• Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

  Colonul iritabil - cauze, simptome si tratament

  Colonul iritabil este o afectiune digestiva inflamatorie, simptomele sindromului de intestin iritabil fiind reprezentate de catre distensia si dureri abdominale, flatulenta, diaree, manifestarile clinice fiind dependente de ingestia alimentara. Tabloul clinic mai cuprinde alternanta starilor de constipatie cu cele de diaree, senzatie de defecatie incompleta, prezenta mucusului in scaun, senzatie de...
 • Infectii urinare - forme clinice si simptomatologie

  Infectii urinare - forme clinice si simptomatologie

  Infectiile de tract urinar sunt afectiuni de cauza bacteriana ale aparatului urinar care determina in timp modificarea functiei cailor urinare si rinichilor. Tractul urinar este in mod normal steril, cu exceptia ultimei portiuni reprezentate de uretra distala, la nivelul careia exista bacterii provenite de la nivel perineal sau al organelor genitale externe, care pot ascensiona in anumite conditii,...
 • Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

  Psoriazis: cauze, forme de boala, diagnostic

  Psoriazisul reprezinta o boala autoimuna cu evoutie cronica cauzata de o rata de proliferare ale celulelor pielii de pana la 10 ori mai rapid fata de rata normala, sub actiunea factorilor de inflamatie eliberati de catre limfocitele T.
 • Hernia de disc - manifestari clinice si tratament

  Hernia de disc - manifestari clinice si tratament

  Hernia de disc reprezinta deplasarea continutului gelatinos (nucleul pulpos) in afara inelului fibros, datorita lezarii sau deteriorarii discului intervertebral care il contine. Hernia se poate produce la nivelul oricarui segment al coloanei vertebrale-cervical, toracic sau lombar, insa de cele mai ulte ori afectiunea apare in segmentul inferior corespunzator zonei lombare.
 • Dermatita seboreica - factori favorizanti si tratament

  Dermatita seboreica - factori favorizanti si tratament

  Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica reprezentata de inflamatia cronica predominant la nivelului scalpului, care nu prezinta caracter contagios (nu se transmite). Boala afecteaza mai frecvent persoanele de sex masculin datorita faptului ca productia excesiva de sebum de catre glandele sebacee (principalul factor predispozant) se afla sub reglajul hormonilor androgeni.
 • Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

  Conjunctivita - simptome, metode de diagnostic, tratament

  Conjunctivita reprezinta o afectiune inflamatorie a conjunctivei (membrana subtire, transparenta care inveleste la suprafata globul ocular si fata posterioara a pleoapelor) care poate fi determinata de un agent bacterian, viral, fungic sau de un alergen.
 • Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

  Candidoza vaginala, infectie fungica des intalnita

  Scurgeri vaginale, mancarime vaginala si usturime la urinare: acestea sunt principalele simptome pentru candidoza vaginala, o afectiune medicala care afecteaza 3 din 4 femei. Afecțiunea este declansata de candida albicans, organism fungic care face parte din flora non patogena a cavitatii vaginale.
 • Bolile cu transmitere sexuala: manifestari si diagnostic

  Bolile cu transmitere sexuala: manifestari si diagnostic

  Infectiile cu transmitere sexuala sunt determinate de o varietate de agenti patogeni - virusi, bacterii, paraziti, care in anumite situatii pot declansa boli cu manifestari clinice specifice.
 • Anxietatea - de ce apare si cum o tratam

  Anxietatea - de ce apare si cum o tratam

  Anxietatea este definita ca fiind o teama difuza, fara o cauza bine determinata cu privire la diferite evenimente ale vietii cotidiene si este mai frecvent intalnita la copii si persoanele adulte de sex feminin.
 • Herpesul genital - manifestari si investigatii

  Herpesul genital - manifestari si investigatii

  Herpesul genital reprezinta o boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu herpes virus de tip 1 (HSVI - 15%) si herpes virus de tip 2 (HSVII - 85%). HSVII se poate transmite in timpul contactului sexual vaginal, orogenital si anal chiar si de la persoane fara leziuni vizibile. In afara organismului, virusul supravietuieste foarte putin, astfel ca o eventuala infectare prin obiecte contaminate...