Biopsie endometru prin metoda Pipelle

Ce reprezinta biopsia de endometru

Sangerarea vaginala de cauza uterina in afara situatiilor ascoiate perioadei de sarcina reprezinta cea mai frecventa cauza de prezentare la cabinetul de ginecologie. Modificarile premaligne si maligne ale endometrului sunt insotite in marea majoritate a cazurilor de metroragie (sangerare in afara menstruatiei), a carei etiologie necesita confirmare prin biopsie endometriala urmata de examen histopatologic al probelor recoltate.

Metoda clasica de biopsiere a endometrului este reprezentata de chiuretajul uterin, insa in prezent exista si alte metode diagnostice mai avantajoase de tipul biopsiei aspirative cu sonda Pipelle. Biopsia de endometru prin metoda Pipelle reprezinta o procedura cost eficace, convenabila atat pentru medic cat si pentru pacienta, prin intermediul careia se pot obtine material biopsic calitativ si cantitativ in vederea stabilirii diagnosticului histopatologic.

Indicatiile biopsiei de endometru

Principalele situatii in care este indicata efectuarea unei biopsii endometriale prin metoda Pipelle sunt reprezentate de catre:

  • Sangerarea vaginala dupa instalarea menopauzei; printre cele mai frecvente cauze ale sangerarilor vaginale la femeile aflate la menopauza se regasesc hiperplazia endometriala (dezvoltarea in exces a tesutului care captuseste la interior cavitatea uterina) si cancerul de endometru;
  • Sangerarea vaginala in afara perioadei de menstruatie care depaseste 7-10 zile si nu se remite dupa administrarea terapiei medicamentoase indicate de catre medicul specialist;
  • Confirmarea diagnosticului in cazul pacientelor cu anomalii celulare evidentiate prin testul Papanicolau;
  • Identificarea cauzei care determina hiperplazia de endometru;
  • Stabilirea cauzelor care determina infertilitate la sexul feminin;
  • Examinarea endometrului in diferite perioade ale ciclului menstrual pentru a se determina gradul de dezvoltare si de functionalitate ale acestuia.

Cum se realizeaza biopsia de endometru

Biopsia de endometru prin metoda Pipelle se desfasoara dupa cum urmeaza:

  • Pacienta este rugata sa se dezbrace de la brau in jos si sa se aseze pe masa ginecologica de examinare;
  • Se administreaza anestezie locala la nivelul colului uterin sau generala (intravenoasa) de scurta durata;
  • Medicul va introduce un specul vaginal pentru a putea evidentia si curata cu solutie antiseptica colul uterin;
  • Tubul de aspiratie este introdus in cavitatea uterina prin canalul cervical si prin miscari usoare, se recolteaza mostra de tesut endometrial, in vederea examinarii histopatologice ulterioare.

Dupa finalizarea procedurii de biopsie endometriala prin metoda Pipelle, pacienta este sfatuita sa foloseasca absorbante in locul tampoanelor intravaginale, sa evite contactul sexual si efortul fizic timp de cateva zile dupa interventie.

Alte tipuri de biopsie endometriala

În funcție de particularitatile cazului, medicul ginecolog poate efectua biopsia de endometru si prin mai multe metode si anume:

  • Chiuretaj uterin: aceasta modalitate de prelevare a fragmentelor de la nivelul endometrului implica utilizarea unei chiurete pentru raclarea si desprinderea tesuturilor, care ulterior vor fi aspirate si extrase pentru a fi examinate din punct de vedere histologic; chiuretajul uterin presupune dilatarea colului uterin sub anestezie locala sau generala de scurta durata si este mai frecvent utilizat pentru stoparea hemoragiilor uterine si stabilirea etiologiei acestora;
  • Suctiune cu aspirator Vabra: aceasta modalitate de recoltare a tesutului endometrial poate fi mai inconfortabila pentru pacienta deoarece implica utilizarea unui instrument de suctiune electronic;
  • Irigare a cavitatii uterine si raclaj al mucoasei cu ajutorul unui instrument prevazut cu o perie fina.

Pregatirea pentru biopsia de endometru

Anterior realizarii biopsiei de endometru, pacienta trebuie sa respecte un set de indicatii constituit din:

  • Evitarea irigatiilor, contactului sexual si folosirea tampoanelor intravaginale cu cel putin 24 de ore inainte de procedura;
  • Vezica urinara trebuie golita chiar inainte de procedura;
  • Administrarea cu 30 de minute inainte de biopsie a unui analgezic de tipul ibuprofenului pentru ameliorarea unui eventual disconfort dureros post procedural;
  • Incetarea aportului alimentar si hidric cu cel putin 8 ore inainte de efectuarea investigatiei, daca procedura presupune administrare de anestezie generala pentru dilatare de col uterin si chiuretaj al endometrului.

In situatia in care pacienta se afla sub tratament anticoagulant, este diabetica si necesita administrare de insulina sau prezinta alergii la anumite substante medicamentoase, aceasta trebuie sa si informeze medicul curant, pentru ajustarea dozelor si avertizarea personalului medical pentru prevenirea unei eventuale reactii alergice severe.

Interpretarea rezultatelor biopsiei de endometru

Rezultatele biopsiei de endometru sunt eliberate de catre medicul de anatomie patologica la cateva zile dupa interventie si pot fi:

  • Fara modificari: nu se evidentiaza atipii celulare sugestive pentru o afectiune neoplazica la nivel endometrial; in cazul femeilor de varsta fertila, rezultatul cuprinde descrierea celularitatii in conformitate cu perioada ciclului menstrual in momentul efectuarii biopsiei;
  • Anormal: rezultatele confirma existenta unor leziuni de tip benign (polipi andometriali), hiperplazie endometriala (ingrosarea endometrului), prezenta de leziuni maligne sau a celor cu potential crescut de evolutie catre malignitate; in anumite cazuri, mucoasa endometriala la femeile poate fi anormal dezvoltata in raport cu etapa ciclului menstrual la care se realizeaza biopsia.

Intrebari frecvente referitoare la biopsia de endometru

Care sunt riscurile asociate biopsiei de endometru?

Biopsia de endometru este o procedura medicala in cazul careia exista un risc minim de punctionare accidentala a uterului, de aparitie a sangerarilor vaginale sau a infectiei pelvine.

Cat de abundenta este sangerarea dupa realizarea unei biopsii de endometru?

Sangerarea vaginala secundara efectuarii unei biopsii endometriale este usoara si poate dura pana la 7 zile dupa realizarea procedurii. Pacienta trebuie insa sa se adreseze medicului curant in situatiile in care prezinta sangerare vaginala abundenta (mai mult decat in timpul menstruatiei) sau scurgeri vaginale cu miros si aspect modificat.

Care este timpul de recuperare necesar dupa efectuarea biopsiei de endometru?

In marea majoritate a situatiilor, pacienta poate pleca acasa la cateva ore dupa efectuarea biopsiei si isi poate relua activitatile cotidiene cu evitarea insa a efortului fizic intens in urmatoarele zile postprocedurale.

Care sunt contraindicatiile biopsiei de endometru?

Biopsia de endometru nu se poate realiza in perioada sarcinii si in situatiile in care pacienta prezinta infectie vaginala sau de col uterin clinic manifesta sau diagnosticata prin intermediul analizelor de laborator reprezentate de cultura din secretii vaginale si cultura de col uterin.

 

Consultant medical:
Dr. Teodora TRUSCA