Conizatia

Ce reprezinta conizatia

Conizatia reprezinta o intervenție chirurgicală din sfera ginecologica in cursul careia se indeparteaza un fragment de col uterin sub forma de con, constituita din tesut lezional, impreuna cu zona de transformare si o parte din canalul cervical. Interventia chirurgicala poate fi efectuata de catre medicul ginecolog atat in scop diagnostic cat si terapeutic, pentru confirmarea unor leziuni premaligne/maligne sau indepartarea tesutului lezional si prevenirea raspandirii modificarilor cu aparitia cancerului de col uterin.

Care sunt indicatiile de realizare ale conizatiei

Conizatia este indicata de catre medicul ginecolog in situatiile in care:

  • Se obtin rezultate pozitive pentru leziunile determinate de infectia HPV, dupa efectuarea testului Papanicolau sau exista discordanta intre citologie, colposcopie si rezultatul biopsiei de col uterin;
  • Colposcopia (investigatie imagistica efectuata cu ajutorul unui colposcop care vizualizeaza modificarile la nivelul colului uterin) nu evidentiaza in totalitate extinderea proceselor maligne/premaligne de la nivelul colului uterin;
  • Sunt obtinute rezultate anormale care indica prezenta de anomalii celulare la nivelul biopsiilor de col obtinute prin chiuretaj endocervical;
  • Se intentioneaza confirmarea diagnosticului de cancer de col uterin in stadiu incipient, in prezenta unei suspiciuni ridicate de catre rezultatele obtinute dupa efectuarea altor tipuri de investigatii paraclinice si al simptomatologiei pozitive ale pacientei pentru acest tip de afectiune.

Conizatia poate fi utilizata in scop terapeutic pentru:

  • Excizia (indepartarea) leziunilor cervicale de tip scuamos cu risc inalt de malignizare, a caror prezenta este confirmata prin colposcopie sau citologie, dupa prelevarea biopsiilor de endocol;
  • Tratarea carcinomului microinvaziv in cazul in care se poate practica interventia cu respectarea marginilor negative; conizatia in aceste cazuri este efectuata la persoanele de sex feminin aflate in perioada fertila, care isi doresc copii in viitor;
  • Indepartarea adenocarcinomului in situ la pacientele care doresc sa obtina o sarcina in viitor si in cazul in care se poate practica conizatia cu obtinerea de margini negative (se indeparteaza tesutul tumoral si o parte din tesutul sanatos care inconjoara leziunea pentru prevenirea recidivelor).

Tipuri de conizatie

Conizatia poate fi clasificata in functie de modul in care este efectuata in 3 categorii si anume: conizatie clasica, conizatie laser sau conizatie diatermica LEEP-loop electrical excizion procedure sau ERAD-electroconizatie.

  1. Conizatia clasica este mai extinsa si mai profunda fata de celelalte metode enumerate, in cursul careia poate fi indepartat mai mult tesut lezional. Excizia clasica de tesut cervical poate cuprinde atat exocolul cat si endocolul, profunzimea conului fiind corelata cu dispunerea si extinderea leziunii.

Prin acest tip de interventie se poate preleva un singur fragment bioptic obtinundu se mai facil margini negative dupa administrare de anestezie generala. Conizatia clasica reprezinta o interventie mai ampla, care necesita mai mult timp pentru efectuare si presupune o perioada mai lunga de recuperare post interventionala.

  1. Conizatia cu laser este efectuata cu ajutorul unui laser care coaguleaza vasele de sange de la nivelul zonei incizate, pentru obtinerea unei hemostaze eficiente. Din nefericire, conizatia laser ingreuneaza examinarea histopatologica ulterioara a tesuturilor obtinute, deoarece distruge tesutul aflat in periferia probei de biopsie prin utilizarea caldurii emise de laser.
  2. Metoda LEEP/ERAD de prelevare a tesuturilor maligne in forma de con, presupune utilizarea unui dispozitiv alimentat electric, dupa introducerea transvaginala pana la nivelul colului uterin. LEEP este utilizata pentru indepartarea leziunilor de mici dimensiuni si se poate efectua sub anestezie locala, epidurala sau generala, acest tip de conizatie necesitand un timp redus de recuperare al pacientei.

Cum se efectueaza conizatia

Interventia se realizeaza in perioda imediat urmatoare finalizarii menstruatiei (dupa terminarea sangerarii lunare). Pacienta este spitalizata in ziua aferenta desfasurarii procedurii chirurgicale si i se recolteaza sange venos periferic pentru efectuarea unui set minim de investigatii de laborator care cuprind hemoleucograma, coagulograma si uneori probe renale si hepatice.

Conizatia se desfasoara in sala de operatii dupa administrarea unui anestezic local, rahidian sau a anesteziei totale in functie de recomandarile medicului ginecolog care efectueaza interventia. In timpul interventiei medicul indeparteaza un fragment de col uterin sub forma de con, acesta putand fi superficial sau profund in functie de localizarea si extinderea leziunii. Tesutul excizat este trimis ulterior catre laboratorul de anatomie patologica in vederea examinarii si determinarii atipiilor celulare.

Dupa interventie, pacienta poate prezenta un usor disconfort abdominal similar celui din perioada menstruatiei care poate fi insotit de o sângerare usoara, urmand sa fie externata in aceeasi zi dupa o monitorizare atenta de cateva ore. In anumite situatii, externarea poate avea loc a doua zi dupa interventie mai ales la pacientele care au necesitat administrare de anestezie generala.

Pregatirea pentru conizatie

In perioada care precede interventia, pacienta este indrumata sa trateze eventuale infectii locale vaginale sau de col uterin în cazul prezentei acestora. Pregatirea pentru conizatie presupune incetarea aportului alimentar si hidric de catre pacienta cu minim 6 ore inainte de realizarea interventiei chirurgicale. Pacientele diabetice care necesita administrare de insulina trebuie sa discute cu medicul curant pentru ajustarea corespunzatoare a dozelor injectabile inainte de conizatie in vederea prevenirii unor eventuale dezechilibre glicemice.

Pacientele care se afla sub tratament anticoagulant trebuie sa comunice acest aspect medicului curant, pentru ajustarea sau intreruperea temporara a tratamentului in zilele care preceda interventia in scopul evitarii complicatiilor de tip hemoragic asociate acestui tip de procedura.

Interpretarea rezultatelor conizatiei

Rezultatele sunt eliberate de catre departamentul de anatomie patologica in maxim 21 de zile dupa prelucrarea fragmentelor de col uterin obtinute prin intermediul conizatiei.  Dupa interventie, pacienta revine la medicul ginecolog din 6 in 6 luni pentru monitorizare prin efectuarea testului Babes Papanicolau. Conizatia prezinta o rata de succes in eradicarea neoplaziei cervicale intraepiteliale cuprinsa intre 60 si 90% in functie de stadiul de evolutie al bolii in care se afla pacienta la momentul realizarii interventiei si de abilitatea medicului de a obtine margini tisulare negative in urma interventiei.

Intrebari frecvente referitoare la conizatie

Conizatia poate fi efectuata in timpul sarcinii?

Conizatia efectuata in perioada de sarcina creste riscul nastere prematura chiar si la multiparele (femei cu sarcini anterioare) care au avut nasteri anterioare la termen. Riscul de nastere prematura creste direct proportional cu numarul de conizatii efectuate. Conizatia la gravide este practicata rar, in prezenta cancerului invaziv de col uterin diagnosticat in trimestrul 1 sau 2 de sarcina.

Cat dureaza recuperarea dupa conizatia de col uterin?

In saptamana care urmeaza dupa efectuarea conizatiei, pacientele pot prezenta sangerare vaginala usoara, in timpul careia sunt sfatuite sa utilizeze absorbante externe in schimbul tampoanelor interne. In marea majoritate a situatiilor, pacientele isi pot relua activitatile sociale si profesionale imediat dupa extrnare, insa este recomandata evitarea contactelor intime si a efortului fizic intens pentru urmatoarele 3 saptamani.

Care sunt complicatiile care pot aparea in timpul si dupa efectuarea conizatiei?

Hemoragia intraoperatorie si post operatorie reprezinta cele mai des intalnite complicatii la pacientele care au necesitat efectuarea unei conizatii ale colului uterin. Hemoragia tardiva se poate manifesta in decurs de 7-14 zile dupa efectuarea conizatiei insa reprezinta un fenomen rar intalnit in practica ginecologica. Complicatiile de tipul infectiilor si a stenozei cervicale sunt asociate in mod frecvent conizatiei clasice efectuate cu ajutorul bisturiului.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA