FSH

Cuprins

FSH

Ce reprezinta FSH-ul

Hormonul de stimulare foliculara alaturi de hormonul luteinizant fac parte din categoria hormonilor gonadotropi care sunt implicati in reglarea functiei gonadelor (sistemul reproducator feminin si masculin). Hormonii sunt secretati de catre hipofiza anterioara (parte a sistemului endocrin respunzatoare de secretia gonadotropinelor pituitare) fiind ajustati in functie de necesitatile organismului prin feedback negativ al hormonilor sexuali reprezentati de catre estrogen, progesteron si testosteron.

La persoanele de sex masculin FSH stimuleaza spermatogeneza iar la cele de sex feminin determina cresterea si maturarea foliculilor ovarieni si secretia de estrogen folicular.

 Nivelurile hormonilor gonadotropi cresc in situatiile in care exista un deficit de producere al hormonilor sexuali care poate fi de cauza genetica (sindrom Klinefelter determinat de prezenta unui cromozom x suplimentar), congenitala (anorhidie, hipogonadism) sau care tin de stilul de viata al persoanei afectate (castrare, menopauza, consum cronic de alcool). Scaderea nivelului de FSH este intalnita in insuficienta hipofizara sau hipotalamica si in prezenta de tumori testiculare sau de suprarenale care influenteaza secretia de hormoni sexuali prin intermediul carora se realizeaza feedback ul reglator al sintezei gonadotropilor.

Cand este indicata determinarea FSH-ului

Determinarea FSH ului este indicata in cazul barbatilor pentru stabilirea unui diagnostic diferential intre disfunctiile hipotalamice/hipofizare si deficitul de stimulare testiculara, depistarea aberatiilor cromozomiale (sindrom Klinefelter) si a disfunctiilor testiculare.

La persoanele de sex feminin, valorile FSH-ului pot decela intre disfunctiile hipotalamo-hipofizare care determina insuficienta ovariana primara (pierderea functiei normale a ovarelor inainte de 40 de ani care determina deficit de estrogen) si deficitul secundar de stimulare ovariana. În plus, determinarea FSH este utila pentru diagnosticarea ovarului polichistic determinarea cauzelor tulburarilor menstruale, evaluarea fertilitatii si al sindromului de menopauza.

A fost demonstrat faptul ca determinarea valorilor crescute ale FSH in cazul fetitelor cu nanism poate orienta diagnosticul precoce al sindromului Turner (o femeie cu sindrom mozaic Turner are doar un cromozom normal X cel de al doilea fiind fragil).

Niveluri scazute ale hormonului de stimulare foliculara prin inhibarea secretiei pulsatile ale acestuia determina tulburari ale ciclului menstrual  insotite de insomnii si libidou redus, specifice sindromului Cushing.

Cum ma pregatesc inainte de efectuarea analizei

Determinarea FSH ului se face din sange venos recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun (pe nemancate). In cazul femeilor este utila mentionarea data ultimei menstruatii si varsta sarcinii (la gravide).

Valori normale ale FSH-ului

Valorile de referinta ale hormonului de stimulare foliculara sunt influentate de varsta si sex

Baieti mUI/mL

Fete mUI/mL

<1an: ≤3.3

<1an:1.2-12.5

1-5 ani: ≤1.9

1-10 ani: 0.5-6

5-10 ani: ≤2.3

 

10-15 ani: 0.6-6.9

10-15 ani: 0.9-8.9

15-18 ani: 0.7-9.6

15-18 ani: 0.7-9.6

Suplimentar la persoanele de sex feminin valorile FSH sunt influentate de fazele ciclului uterin (totalitatea modificarilor suferite de mucoasa uterina in perioada suprinsa intre doua menstruatii succesive) dupa cum urmeaza:

Faza ciclului uterin

Valori (mUI/mL)

Faza foliculara

3.5-12.5

Faza ovulatorie

4.7-21.5

Faza luteala

1.7-7.7

postmenopauza

25.8-134.8

Secretia de FSH prezinta variatii circadiene ca raspuns la actiunea intermitenta a gonadotropin releasing hormone astfel ca pot fi necesare mai multe determinari succesive din ser recoltat la interval de 15-30 minute.

Afla mai multe: