Ecografia transrectala

Ecografia transrectala

Cuprins

Ce reprezinta ecografia transrectala?

Ecografia transrectala reprezinta o investigatie imagistica efectuata cu ajutorul unei sonde ecografice endocavitare de mici dimensiuni, prin intermediul careia se pot vizualiza structurile prostatei, tractului urinar inferior (a uretrei prostatice) si a veziculelor seminale.

Avantajul ultrasonografiei transrectale fata de investigatiile imagistice realizate cu ajutorul computer tomografului sau rezonanta magnetica nucleara este dat de faptul ca nu presupune iradierea pacientului si poate fi efectuata inclusiv la persoanele care prezinta dispozitive cardiace sau implanturi protetice metalice.

Cum se efectueaza ecografia transrectala?

Inainte de efectuarea ultrasonografiei transrectale se recomanda realizarea unei clisme rectale evacuatorii, iar vezica urinara trebuie sa fie plina (inainte de mictiune). Pacientul se plaseaza in decubit lateral si este rugat sa relaxeze musculatura planseului pelvin pentru a usura insertia sondei ecografice la nivel rectal.

Investigatia permite vizualizarea mult mai detaliata a prostatei si a veziculelor seminale cu posibilitatea identificarii modificarilor structurale de mici dimensiuni care pot fi omise in timpul unei ecografii transabdominale.

Ecografia transrectala

Cand este indicata ecografia transrectala?

Ecografia transrectala este utilizata pentru diagnosticul afectiunilor tumorale benigne- hiperplazia de prostata (prostata marita) si maligne-cancerului de prostate, dar si pentru detectarea modificarilor inflamatorii- prostatita acuta sau cronica. Aceleasi tipuri de modificari pot fi detectate si la nivelul veziculelor seminale.

Abordarea transrectala poate fi utilizata de catre medicul specialist si ca o metoda de ghidaj ecografic pentru intervenții chirurgicale minim invazive exploratorii, care necesita punctionarea prostatei cu recoltarea de material bioptic.

Solicita o programare online

sau apeleaza Call Center

021 9896

Consultant Medical 
Dr. Adrian Nicolescu