeaza o astfel de terapie inainte de efectuarea unei cardioversii electrice.

Interpretarea rezultatelor cardioversiei electrice

In majoritatea situatiilor, cardioversia electrica restabileste rapid ritmul fiziologic al inimii, insa cazurile mai complexe, pot necesita efectuarea de proceduri aditionale pentru mentinerea functiei cardiace in limite normale. Dupa finalizarea procedurii de cardioversie electrica, medicul va monitoriza evolutia pacientului si va efectua o serie de electrocardiograme pentru evaluarea eficacitatii metodei terapeutice aplicate.

Absenta modificarilor la nivelul electrocardiogramei dupa aplicarea cardioversiei electrice denota restabilirea cu succes a ritmului cardiac fiziologic, urmand ca pacientul sa revina pentru o reevaluare ulterioara in functie de recomandarile medicului cardiolog.

Intrebari frecvente referitoare la cardioversia electrica

Care sunt riscurile asociate cardioversiei electrice?

Complicatiile care pot surveni dupa efectuarea unei cardioversii electrice sunt rare, insa atunci cand apar, sunt reprezentate in mod frecvent de: mobilizarea unui tromb de la nivel intracardiac si aparitia obstructiilor vasculare cerebrale (accident vascular cerebral) si pulmonare (trombembolism pulmonar), arsuri tegumentare in zona de aplicare a electrozilor si uneori, generarea unor dereglari suplimentare ale ritmului cardiac (fibrilatie atriala).

Paradoxal, cardioversia electrica poate genera aparitia unei alte aritmii in urma aplicarii șocului electric, acesta situatie fiind rar intalnita, in cazul persoanelor predispuse la acest tip de disfunctie cardiaca. In marea majoritate a cazurilor aceasta complicatie apare in primele minute dupa aplicarea socurilor electrice si este rapid corectata de catre personalul medical care supravegheaza pacientul in timpul si dupa efectuarea procedurii.

Care sunt contraindicatiile pentru realizarea cardioversiei electrice?

Principalele situatii in care este contraindicata aplicarea cardioversiei electrice sunt reprezentate de: instabilitatea hemodinamica, aritmiile manifestate secundar unei intoxicatii digitalice, torsada de varfuri, tahiaritmiile asocialte bolii sinusale, tahicardiile sinusale aparute in context febril, algic, al socurilor de diverse etiologii si al atacului de panica.

Cardioversia poate fi aplicata si in timpul sarcinii?

In cazul necesitatii unei astfel de proceduri medicale, cardioversia electrica poate fi aplicata la gravide sub monitorizarea atenta a ritmului cardiac atat al mamei cat si al copilului.

Unde se poate efectua cardioversia electrica?

Cardioversia electrica este efectuata de obicei in cadrul sectiilor de cardiologie ale spitalelor, insa aceasta procedura poate fi realizata si unitatea de primiri urgente in cazul pacientilor stabili hemodinamic care prezinta aritmii severe amenintatoare de viata.

Ce recomandari trebuie urmate dupa efectuarea unei cardioversii electrice?

Dupa cardioversia electrica, medicul cardiolog emite o serie de recomandari cu privire la stilul de viata al pacientului care cuprind: limitarea consumului de cafea si alcool, mentinerea unei greutati corporale adecvate inaltimii, cresterea nivelului de activitate fizica zilnica, evitarea fumatului, consumului excesiv de sare si al stressului cotidian.

Cum se realizeaza cardioversia la pacientii cu dispozitive implantate?

In cazul pacientilor cu pacemaker sau defibrilator automat implantabil, electrozii se plaseaza la 10 cm distanta de acestea, in pozitie antero laterala pentru evitarea trecerii curentului prin dispozitive si deteriorarea lor. Dupa cardioversie, este necesara verificarea dispozitivelor implantate pentru evitarea efectelor nedorite care pot surveni in cazul functionarii necorespunzatoare a acestora.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA