Care sunt riscurile expunerii la soare atunci cand esti insarcinata?

Esti insarcinata si vrei sa mergi in concediu, la mare, dar nu stii daca este recomandat sau nu? Este nevoie sa citesti acest material pentru a afla mai multe informatii despre sarcina si expunerea la soare sau sarcina si arsurile solare. Pe tot parcursul celor 9 luni de zile, preventia este cea mai importanta. Aceste masuri te vor ajuta sa ai o evolutie normala a sarcinii si sa fii in totala siguranta.
Care sunt riscurile expunerii la soare atunci cand esti insarcinata?

Atunci cand esti insarcinata, poti sa te bucuri in continuare de timpul petrecut la plaja sau la piscina, insa este nevoie sa fii atenta la modul in care faci acest lucru.

Exista cateva riscuri in ceea ce priveste expunerea la soare in timpul sarcinii, pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand mergi in concediu la mare sau la piscina din oras. Cel mai important lucru de tinut minte este ca expunerea prelungita este periculoasa pentru tine, iar riscurile cresc odata cu timpul petrecut sub soare.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

De ce este periculoasa expunerea la soare pentru femeile insarcinate?

Sarcina produce schimbari la nivelul organismului, cele mai multe din ele hormonale. Cresterea nivelului de hormoni duce la aparitia unei sensibilitati a pielii, care creste riscul de a capata arsuri solare.

De asemenea, suprasolicitarea celulelor care produc pigmenti creste riscul decolorarii pielii. Asa ca in loc sa ai un bronz uniform in urma expunerii la soare, te poti alege cu multe pete hiperpigmentare si pistrui.

Deoarece sarcina produce schimbari si la nivelul sistemului imunitar, este foarte probabil ca arsurile solare sa fie resimtite mult mai intens sau sa se produca mult mai repede.

Un alt aspect important este faptul ca expunerea la soare poate fi daunatoare pentru dezvoltarea fatului. Razele ultraviolete pot descompune acidul folic din organism, iar acest lucru poate afecta dezvoltarea neurologica a viitorului bebelus, mai ales in primele 12 saptamani din sarcina.

Sarcina si arsurile solare

Atunci cand esti insarcinata, sensibilitatea organismului, cat si a pielii, sunt foarte ridicate. De aceea, este recomandat sa limitezi pe cat de mult posibil expunerea la soare si sa folosesti de fiecare data produse care sa reprezinte o bariera in fata razelor ultraviolete: creme cu factor de protectie ridicat, materiale din fibre naturale si palarii. In acest fel, poti limita efectele adverse ale soarelui asupra organismului tau.

O arsura solara in timpul sarcinii nu te afecteaza doar pe tine, ci si pe fat. In general, arsurile solare vin insotite si de insolatie sau febra, iar aceste doua simptome afecteaza si fatul, mai ales daca apar inainte de implantarea embrionului. Chiar daca expunerea la soare ti se pare inofensiva, febra si insolatia pot duce la aparitia defectelor congenitale. De aceea, iti recomandam sa acorzi o atentie maxima acestui aspect.

Sarcina si deshidratarea

Expunerea prelungita la soare atunci cand esti insarcinata poate duce la aparitia mult mai rapida a deshidratarii. Temperaturile de peste 30 de grade pot duce la pierderea unui litru de apa in perioada sarcinii, intr-un interval de numai 10 minute.

Deshidratarea este deosebit de periculoasa pentru sarcina, pentru ca poate declansa riscul travaliului prematur sau al avortului. In egala masura, deshidratarea in sarcina, dupa expunerea la soare, poate creste riscul de lesin si de ameteli.

Care sunt riscurile expunerii la soare atunci cand esti insarcinata?

Cum poti trata arsurile solare in sarcina?

Sarcina implica si o atentie deosebita in ceea ce priveste tratarea arsurilor solare. Este nevoie de maxima atentie atunci cand alegi solutiile de tratament, pentru ca multe dintre produse pot contine ingrediente active ce nu sunt indicate in perioada sarcinii.

Multe dintre produsele pentru tratarea arsurilor solare contin lidocaina, un anestezic local, care raceste pielea si amorteste zona in sine. Acest ingredient are contraindicatie pentru sarcina, de aceea este bine sa eviti orice fel de produse care il contin.

Cea mai sigura solutie, din acest punct de vedere, o reprezinta utilizarea gelului de aloe vera, care are peste 95% ingrediente naturale. Aloe Vera este recunoscuta pentru proprietatile de calmare pe care le are asupra pielii.

Daca vrei sa folosesti uleiuri esentiale pentru a trata arsurile solare, cel mai bine este sa te adresezi inainte medicului care iti monitorizeaza sarcina. Unele dintre aceste uleiuri pot avea compusi contraindicati in sarcina.

Orice expunere la soare in perioada sarcinii, fie ca este o simpla iesire in oras sau o sesiune de plaja, poate fi daunatoare, mai ales daca petreci mult timp sub razele ultraviolete. Recomandarea noastra este sa iei masurile de precautie de fiecare data. Hainele cat mai comode, din materiale naturale, palariile si utilizarea cremelor cu factor ridicat de protectie reprezinta de fiecare data cea mai buna solutie.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 08.07.2021