Endometrioza si infertilitatea

Endometrioza este o boala frecventa in randul tinerelor, dar poate afecta femeile de orice varsta. Se estimeaza ca 1 din 10 femei sufera de endometrioza, in lume fiind aproximativ 176 milioane de femei cu acest diagnostic.
Endometrioza si infertilitatea

Articol realizat de Dr. Raluca Suba - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce este endometrioza?

Endometrioza este prezenta de tesut similar celui din stratul intern uterin, deci endometrial, in alte zone, cum ar fi: ovarele, trompele, tubul digestiv, vezica urinara si foarte frecvent la nivelul peritoneului, adica acea structura subtire ca o membrana ce captuseste pelvisul si organele interne.

Endometrioza este o boala suparatoare deoarece determina durere de diferite tipuri, durere la menstruatie, durere la contact sexual sau uneori o durere cronica pelvina. Astfel, calitatea vietii pacientei cu endometrioza poate fi sever afectata.

Endometrioza poate afecta fertilitatea?

Datele actuale arata ca intre 25% si 50% dintre femeile infertile au endometrioza si ca 30-50% dintre pacientele cu endometrioza sunt infertile.

Un cuplu fara probleme de fertilitate are sanse intr-o luna sa obtina o sarcina de 15-20%, insa la pacientele cu endometrioza aceste sanse sunt reduse la 2-10%.

Medicina actuala nu a putut explica complet relatia dintre endometrioza si infertilitate. Cu toate acestea, exista cateva mecanisme care pot oferi informatii relevante din acest punct de vedere.

  • Alterarea anatomiei pelvisului. Endometrioza este responsabila de aparitia aderentelor de la nivelul ovarelor si trompelor uterine ce pot impiedica mecanic ovulatia, captarea ovulului de trompa si transportul acestuia pana in cavitatea uterina. Pacientele cu stadii severe (III-IV) necesita interventie chirurgicala, ce poate restabili anatomia normala si uneori, reda fertilitatea.
  • Endometrioza asociaza inflamatie pelvina. Analiza licidului din pelvis a intarit ideea ca endometrioza este o boala inflamatorie, deoarece au fost identificate concentratii mai mari de celule proinflamatorii la femeile cu endometrioza, comparativ cu cele sanatoase. Aceasta inflamatie are efecte negative asupra ovulului, spermatozoizilor, trompelor uterine si embrionului.
  • Anomalii ale ovulatiei. Pacientele cu endometrioza pot avea mai frecvent cicluri anovulatorii, adica cicluri la care ovulatia nu s-a produs.
  • Calitatea ovocitelor si a embrionilor. Cateva studii au evaluat calitatea ovocitelor si a embrionilor pacientelor cu endometrioza si au ajuns la concluzia ca ovocitele pot avea o calitate mai slaba, iar embrionii o evolutie mai lenta.

Endometrioza si infertilitatea

Ce solutii exista pentru pacientele cu endometrioza?

Atunci cand se stabileste planul de tratament pentru o pacienta cu endometrioza trebuie avuti in vedere mai multi factori legati de: varsta, simptome dureroase, dorinta de a concepe, rezerva ovariana, aspecte legate de chist (dimensiune, localizare) si daca pacienta a mai avut interventii chirurgicale anterioare la nivelul ovarelor.

Gandul principal care trebuie sa ne calauzeasca actul medical este „cum sa imbunatatim calitatea vietii pacientei?”. Cei mai importanti doi factori responsabili de imbunatatirea calitatii vietii pacientelor cu endometrioza sunt lipsa simptomatologiei dureroase si obtinerea unei sarcini. Astfel, medicul ginecolog trebuie sa stie sa aleaga cel mai bun moment pentru o interventie chirurgicala sau din contra, cand atitudinea expectativa este de preferat.

Societatea Europeana de Reproducere Umana Asistata si Embriologie recomanda interventia chirurgicala laparoscopica pentru pacientele cu infertilitate care asociaza simptomatologie dureroasa. In literatura de specialitate exista  numeroase studii care au demonstrat beneficiile chistectomiei (excizia camasii chistului) si exciziei implantelor endometriozice profunde. Chistectomia ovariana corect efectuata creste sansele de obtinere spontana a unei sarcini si imbunatateste raspunsul la procedurile de FIV.

Pentru pacientele cu rezerva ovariana foarte redusa (AMH < 0,5 ng/dl) se va urgenta procedura FIV, interventia chirurgicala asupra ovarelor se va evita din cauza riscului de reducere a rezervei ovariene ce ar putea impune apelarea ulterioara  la ovocite donate.

Alege sa fii informata! Mergi la consult in cadrul unui centru specializat in endometrioza! Nu toate pacientele cu endometrioza sufera de infertilitate!

Interventia chirurgicala corect realizata creste sansele de obtinere a unei sarcini si imbunatateste calitatea vietii pacientelor cu endometrioza.

Consultant Medical Dr. Raluca Gabriela Suba
Data publicării 21.07.2021