Masurare indice glezna-brat

Ce reprezinta indicele glezna-brat

Indicele glezna-brat (IGB) reprezinta o metoda neinvaziva de diagnosticare a bolii arteriale periferice, o patologie care implica ingustarea vaselor sangvine distribuite la nivelul membrelor inferioare si mai rar la cele superioare si blocarea fluxului sangvin cu aparitia ischemiei.

Persoanele diagnosticate cu arteriopatie asociaza risc crescut de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral si trombembolism pulmonar, evenimente ischemice acute determinate de obstruarea unei artere coronare, cerebrale sau pulmonare cu trombi formati in periferie, la nivelul membrelor pelvine sau al celor superioare.

Indicele glezna-brat (IGB) compara tensiunea arteriala determinata la nivelul gleznei cu cea obtinuta la nivelul bratului. Un rezultat aflat sub intervalul biologic de referinta reprezentat de 1.0-1.4 poate indica prezenta unei obstructii sau a unei ingustari ale patului arterial care deserveste membrele pelvine si semnifica existenta unui risc crescut de aparitie al unui eveniment ischemic cardiac, pulmonar sau cerebral. Metoda de calcul utilizata pentru determinarea IGB presupune impartirea valorii tensiunii arteriale determinate la nivelul membrului pelvin la cea obtinuta in cazul membrului superior.

Indicatiile pentru determinarea IGB

Principalele indicatii pentru determinarea indicelui glezna-brat sunt reprezentate de: varsta mai mare de 50 de ani a pacientului care asociaza:

  • Diabet zaharat;
  • Hipertensiune arteriala cronica;
  • Hipercolesterolemie (valori ridicate ale colesterolului) si/sau hiperhomocisteinemie (valori ridicate ale homocisteinei serice);
  • Claudicatie intermitenta: simptomatologie manifestata prin durere in timpul mersului la nivelul membrului inferior; gradul de ischemie (privare de sange si oxigen ale tesuturilor membrului inferior) se coreleaza cu intensitatea durerii si variaza invers proportional cu nivelul de efort depus (scade perimetrul parcurs de pacient si numarul de scari urcate pana la aparitia durerii);
  • Absenta pulsului la nivelul membrelor inferioare;
  • Senzatie de rece sau amorteala la nivelul unui membru pelvin;
  • Persistenta leziunilor accidentale ale tegumentului membrelor inferioare pentru mai mult de 2 saptamani;
  • Consum cronic si in cantitati crescute de tutun-fumatorii inraiti sunt mai predispusi la aparitia evenimentelor ischemice acute, datorita efectului vasoconstrictor pe care il are nicotina eliberata in timpul fumatului.

Pacientii cu multiple comorbiditati care prezinta simptomatologie sugestiva pentru boala arteriala periferica pot fi evaluati prin intermediul determinarii IGB alaturi de alte metode de investigatie care pot cuprinde ecografia carotidiana, abdominala si cea de tip Doppler.

In cazul bolnavilor care au fost diagnosticati anterior cu boala arteriala periferica, determinarea IGB poate fi utilizata ca metoda de evaluare a progresiei bolii aterosclerotice si de monitorizare in dinamica a raspunsului terapeutic inregistrat de bolnav dupa initierea tratamentului medicamentos.

Determinarea indicelui glezna-brat nu se recomanda pacientilor care acuza dureri intense la nivelul membrelor inferioare si in prezenta unui diagnostic de tromboza venoasa profunda in evolutie, deoarece aplicarea mansonului tensiometrului poate accentua fenomenul de staza vasculara cu generarea de complicatii la reluarea fluxului sangvin de la nivel local prin aparitia evenimentelor trombotice.

Pregatirea pentru determinarea IGB

Determinarea indicelui glezna-brat nu implica o pregatire prealabila speciala a pacientului, aceasta putand fi efectuata in orice moment al zilei in cabinetul de consultatii al medicului curant. Se recomanda insa ca pacientul sa adopte o vestimentatie lejera care sa permita aplicarea cu usurinta a mansonului tensiometrului la nivelul gleznei si al bratului.

Cum este determinat indicele glezna-brat

Determinarea IGB reprezinta o evaluarea neinvaziva si nedureroasa pentru pacient care este similara procedurii utilizate pentru masurarea tensiunii arteriale. In timpul testului, pacientul este plasat pe patul de consultatii in decubit dorsal (culcat pe spate). Medicul determina tensiunea arteriala la nivelul ambelor brate cu ajutorul unui sonde ecografice Doppler care emite un semnal sonor si al unui tensiometru, repetand apoi manevra prin aplicarea mansonului tensiometrului la nivelul arterelor tibiale posterioara si anterioara ale ambelor glezne.

Interpretarea valorilor indicelui glezna-brat

In cazul persoanelor sanatoase, valorile tensionale determinate la nivelul bratului sunt aproximativ egale cu cele determinate la nivelul membrului inferior, astfel incat valoarea tinde sa fie cuprinsa intre 1 si 1.4. O valoare a IGB de sub 0.9 indica prezenta unei ingustari arteriale la nivelul membrului inferior in timp ce un indice <0.5 semnifica prezenta unei ischemii tisulare acute. Cu cat IGB este mai redus cu atat creste riscul de evolutie nefavorabila a ischemiei periferice care poate duce la necroza tisulara extinsa si amputatie.

Un indice glezna-brat mai mare de 1.4 semnifica prezenta bolii aterosclerotice avansate care implica existenta depunerilor importante de grasimi la nivel endoluminal (la interiorul vaselor). Aceste depuneri se calcifiaza in timp si favorizeaza rigidizarea vaselor de sange care opun rezistenta si nu mai pot fi comprimate cu usurinta de catre manseta tensiometrului. Ca urmare se obtin valori fals crescute ale tensiunii arteriale masurate la nivelul membrelor inferioare care nu reflecta severitatea bolii arteriale periferice ale pacientului.

Studiile desfasurate pana in prezent au demonstrat faptul ca un IGB de sub 0.9 dubleaza sansele de aparitie ale unui infarct miocardic, atac vascular cerebral sau altui tip de eveniment vascular acut in urmatorii 10 ani.

Intrebari frecvente referitoare la determinarea IGB

De ce apare diferenta intre tensiunea arteriala determinata la nivelul bratului si cea obtinuta la nivelul gleznei?

La persoanele cu boala aterosclerotica in stadiu avansat, sangele intampina dificultate la traversarea vaselor de sange de la inima catre periferie datorita depunerilor de grasime de la interiorul acestora. Ca urmare presiunea determinata intr o zona aflata in proximitatea cordului-in acest caz bratul este mai mica decat cea obtinuta intr un punct mai indepartat al organismului fata de inima-glezna deoarece sangele ajunge cu dificultate la nivelul membrelor inferioare.

Cat dureaza procedura pentru determinarea IGB?

Testarea dureaza in medie intre 5 si 10 minute.

Cat de frecvent se poate determina IGB?

Inicele glezna-brat reprezinta o metoda neinvaziva de evaluare a pacientilor cu boala arteriala periferica care poate fi repetat ori de cate ori este necesar in functie de recomandarile medicului curant.

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA