Hipertensiunea arteriala: forme clinice, simptome, tratament

Hipertensiunea arteriala este reprezentata de cresteri ale valorilor tensiunii sistolice peste 140 mmHg si a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg.
Hipertensiunea arteriala: forme clinice, simptome, tratament

Cuprins

Ce este hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este reprezentata de cresteri ale valorilor tensiunii sistolice peste 140 mmHg si a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg.

De ce apare afectiunea

Cresterea valorilor tensionale peste limitele maxim admise se datoreaza de cele mai multe ori unor patologii endocrine sau de organ specifice, utilizarii de droguri (cocaina, LSD) sau poate fi declansata in perioada sarcinii (eclampsie, preeclampsie).  In functie de formele clinice pe care le adopta, hipertensiunea poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

  • HTA esentiala;
  • HTA secundara de cauza renala, endocrina (hiperaldosteronism primar), neurogena, cardiovasculara;
  • HTA refractara la metodele de tratament aplicate;
  • HTA maligna care asociaza leziuni vasculare retiniene, exsudat si edem papilar.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale

Simptomele care insotesc cel mai frecvent valorile tensionale crescute sunt reprezentate de catre:

  • Cefalee occipitala;
  • Acufene (zgomote in urechi);
  • Fosfene (tulburari vizuale);
  • Dispnee;
  • Vertij;
  • Durere retrosternala;
  • Parestezii la nivelul fetei si membrelor superioare;
  • Greata si varsaturi.

HTA este o boala “tacuta” care poate evolua insidios pentru perioade indelungate de timp, simptomele care apar fiind specifice bolilor determinate de persistenta valorilor tensionale crescute de a lungul anilor - tulburari ale ritmului cardiac, angina pectorala din cardiopatia ischemica, simptome specifice insuficientei renale cronice sau accidentelor vasculare cerebrale.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala

Diagnosticul de hipertensiune arteriala este stabilit dupa efectuarea a cel putin 2 masuratori consecutive ale valorilor tensionale in cadrul aceleiasi vizite la medicul curant. Determinarile trebuie repetate intr-o perioada de 2-3 saptamani in cadrul a 2-3 consultatii. Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale in afara cabinetului de consultatii permite inregistrarea pe parcursul a 24 de ore a variatiilor valorilor tensionale in timpul activitatilor zilnice ale pacientului dar si pe parcursul noptii.

Hipertensiunea arteriala: forme clinice, simptome, tratament

Tratamentul hipertensiunii arteriale

Obiectivele tratamentului in hipertensiunea arteriala sunt reprezentate de catre:

  • Scaderea valorilor tensionale: tensiunea arteriala sistolica sub 130 mmHg iar cea diastolica sub 85 mmHg;
  • Mentinerea constanta a valorilor tensionale;
  • Prevenirea si reducerea complicatiilor hipertensiunii arteriale cronice;
  • Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu hipertensiune arteriala.

Masurile nefarmacologice utilizate pentru tratarea HTA sunt reprezentate de catre adoptarea si mentinerea unui stil de viata sanatos care sa includa modificarea obiceiurilor alimentare nocive si activitate fizica regulata, reducerea greutatii corporale si renuntarea la fumat. Consumul de lichide aproximativ 2 l zilnic si reducerea cantitatii de alcool la valori situate sub 30 g etanol/zi ajuta la mentinerea sub control a tensiunii arteriale si incetinesc procesele aterosclerotice vasculare (principalul factor de risc pentru HTA).

Tratamentul hipertensiunii arteriale este efectuat cu ajutorul medicatiei antihipertensive prescrisa in functie de fiecare caz in parte de catre medicul curant care poate cuprinde o asociere multipla de preparate medicamentoase. Cele mai utilizate substante cu efect terapeutic antihipertensiv sunt reprezentate de catre: diureticele tiazidice, betablocantele, blocantele canalelor de calciu nondihidropiridinice, si dihidropiridinice, inhibitori ai enzimei de conversie, blocanti ai receptorilor de angiotensina si diuretice de ansa.

Asocierea medicamentoasa si ajustarea dozelor se face dupa indicatiile medicului specialist in functie de comorbiditatile bolnavului, raspunsul terapeutic obtinut si de toleranta pacientului la tratamentul administrat.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Referinte:

Data publicării 08.06.2021
Data ultimei actualizari 06.06.2022