Totul despre endometrioză – ce este, care sunt simptomele și cum se tratează

Știai că endometrioza afectează aproximativ 30-40% dintre femeile din întreaga lume? conform specialiștilor, ar afecta mai mult de o jumătate de milion de femei din România și este deseori diagnosticată și tratată greșit, având ca urmare infertilitatea. Deși endometrioza se situează pe locul 2 în topul afecțiunilor ginecologice în foarte multe țări din Europa, este încă o boală puțin cunoscută. Una din 10 femei din România suferă de endometrioză – cancerul care nu ucide sau așa-numita „cenușăreasa” bolilor ginecologice.

Ce este endometrioza?

Mucoasa care se află în interiorul uterului se numește endometru și este eliminată prin menstruație. Endometrioza este migrarea endometrului în zone externe uterului: la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau în vezica urinară. Rareori, poate apărea pe plămâni, pe ficat sau în creier.

 

Care sunt cauzele endometriozei?

Endometrioza, deși o boală foarte frecventă în rândul femeilor, încă nu are o origine bine-definită. Există câteva teorii pe care specialiștii le-au conceput, până în prezent:
 • una dintre teorii se referă la menstruația retrogradă, adică depotizarea țesutului endometrial în afara uterului, în timpul menstruației
 • altă teorie vizează metaplazia coelomică, adică existența unor celule endometriale
  primitive, care se pot dezvolta în alte tipuri de țesut
 • cea mai populară teorie se referă la transferul celulelor prin circulația sanguină sau prin sistemul limfatic – aici ne referim la cazurile extrem de rare de endometrioză pe creier, etc.
 
Factori de risc:
 
Deși cauzele sunt necunoscute, întâlnim tendința de a dezvolta această boală în următoarele cazuri:
 • o predispoziție ereditară
 • bolile autoimune
 • un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile și o menstră mai mare de 7 zile
 • variația cantității de estrogen din corp
 • paciente cu histerectomie
 • toxinele din mediu
 

Cum se manifesta endometrioza?

Majoritatea femeilor care suferă de endometrioză nu au simptome, însă cele mai frecvente semne ale bolii sunt:
 • Infertilitatea, principala cauză a endometriozei
 • Dureri pelviene înainte și în timpul menstrei
 • Dureri în timpul urinării și al defecației
 • Dureri sau crampe în timpul actului sexual
 • Dureri de spate și balonare
 • Sângerări menstruale neregulate și sângerări rectale
 • Dureri de cap și oboseală cronică
 

Cum se trateaza endometrioza?

Fiind o boală cronică, endometrioza nu poate fi tratată definitiv, ci doar ameliorată. Prin urmare, procedurile medicale recomandate, care le vor ajuta pe paciente sunt:
 
Terapiile cu hormoni, menite să reducă estrogenul din organism și să reducă durerile. Se recomandă administrarea lor pe o perioadă limitată de timp și sub o atentă supraveghere medicală pentru că pot avea efecte secundare.
 
Administrarea antiinflamatoarelor care nu necesită prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen și aspirină - pentru diminuarea durerilor.
 
Laparoscopia
Dacă terapiile cu hormoni și administrarea antiinflamatoarelor nu funcționează, este cazul să se folosească intervenția chirurgicală minim invazivă: laparoscopia sau celioscopia, care îndepărtează proliferările endometriozice și tratează infertilitatea. Este important de menționat faptul că există riscul ca endometrioza să recidiveze, după un an de tratament, în proporție de 20%-30% sau după cinci ani de tratament, în proporție de 40%-60%. Sau chiar și după operație. Boala, însă, nu se va mai extinde la fel de mult ca înainte să fie tratată.
 

Cum se previne endometrioza?

Pentru că este o boală ale cărei cauze sunt puțin înțelese, nu se cunosc modalități prin care poate fi prevenită dezvoltarea endometriozei. De aceea sunt recomandate controalele periodice anuale îndată ce se manifestă simptomele mai sus menționate, dar și următoarele: diaree sau constipație, urinări sau scaune cu sânge, tulburări gastrointestinale.
 

Dr. Silviu Istoc - medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă:

"Este foarte important ca femeile care suferă de simptomele endometriozei să-şi facă anual controale pentru a-şi verifica ovarele. Dacă acestea prezintă chisturi de diferite dimensiuni, cu un aspect caracteristic pentru endometrioză, diagnosticul poate fi pus. Prin ecografia transvaginală nu se poate depista decât boala avansată, deoarece aici se vor vedea doar chisturile care apar târziu în evoluţie. De aceea, diagnosticul de certitudine se realizează prin laparoscopie, o metodă minim invazivă şi foarte precisă ce permite şi vizualizarea implantelor de endometrioză şi excizia lor".
 
Ai grijă de sănătatea ta și nu ignora semnele endometriozei. Depistarea timpurie a bolii te poate scăpa de dureri, disconfort, depresie sau infertilitate. Mai mult, nu ești singură: citește aici poveștile celebrităților care au ales să vorbească deschis despre endometrioză.
 
Medicii noștri sunt pregătiți să te ajute!
 
Află mai multe despre cum poți depista și diminua efectele endometriozei și despre pachetele disponibile în spitalul Medicover și în clinicile Medicover pe: www.medicover.ro
  
Solicită o programare online la specialiștii Medicover sau sunând la numărul: 021 9896.
Data publicării 08.09.2018