Cum te afecteaza endometrioza?

Endometrioza este o patologie benigna si cronica complexa, cu care pacientele se confrunta intreaga viata. Diagnosticul timpuriu si tratamentul corect al endometriozei sunt componente fundamentale pentru a tine sub control impactul negativ pe care afectiunea il are asupra femeii.
Cum te afecteaza endometrioza?

Cuprins

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Studiile actuale arata o intarziere in stabilirea diagnosticului de endometrioza la nivel mondial, in medie de 6-10 ani, de la debutul simptomatologiei. Diagnosticul tardiv lasa endometrioza sa evolueze, astfel pacientele se confrunta cu forme severe ale bolii, ce afecteaza profund calitatea vietii, atat din punct de vedere profesional (favorizeaza absenteismul de la locul de munca), cat si in plan personal (determina aparitia infertilitatii).

“Adesea intalnesc la cabinet paciente pentru care diagnosticul de endometrioza nu a fost stabilit sau au primit un diagnostic incomplet de chist ovarian, desi au efectuat ecografii multiple, anual. Acest fapt este cauzat de o insuficienta informare a doctorilor cu privire la aceasta patologie. Sustin pacientele care au un diagnostic de chist ovarian sa ceara si sfatul unui specialist in endometrioza, adesea se asociaza si leziuni profunde care schimba situatia, prognosticul si uneori si atitudinea terapeutica. Leziunile profunde se pot vizualiza ecografic! Trebuie doar sa evaluam cu atentie fiecare compartiment pelvin!” declara Dr. Raluca Enciu (Suba) - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Medicover.

 

Impactul endometriozei asupra calitatii vietii

In acest articol vorbim despre o latura a endometriozei, careia nu i se acorda adesea prea multa importanta, cum afecteaza endometrioza calitatea vietii pacientelor ce sufera de aceasta boala?

Definitia elaborata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este cea mai utilizata si conform acesteia, calitatea vietii reprezinta ”bunastarea fizica, psihica si sociala, precum si capacitatea pacientilor de a-si indeplini sarcinile obisnuite in existenta lor cotidiana”.

Endometrioza poate afecta calitatea vietii la numeroase nivele, atat fizic, psihic, cat si social:

  • Simptomele produse de endometrioza precum durerea in timpul menstruatiei sau durerea cronica pelvina pot duce la sentimente de frustrare, izolare sociala ori absenteism de la locul de munca
  • Infertilitatea poate duce la dezamagire, anxietate sau chiar depresie
  • Durerea aparuta in timpul contactului sexual afecteaza viata de cuplu prin tendinta de evitare a actului sexual sau intreruperea acestuia din cauza suferintei fizice produse
  • Pacientele cu endometrioza pot suferi si de alte simptome ce contribuie la scaderea calitatii vietii: oboseala cronica, balonare, constipatie, diaree, tulburari ale defecatiei, sangerare pe cale rectala, crampe abdominale, tulburari de urinare
  • Studii mai actuale au aratat impactul negativ al endometriozei si asupra somnului, insomnia regasindu-se de doua ori mai frecvent in randul pacientelor cu endometrioza.

Cativa dintre factori asociati bolii care pot contribui la afectarea calitatii somnului sunt: durera cronica, anxietatea, migrenele si depresia. Ele se afla intr-un cerc vicios deoarece lipsa somnului activeaza hormonii de stres ce vor creste nivelul inflamatiei, si astfel, in final, va creste intensitatea durerii.

Dintre toate simptomele, se pare ca durerea si infertilitatea cauzate de endometrioza sunt cele care au cel mai puternic impact negativ asupra calitatii vietii.

Interesant este faptul ca gradul de afectare a calitatii vietii nu este direct proportional cu severitatea bolii, fiind cunoscut faptul ca intensitatea durerii nu este mai severa daca boala este mai severa. In schimb, asocierea infertilitatii este mai frecventa in randul pacientelor cu forme mai severe de boala (stadiul III-IV).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Endometrioza dupa menopauza

Adesea simptomele endometriozei se amelioreaza dupa menopauza, dar in anumite cazuri ele pot persista chiar si in aceasta perioada.

Centralizarea durerii

Mecanismul durerii cronice pelvine nu este pe deplin inteles, insa ceea ce este cunoscut deja este ca pragul durerii este diferit pentru fiecare femeie si ca acelasi stimul poate provoca durere de intensitati diferite.

Persistenta unui stimul dureros pentru perioade lungi de timp poate duce la centralizarea durerii, mecanism complex prin care pacientele cu endometrioza pot resimti durere chiar si dupa indepartarea leziunilor de endometrioza organice din pelvis, ce au produs durere pana la momentul respectiv. La acest fenomen contribuie si o hipersensibilizare centrala, ceea ce se traduce printr-un prag scazut la durere pentru pacientele cu endometrioza si un raspuns mai intens al organismului cu o perceptie exacerbata a durerii.

Predispuse la acest fenomen sunt:

  • Pacientele care nu au beneficiat de tratament chirurgical perioade lungi de timp
  • Pacientele care au fost tratate incomplet cu persistenta leziunilor de endometrioza profunda
  • Pacientele care au suferit mai multe interventii chirurgicale.

Uneori durerea poate persista chiar si dupa excizia completa a leziunilor vizibile de endometrioza. S-a dovedit ca in perioada postoperatorie cuprinsa intre 2-3 luni si 2 ani, intensitatea simptomelor dureroase este cea mai mica. Durerea poate reveni lent si la un nivel mai scazut dupa acesti 2 ani, cel mai probabil pentru ca endometrioza este o boala continua, evolutiva.

 

Cum poti sa-ti imbunatatesti calitatea vietii daca suferi de endometrioza?

Daca esti una dintre pacientele ce traieste cu endometrioza, iata cateva recomandari prin care poti sa iti imbunatatesti calitatea vietii.

Se pare ca exista o legatura stransa intre auto-eficacitate si imbunatatirea calitatii vietii. Auto-eficacitatea se refera la credinta in capacitatea particulara a fiecaruia de a controla atat propria persoana, cat si evenimentele care ii pot influenta viata. Acest lucru este posibil daca vei reusi sa intelegi mai bine endometrioza si modul in care ea iti poate afecta parcursul vietii.

 Iata cativa pasi de urmat pentru a atinge acest obiectiv:

  • Cunoasterea este putere! Invata despre endometrioza, simptome si optiuni de tratament. Acest lucru iti va conferi incredere ca esti pe drumul corect.
  • Identifica ceea ce functioneaza pentru tine! Diferite tratamente si terapii complementare pentru endometrioza pot functiona sau nu pentru tine. Suntem diferite si de aceea, unele paciente vor beneficia in urma unor tratamente antiinflamatorii, contraceptive orale, regim alimentar sau exercitii fizice, in timp ce alte paciente nu vor avea aceleasi rezultate. De exemplu dietele sarace in zaharuri, cofeina, lactate, grasimi, alcool, alaturi de exercitii fizice de relaxare, precum yoga ori pilates, pot aduce o contributie majora la diminuarea simptomelor, cresterea vitalitatii si, in final, imbunatatirea calitatii vietii.
  • Adreseaza-te unui centru specializat in patologia endometriozei pentru a fi sigura ca vei intalni persoanele care vor putea stabili un diagnostic corect si complet, si care te vor putea consilia cel mai bine cu privire la optiunile de tratament, apoi impreuna veti elabora un plan care sa functioneze pentru tine. Interventia chirurgicala este adesea complexa si necesita o echipa multidisciplinara formata din ginecolog, chirurg digestiv, urolog si anestezist.
  • Nu esti singura in lupta cu endometrioza! Discuta deschis despre simptomele tale atat cu medicul curant pentru a gasi solutii personalizate, dar si cu partenerul de viata pentru a primi suportul psiho-emotional atat de necesar.
  • Alatura-te comunitatilor adresate endometriozei de unde poti afla informatii esentiale despre boala, articole cu specific. Schimbul de informatii si experiente poate ajuta femeile in calatoria lor spre un management mai bun al endometriozei. Insa atunci cand iei decizii, cere sfatul unui specialist!

In cadrul Centrului Medicover de diagnostic si tratament al endometriozei te asteapta o echipa de medici dedicati acestei patologii complexe. Diagnosticul este cheia ce deschide drumul cunoasterii endometriozei, pentru ca ulterior echipa chirurgicala sa aduca o contributie majora la starea ta de sanatate!

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 17.03.2022
Data ultimei actualizari 10.05.2022