Endoscopie laringiana

Ce reprezinta endoscopia laringiana

Endoscopia laringiana sau examenul fibroscopic laringian reprezinta o investigatie care permite examinarea faringelui și laringelui cu ajutorul unui fibroscop. Fibroscopul este un dispozitiv medical flexibil, format dintr un tub care contine fibre optice cu diametru de 2.5-3.7 mm, prevazut la capatul distal cu o camera video care faciliteaza vizualizarea in timp real a laringelui, atat in timpul respiratiei cat si al fonatiei (emiterea de sunete).

Fibroscopul cu dimensiunea de 2.5 mm poate fi utilizat atat la adulti cat si la copii pentru explorarea laringelui, in timp ce endoscopul de 3.7 contine un canal de lucru prin intermediul caruia se pot preleva biopsii sau extrage diversi corpi străini aspirati in mod accidental de catre pacient.

Endoscopia laringiana permite vizualizarea structurilor anatomice care alcatuiesc caile respiratorii superioare reprezentate de: fosa nazala la nivelul careia este introdus fibroscopul, rinofaringele, orofaringele si laringele.

Indicatiile endoscopiei laringiene

Endoscopia laringiana este indicata pentru investigarea cauzelor care determina aparitia simptomatologiei suparatoare pentru pacient reprezentata de durere laringiana, disfonie (raguseala), disfagie (tulburari de deglutitie), epistaxis (sangerare nazala), hemoptizii (tuse cu sange), senzatia de scurgere se secretii in spatele nasului, dispnee, adenopatii sau tumefactii laterocervicale, ronhopatie (sforait), dificultati de auz si apnee in somn (pauze respiratorii in timpul somnului).

Prin intermediul fibroscopiei nazo-faringo-laringiene se poate confirma prezenta formatiunilor tumorale benigne- polipoza nazala, papilomul inversat, polipoza sinusala, proceselor maligne ale hipofaringelui si laringelui sau a vegetatiilor adenoide (polipii la copil) si poate fi stabilita localizarea sangerarilor nazale la pacientii cu epistaxis recurent.

Examinarea fibroscopica nazo-faringo-laringiana permite vizualizarea orificiului de deschidere al trompei lui Eustachio la nivelul cavumului si este utilizata pentru stabilirea etiologiei otitelor medii recurente la copii. Examenul fibroscopic laringian poate fi utilizat si pentru evaluarea sau monitorizarea atat in etapa preoperatorie cat si cea postoperatorie a pacientilor cu diferite patologii laringiene care necesita tratament chirurgical.

Tipuri de endoscopie laringiana

  1. Endoscopia nazo-faringo-laringiana in somn indus, presupune investigarea laringelui cu ajutorul unui fibroscop flexibil dupa sedarea pacientului. Acest tip de endoscopie laringiana este utilizat la pacientii care prezinta apnee in somn, pentru evaluarea cailor respiratorii inainte de efectuarea tratamentului chirurgical de corectie. Endoscopia in somn este indicata persoanelor care refuza sau doresc inlocuirea tratamentului cu presiune pozitiva CPAP sau in cazul bolnavilor cu obstructie respiratorie nocturna persistenta, chiar si dupa interventia chirurgicala de corectie a valului palatin. Endoscopia laringiana in somn este utilizata in principal pentru selectarea cazurilor care au indicatie de tratament chirurgical cu dispozitive de avansare ale mandibulei pentru tratarea sindromului de apnee in somn. Acest tip de endoscopie se realizeaza in spitale.
  2. Microlaringoscopia reprezinta o metoda minim invaziva de investigatie si tratament ale afectiunilor laringelui, care permite captarea imaginilor de inalta rezolutie, prin intermediul unui microscop performant. Explorarea se realizeaza sub anestezie generala facilitand evidentierea in detaliu a structurilor laringiene si recoltarea de biopsii de la nivelul formatiunilor suspecte, cu ajutorul unor instrumente microchirurgicale de inalta precizie.
  3. Videofibroscopia reprezinta o investigatie minim invaziva care permite vizualizarea meaturilor si recesurilor sinusale, rinofaringelui, orofaringelui, hipofaringelui si laringelui, realizabila de la varsta de o zi a nou nascutului. Datorita dimensiunilor reduse si flexibilitatii fibroscopului, investigatia este non traumatica si poate fi utilizata pentru diagnosticarea si/sau monitorizarea pacientilor cu afectiuni laringiene inainte si dupa efectuarea tratamentului medicamentos/chirurgical. In cazul copiilor, examinarea poate fi vizualizata si de catre parinti in timp real, datorita camerei video atasate fibroscopului, care transmite imagini la un monitor atasat.

Pregatirea pentru endoscopie laringiana

Endoscopia laringiana nu necesita o pregatire prealabila a pacientului, putand fi realizata si postprandial.

Fibroscopia nazo-faringo-laringiana in somn necesita o anestezie generala de scurta durata care presupune intreruperea aportului alimentar si a celui hidric de catre pacient cu minim 8 ore inainte de efectuarea investigatiei si se efectueaza doar in conditii de spital.

In cazul in care pacientul este alergic la anumite substante medicamentoase inclusiv la anestezic este important sa precizeze acest aspect medicului care efectueaza explorarea pentru prevenirea complicatiilor anafilactice care pot surveni in aceste situatii.

Cum se realizeaza endoscopia laringiana

Anterior investigatiei, medicul otolaringolog aplica pacientului un anestezic local usor cu lidocaina sub forma de spray, atat la nivelul fozei nazale prin care va fi introdus fibroscopul cat si al faringelui, pentru diminuarea disconfortului resimtit in timpul pasajului endoscopului. Dupa instalarea efectelor anestezicului, fibroscopul este introdus cu blandete prin intermediul fozei nazale amortite si impins usor catre rinofaringe (in spatele nasului). In timpul investigatiei pacientului i se solicita sa respire pe nas sau sa emita sunetul “e” si “i” pentru vizualizarea corzilor vocale ale laringelui in timpul fonatiei.

Endoscopia laringiana este o investigatie nedureroasa pentru pacient realizata de catre medicul otolaringolog in cadrul cabinetul propriu de consultatii. Timpul total alocat acestei investigatii este de cateva secunde si nu necesita recuperare ulterioara a pacientului, acesta putand sa si reia activitatile cotidiene imediat dupa finalizarea procedurii.

In cazul in care este necesara efectuarea unei endoscopii laringiene in somn, pacientul va fi anesteziat pentru o perioada de 10-15 minute, durata de timp necesara manevrelor de explorare a laringelui si/sau recoltarii de biopsii de la acest nivel.

Intrepretarea endoscopiei laringiene

Dupa finalizarea endoscopiei, medicul otolaringolog informeaza pacientul asupra modificarilor observate in timpul investigatiei si stabileste de comun acord cu acesta planul de tratament necesar afectiunii diagnosticate. In situatiile in care manevra exploratorie a presupus recoltarea de biopsii in vederea examinarii ulterioare in cadrul departamentului de anatomie patologica, confirmarea sau infirmarea diagnosticului de formatiune tumorala benigna sau maligna se obtine dupa aproximativ 21 de zile de la prelevarea tesuturilor.

Intrebari cu privire la endoscopia laringiana

Cat dureaza fibroscopia nazo-faringo-laringiana?

Endoscopia laringiana dureaza intre 5 si 7 minute cu un maxim de 15 minute in functie de complexitatea cazului care poate necesita recoltarea de biopsii tisulare si de experienta medicului care efectueaza procedura.

De ce este importanta endoscopia laringiana?

Fibroscopia nazo-faringo-laringiana ofera informatii importante despre patologiile laringiene putand cofirma prezenta nodulilor corzilor vocale, disfoniei functionale, proceselor tumorale laringiene si ale corzilor vocale, paraliziei corzilor vocale si patologiei de reflux.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA