Endoscopie digestiva superioara

Ce reprezinta endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara reprezinta o investigatie prin intermediul careia se examineaza esofagul, cavitatea gastrica si duodenul, cu ajutorul unui endoscop. Endoscopul este un echipament medical sub forma unui tub flexibil si lung de calibru redus, prevazut la capatul distal cu sursa de lumina si o camera video. Endoscopia digestiva superioara permite examinarea detaliata a detaliilor anatomice si depistarea modificarilor patologice de la nivelul portiunii superioare ale tubului digestiv.

In anumite situatii, medicul poate recolta probe de tesut de la nivelul mucoasei gastrice pentru investigatii suplimentare care pot confirma prezenta unei infectii cu H.pylori sau atipii celulare specifice afectiunilor gastrice tumorale.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Indicatiile endoscopiei EDS

Principalele situatii in care se recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare sunt reprezentate de:

  • Investigarea cauzelor care determina aparitia simptomatologiei digestive suparatoare pentru pacient: dureri gastrice, diaree, arsuri, pierdere neintetionata in greutate, hemoragia digestivă superioară exteriorizata prin hematemeza (varsaturi cu sange) sau melena (scaun cu sange);
  • Testare pentru infectie cu H.pylori;
  • Evaluarea pacientilor cu anemie feripriva sau megaloblastica;
  • Determinare cauzelor care determina disfagie si tulburari de deglutitie;
  • Diagnosticarea esofagului Barret: modificari cu risc de evolutie maligna la nivelul mucoasei esofagiene;
  • Diagnosticarea herniei hiatale;
  • Stabilirea etiologiei care favorizeaza aparitia varsaturilor persistente;
  • Screening ul persoanelor cu istoric familial de polipi sau tumori digestive;
  • Investigarea cauzelor care determina cresterea valorilor CA 19 si CEA;
  • Depistarea varicelor esofagiene la pacientii cu ciroza hepatica;
  • Evaluarea extinderii leziunilor tractului digestiv superior la persoanele care au inghitit substante toxice;
  • Monitorizarea raspunsului terapeutic la pacientii cu ulcer gastric aflati sub tratament.

In timpul gastroscopiei medicul poate preleva mostre de tesut de la nivelul mucoasei gastrice, in vederea examinarii ulterioare si depistarea infectiei cu Helicobacter pylori, a atipiilor celulare caracteristice formatiunilor cu risc malignizare sau a tumorilor gastrice.

Endoscopia digestiva superioara poate fi realizata si in scop curativ pentru excizia polipilor de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului, indepartarea obiectelor sau alimentelor care pot obstrua esofagul, si tratarea esofagului Barret. Dilatarea sau montarea de dispozitive care sa previna stenozarea (ingustarea) anumitor zone ingustate ale tractului digestiv superior si plasarea tuburilor de nutritie la pacientii care nu se pot alimenta pe cale orala, reprezinta alte indicatii de realizare a gastroscopiei in scop curativ/paleativ.

Tipuri de EDS

Endoscopia digestiva superioara realizata cu ajutorul gastroscopului poate fi efectuata in scop diagnostic si terapeutic.

In functie de aparatura utilizata si de accesul pe care aceasta il permite la nivelul diferitelor structuri anatomice ale tubului digestiv superior, gastroscopia poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

  • Endoscopie digestiva superioara uzuala sau eso-gastro-duodenoscopia;
  • Colangio-pancreatografie endoscopica: investigatia permite accesul la nivelul cailor bilio-pancreatice care se deschid in intestinul subtire la nivelul papilei duodenale prin utilizarea unui endoscop special, cu vedere laterala care poarta denumirea de duodenoscop si a unei substante de contrast; acest tip de investigatie mai poarta denumiea si de ERCP;
  • Ecoendoscopia permite vizualizarea prin peretele tubului digestiv a structurilor situate in proximitate, in mod similar ecografiei abdominale; in acest caz medicul utilizeaza un ecoendoscop prevazut la capatul distal de insertie cu un transductor de ultrasunete.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara

Pregatirea pacientului in vederea efectuarii unei endoscopii digestive superioare implica intreruperea aportului alimentar cu cel putin 8 ore inainte de investigatie. Anterior procedurii, pacientul trebuie sa si informeze medicul curant asupra tratamentelor pe care le urmeaza, deoarece medicatia antiacida, preparatele pe baza de fier si anticoagulante necesita intrerupere temporara cu cateva zile inainte de EDS.

In cazul in care pacientul prezinta alergii la anumite substante medicamentoase inclusiv la anestezice, este important sa comunice aceasta informatie medicului gastroenterolog care va efectua procedura, pentru a preveni eventuale complicatii de tip anafilactic. Sarcina si afectiunile cardiace sau pulmonare trebuie mentionate personalului medical inainte de efectuarea interventiei pentru a preveni eventuale complicatii care pot aparea in cursul investigatiei la aceasta categorie de pacienti.

Cum se realizeaza endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara se realizeaza cu pacientul in decubit lateral stang (culcat pe partea stanga) cu fata spre medicul care efectueaza investigatie. Pacientul este rugat sa indeparteze proteza dentara inainte de gastroscopie pentru a preveni deteriorarea acesteia si aspirarea accidentala a fragmentelor protetice in plaman.

Initial i se administreaza pacientului un anestezic local sub forma de spray, pentru diminuarea reflexului de varsatura, dupa care i se va plasa o piesa bucala din plastic intre maxilare pentru a proteja dintii de tubul endoscopului. Medicul va introduce endoscopul cu blandete la nivelul cavitatii bucale, solicitand pacientului sa efectueze miscari de deglutitie (sa inghita) succesive pentru a usura alunecarea tubului de a lungul esofagului. Pacientul este indrumat sa respire pe nas si sa nu efectueze miscari de deglutitie cu exceptia cazului in care medicul ii solicita acest lucru.

Dupa traversarea esofagului, endoscopul este manevrat cu blandete de catre medic fiind avansat catre stomac si duoden. Pentru a vizualiza mai facil anumite regiuni ale tractului digestiv superior, medicul poate apasa usor abdomenul pacientului. In timpul traversarii endoscopului de a lungul tubului digestiv, pot fi vizualizate in timp real imaginile transmise de camera de luat vederi, existand posibilitatea de a preleva mostre de tesut si de a afectua diferite manevre in scop terapeutic daca situatia o impune.

La finalul procedurii care dureaza intre 10-45 minute in functie de complexitatea cazului si experienta gastroenterologului, medicul retrage cu blandete endoscopul si indruma pacientul sa nu consume lichide si alimente in urmatoarele 30 de minute.

Interpretarea rezultatelor endoscopiei digestive superioare

Dupa finalizarea procedurii, medicul specialist poate furniza pacientului un diagnostic pe baza informatiilor oferite de examenul macroscopic al tubului digestiv superior. In situatia in care manevra a inclus recoltarea de tesut pentru depistarea infectiei cu H.pylori, diagnosticul poate fi confirmat sau infirmat in decurs de 15 minute..

In urma unei endoscopii digestive superioara gastroenterologul poate stabili existenta gastritei, ulcerului gastric sau duodenal, angiodisplaziilor (dilatatii vasculare), polipilor esofagieni, gastrici si duodenali, diverticulozei esofagiene sau duodenale, tumorilor esofagiene, gastrice si duodenale, herniei gastrice transhiatale, duodenitei, varicelor esofagiene si esofagitei de reflux.

Biopsiile de mucoasa esofagiana, gastrica si/sau duodenala sunt examinate de catre un medic de anatomie patologica care emite rezultatele in maxim 21 de zile de la primirea probelor in laborator

Intrebari frecvente cu privire la endoscopia digestiva superioara

Care sunt complicatiile asociate EDS?

Complicatiile care pot surveni in timpul si dupa realizarea unei endoscopii digestive superioare sunt reduse si in general constau in aparitia de sangerari minime de la nivelul mucoasei gastro intestinale care pot fi remediate rapid de catre medicul care efectueaza manevra. Perforatia digestiva si infectia reprezinta alte complicatii care se pot asocia gastroscopiei.

Care este varsta minima la care se poate efectua o gastroscopie:

EDS nu prezinta o limita de varsta, insa pana la 18 ani, necesitatea efectuarii acestui tip de investigatie este precizata de catre medicul pediatru care detine competenta in endoscopie digestiva. Dupa aceasta varsta, necesitatea unei endoscopii superioare este indicata de catre simptomatologia pacientului.

Care sunt contraindicatiile endoscopiei digestive superioare?

Contraindicatiile absolute de realizare ale unei gastroscopii sunt reprezentate de refuzul pacientului, starea generala alterata a bolnavului care asociaza importante dezechilibre hidro electrolitice si acido bazice si perforatia tubului digestiv superior.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA