Totul despre Endometrioza – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza

Stiai ca endometrioza afecteaza aproximativ 30-40% dintre femeile din intreaga lume? Conform specialistilor, ar afecta mai mult de o jumatate de milion de femei din Romania si este deseori diagnosticata si tratata gresit, avand ca urmare infertilitatea. Desi endometrioza se situeaza pe locul 2 in topul afectiunilor ginecologice in foarte multe tari din Europa, este inca o boala putin cunoscuta. Una din 10 femei din Romania sufera de endometrioza – cancerul care nu ucide sau asa-numita „cenusareasa” bolilor ginecologice.

Ce este Endometrioza?

Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza este migrarea endometrului in zone externe uterului: la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau in vezica urinara. Rareori, poate aparea pe plamani, pe ficat sau in creier.

Care sunt cauzele Endometriozei?

Endometrioza, desi o boala foarte frecventa in randul femeilor, inca nu are o origine bine-definita. Exista cateva teorii pe care specialistii le-au conceput, pana in prezent:

  • Una dintre teorii se refera la menstruatia retrograda, adica depotizarea tesutului endometrial in afara uterului, in timpul menstruatiei
  • Alta teorie vizeaza metaplazia coelomica, adica existenta unor celule endometriale
    primitive, care se pot dezvolta in alte tipuri de tesut
  • Cea mai populara teorie se refera la transferul celulelor prin circulatia sanguina sau prin sistemul limfatic – aici ne referim la cazurile extrem de rare de endometrioza pe creier, etc.

Factori de risc endometrioza:

 Desi cauzele sunt necunoscute, intalnim tendinta de a dezvolta aceasta boala in urmatoarele cazuri:

  • O predispozitie ereditara
  • Bolile autoimune
  • Un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile si o menstra mai mare de 7 zile
  • Variatia cantitatii de estrogen din corp
  • Paciente cu histerectomie
  • Toxinele din mediu.

Care sunt simptomele Endometriozei?

Majoritatea femeilor care sufera de endometrioza nu au simptome, insa cele mai frecvente semne ale bolii sunt:

  • Infertilitatea, principala cauza a endometriozei
  • Dureri pelviene inainte si in timpul menstrei
  • Dureri in timpul urinarii si al defecatiei
  • Dureri sau crampe in timpul actului sexual
  • Dureri de spate si balonare
  • Sangerari menstruale neregulate si sangerari rectale
  • Dureri de cap si oboseala cronica

Cum se trateaza Endometrioza?

Fiind o boala cronica, endometrioza nu poate fi tratata definitiv, ci doar ameliorata. Prin urmare, procedurile medicale recomandate care le vor ajuta pe paciente sunt:

  • Terapiile cu hormoni menite sa reduca estrogenul din organism si sa calmeze durerile. Se recomanda administrarea lor pe o perioada limitata de timp si sub o atenta supraveghere medicala pentru ca pot avea efecte secundare.
  • Administrarea antiinflamatoarelor care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen si aspirina - pentru diminuarea durerilor.
  • Laparoscopia - daca terapiile cu hormoni si administrarea antiinflamatoarelor nu functioneaza, este cazul sa se apeleze la interventia chirurgicala minim invaziva: laparoscopia sau celioscopia, care indeparteaza proliferarile endometriozice si trateaza infertilitatea. Este important de mentionat faptul ca exista riscul ca endometrioza sa recidiveze, dupa un an de tratament, in proportie de 20%-30% sau dupa cinci ani de tratament, in proportie de 40%-60%. Sau chiar si dupa operatie. Boala, insa, nu se va mai extinde la fel de mult ca inainte sa fie tratata.

Cum se previne Endometrioza?

Pentru ca este o boala ale carei cauze sunt putin intelese, nu se cunosc modalitati prin care poate fi prevenita dezvoltarea endometriozei. De aceea sunt recomandate controalele periodice anuale indata ce se manifesta simptomele mai sus mentionate, dar si urmatoarele: diaree sau constipatie, urinari sau scaune cu sange, tulburari gastrointestinale.

Dr. Silviu Istoc - seful sectiei de Obstetrica din cadrul Spitalului Medicover Romania si coordonator al Departamentului de diagnostic si tratament in sarcina incipienta:

"Este foarte important ca femeile care sufera de simptomele endometriozei sa-si faca anual controale pentru a-si verifica ovarele. Daca acestea prezinta chisturi de diferite dimensiuni, cu un aspect caracteristic pentru endometrioza, diagnosticul poate fi pus. Prin ecografia transvaginala nu se poate depista decat boala avansata, deoarece aici se vor vedea doar chisturile care apar tarziu in evolutie. De aceea, diagnosticul de certitudine se realizeaza prin laparoscopie, o metoda minim invaziva si foarte precisa ce permite si vizualizarea implantelor de endometrioza si excizia lor".

Ai grija de sanatatea ta si nu ignora semnele endometriozei.
Depistarea timpurie a bolii te poate scapa de dureri, disconfort, depresie sau infertilitate.

Medicii noștri sunt pregatiti sa te ajute! Afla mai multe despre cum poti depista si diminua efectele endometriozei, despre pachetele disponibile in Centrul de Endometrioza. Fa-ti o programare online acum pe formularul de contact de la Centrul de Endometrioza din Spitalul Medicover sau sunand in call center-ul nostru.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Data publicării 08.09.2018
Data ultimei actualizari 10.01.2019