• Insomnia – cum se manifesta si cum ne afecteaza tulburarile de somn?

  Insomnia – cum se manifesta si cum ne afecteaza tulburarile de somn?

  Insomnia este cea mai frecventa tulburare de somn la adulti. Insomnia cronica netratata conduce in timp la epuizare, capacitate redusa de concentrare, memorie slaba, toleranta scazuta la frustrare si mici neplaceri, pierderea entuziasmului. Pe termen lung insomnia este un factor de risc pentru obezitate si poate afecta buna functionare a sistemului cardiovascular.
 • Norovirus: modalitati de transmitere, simptome si tratament

  Norovirus: modalitati de transmitere, simptome si tratament

  Infectiile determinate de norovirus sunt extrem de contagioase si se manifesta in mod frecvent prin simptomatologie digestiva: varsaturi si sindrom diareic. Gastroenteritele virale cauzate de norovirus sunt mai frecvente in special in sezonul rece corespunzator lunilor decembrie - aprilie, insa acestea pot aparea sporadic pe tot parcursul anului.
 • Papiloamele cutanate: ce sunt si cum se pot inlatura?

  Papiloamele cutanate: ce sunt si cum se pot inlatura?

  Papiloamele sunt leziuni inestetice ale pielii care pot fi traumatizate cu usurinta atunci cand cresc in dimensiuni, determinand disconfort accentuat pacientului. Papiloamele cutanate sunt formatiuni tumorale necanceroase contagioase, care necesita tratament pentru indepartarea rezervorului viral de HPV si prevenirea raspandirii acestora prin autoinoculare si transmiterea la alte persoane prin...
 • Tulburarea obsesiv-compulsiva: manifestari si tratament

  Tulburarea obsesiv-compulsiva: manifestari si tratament

  Tulburarea obsesiv compulsiva reprezinta o anxietate caracterizata de ganduri obsesive incontrolabile care obliga persoana afectata sa dea curs unor comportamente ritualice, repetate, pentru a obtine o stare de bine. In mod paradoxal persoanele cu aceasta afectiune constientizeaza prezenta comportamentelor repetitive irationale si tulburarile de anxietate asociate, dar nu sunt capabile sa se...
 • Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

  Furuncul: cauze, diagnostic, tratament

  Furunculul reprezinta o leziune dureroasa la nivelul pielii care apare sub forma unei pustule si este cauzata de aparitia unei infectii bacteriene la nivelul unuia sau mai multor foliculi pilosi. Initial, furunculul se manifesta sub forma de leziune eritematoasa de culoare rosiatica sau mov, care evolueaza ulterior cu aparitia unei pustule dureroase ce contine infiltrat inflamator.
 • Miopie la adulti si copii: cauze, simptome si tratament

  Miopie la adulti si copii: cauze, simptome si tratament

  Miopia este o afectiune de vedere frecvent intalnita, in care obiectele din apropiere sunt vazute clar, dar obiectele mai indepartate sunt neclare. Aceasta apare atunci cand ochiul focalizeaza razele de lumina in mod incorect, in fata retinei, in loc sa le focalizeze pe retina.
 • Tulburare bipolara: manifestari si tratament

  Tulburare bipolara: manifestari si tratament

  Tulburarea bipolara reprezinta o afectiune psihica caracterizata de schimbari extreme ale dispozitiei care alterneaza intre manie/hipomanie si episoade de depresie ale bolnavului, cu manifestare pe o perioada cuprinsa intre cateva zile pana la cateva luni.
 • Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

  Diabetul zaharat si hipertensiunea – care este legatura dintre cele doua?

  Diabetul zaharat si hipertensiunea sunt doua dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel mondial. Diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala au cauze comune, astfel se explica numarul mare de pacienti diabetici hipertensivi si viceversa. Tratarea tensiunii arteriale marite la diabetici face parte din planul de control si tratament al diabetului.
 • Tipuri de hepatita si hepatita acuta de cauza necunoscuta

  Tipuri de hepatita si hepatita acuta de cauza necunoscuta

  Exista 5 tipuri de hepatita cauzate de virusuri hepatitice, mai cunoscute informal sub denumirea de virusuri hepatice: A, B, C, D si E. Pe langa infectia produsa de virus, care ataca celulele hepatice, conducand la o functionare deficitara a ficatului, pot aparea si hepatita toxica (cauzata de abuzul de substante, medicamente), hepatita alcoolica ori hepatita autoimuna (celulele hepatice nu mai sunt...
 • Toxoplasmoza simptome, diagnostic si tratament

  Toxoplasmoza simptome, diagnostic si tratament

  Toxoplasmoza este o infectie parazitara cu un protozoar denumit Toxoplasma gondii, regasit la nivelul solului contaminat cu excremente de pisica. Parazitul este un organism unicelular care poate infecta mamifere, pasari si reptile, avand un ciclu de viata care presupune 3 forme de evolutie: forma vegetativa, chistul tisular si oochistul eliminat odata cu materiile fecale ale felinelor.