Alergia alimentara

Cuprins

 

Ce este alergia alimentara

Alergia alimentara imediata rezulta in urma unei reactii exacerbate din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare. Atunci cand suntem alergici la un anumit aliment, sistemul imunitar produce anticorpi de tip IgE specifici care declanseaza aparitia unor manifestari specifice de fiecare data cand il ingeram.

Cand trebuie sa ma testez pentru aceasta afectiune

Alergia se manifesta imediat in decursul a maxim 2 ore de la ingestia alimentului cu aparitia simptomelor digestive de tipul senzatiei de greata, varsaturilor, diareei sau a urticariei acute (urticaria este o reactie alergica sub forma de eruptii cutanate bubite rosii cu varful albicios).

Raspunsul imun al organismului poate fi uneori destul de intens astfel ca este posibila aparitia manifestarilor de tipul edemului glotic (glota reprezinta regiunea laringelui care poate produce asfixie in conditii de inflamatie acuta severa), hipotensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, senzatie de slabiciune, cefalee sau ameteli specifice socului anafilactic (urgenta medicala).

Este important de retinut faptul ca alergiile alimentare nu apar niciodata la introducerea unui produs nou in alimentatie, organismul avand nevoie de cel putin 1 contact sensibilizant anterior (prima ingestie a alergenului alimentar nu declanseaza simptomatologie, insa sistemul imun il “memoreaza” iar la urmatoarea ingestie pot aparea reactii alergice severe).

Cei mai frecventi alergeni alimentari la sugari si copii mici sunt laptele de vaca si produsele lactate derivate, ouale, soia, arahidele si graul. Adultii care consuma lapte nu sunt afectati datorita sistemului imunitar complet dezvoltat, alergenii alimentari in cazul lor lor fiind reprezentati de nuci si fructe de mare.

Cum ma pregatesc inainte de testare

Rapiditatea caracteristica aparitiei simptomelor usureaza izolarea alimentului care induce reactia alergica, astfel ca in multe cazuri pacientul cunoaste alergenul alimentar si il elimina din alimentatie. Sunt si situatii in care este necesara determinarea cantitatii de IgE seric sau realizarea testelor cutanate pentru stabilirea diagnosticului de alergie si al cauzei declansatoare.

Testarea cutanata cu ajutorul prick testului determina proteinele care induc alergia insa nu si aditivii alimentari frecvent utilizati in industria alimentara si se efectueaza dupa oprirea medicatiei antialergice de fond (daca pacientul urmeaza un astfel de tratament). Nu se vor utiliza prick teste in cazul in care pacientul a prezentat soc anafilactic in antecedent, datorita riscului declansarii unui nou episod.

O alta metoda de stabilire a agentului etiologic responsabil pentru declansarea raspunsului imun o reprezinta panelurile extinse de alergeni alimentari care cuprind o gama larga de agenti posibili alergeni (din sange venos periferic).

Determinarea IgE totale se face din sange venos periferic si nu presupune o pregatire in prealabil a pacientului, fiind indicata mai ales in cazul celor cu soc anafilactic in antecedent, dermatita atopica, rinita alergica sau urticarie cronica ( afectiuni care sugereaza faptul ca o persoana este predispusa la alergii). Este utila in aceasta situatie mentinerea si prezentarea medicului specialist a unui jurnal de alimentatie care sa cuprinda ora ingestiei si compozitia alimentelor consumate (inclusiv aditivi alimentari de pe eticheta produsului).

Cum se interpreteaza valorile obtinute

Dupa realizarea celor 2 investigatii medicul alergolog stabileste care sunt alimentele care contin proteina ce declanseaza reactia alergica pe baza informatiilor obtinute atat de la pacient cat si din rezultatele obtinute.

Afla mai multe: