Sarcina si tulburarile de vedere

Sarcina poate afecta vederea, iar acest lucru este demonstrat de nenumaratele studii stiintifice, precum si de experientele diferitelor paciente insarcinate, care au suferit diferite modificari ale vederii pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Fie ca este vorba de marirea dioptriilor, fie ca este vorba de slabirea acuitatii vizuale, sarcina poate declansa diferite tulburari de vedere. De ce apar tulburarile de vedere in sarcina si care sunt cel mai frecvent intalnite? Puteti afla din acest material.
Sarcina si tulburarile de vedere

Retina este cea mai vulnerabila parte a sistemului ocular in timpul sarcinii. Aceasta este un strat subțire de țesut, care acopera fata interna a ochiului si are un rol esential: acela de a absorbi  lumina. Retina este responsabila de perceptia imaginii, proiectata prin cornee si cristalin. Ulterior, aceasta se transforma in impulsuri neuronale transmise catre creier.

Problemele majore ale retinei pot fi: distrofia retinei, perforatia retinei si detasarea retinei.

Tulburarile de vedere apar destul de frecvent in sarcina, chiar si la persoanele care au vedere normala. De aceea, este recomandat ca inainte de a ramane insarcinata sau la inceputul sarcinii sa mergeti la un consult oftalmologic, pentru a depista eventualele riscuri din acest punct de vedere.

Consultul oftalmologic este indicat si inainte de a naste, pentru a vedea daca au aparut modificari ale diagnosticului initial in decursul celor 9 luni de sarcina.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce poate afecta vederea in timpul sarcinii?

Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot afecta si vederea. In general, tulburarile de vedere sunt declansate de complicatii ale sarcinii, precum pre-eclampsie sau toxicoza. In marea majoritate a cazurilor, aceste tulburari de vedere sunt temporare si dispar dupa nastere. Chiar si asa, atunci cand apar, consultul de specialitate devine o necesitate, nu o optiune.

Vederea incetosata si petele care apar pe retina nu sunt considerate a fi normale.

Tulburarile vasculare pot fi si ele un factor declansator pentru problemele de vedere din timpul sarcinii, de aceea este nevoie de atentie sporita, daca stiti ca suferiti de diferite boli vasculare. Mai mult decat atat, este nevoie sa ii spuneti medicului de specialitate daca aveti vreo afectiune ce tine de aceasta zona.

Diabetul si hipertensiunea arteriala pot duce si ele la tulburari de vedere in timpul sarcinii, asa ca este necesar ca mamicile sa monitorizeze indeaproape modul in care aceste afectiuni pot altera vederea.

Pe de alta parte, exista si posibilitatea ca fricile si suspiciunile mamei privind alterarea vederii in timpul sarcinii sa fie un factor declansator al acestora pe durata celor 9 luni.

Cand trebuie sa mergi la un consult oftalmologic in sarcina?

Oftalmologii recomanda ca examinarea de specialitate sa fie realizata intre saptamanile 10-14 de sarcina, indiferent daca vederea este normala sau suferiti deja de afectiuni de vedere.

Al doilea consult este recomandat intre saptamanile 32 si 36 de sarcina, aproape de momentul nasterii. Scopul celui de-al doilea consult oftalmologic este de a vedea daca au aparut modificari ale vederii, care sa necesite schimbarea diagnosticului initial.

Daca suferiti de miopie, acest consult oftalmolologic ar trebui realizat lunar, alaturi de celelalte investigatii recomandate pentru monitorizarea evolutiei sarcinii.

Inainte de toate, este necesar ca medicul de specialitate sa stabileasca un diagnostic clar. Mai intai, va examina gradul de refractie si starea generala a retinei. Este foarte important ca retina sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu existe modificari degenerative sau rupturi, hemoragii sau perforatii. In cadrul consultului oftalmologic se va examina fundul ocular si presiunea intraoculara. 

Ulterior, este nevoie sa respectati indicatiile medicului oftalmolog, precum si intervalele pentru controale de rutina.

Sarcina si tulburarile de vedere

Ce tulburari de vedere poti avea in sarcina?

In functie de afectiunile pre-existente si de schimbarile hormonale care apar in timpul sarcinii, intensitatea sau complexitatea tulburarilor de vedere poate sa varieze.

Sindromul ochiului uscat

Este o senzatie care apare frecvent in randul femeilor insarcinate, senzatie care dispare de multe ori dupa nastere. Solutia la indemana pentru inlaturarea disconfortului este folosirea picaturilor pentru lubrifierea ochilor.

Fotofobia

Declansata tot de modificarile hormonale, fotofobia poate duce si la aparitia durerilor de cap, precum si de ochi, care capata o sensibilitate in timpul celor 9 luni de sarcina. Important este sa mentionati acest lucru medicului care va monitorizeaza sarcina, precum si oftalmologului, pentru a gasi cele mai bune solutii.

Preeclampsia in sarcina

Aceasta este o complicatie ce apare in sarcina la aproape 1% din femeile insarcinate. Preeclampsia poate afecta si ochii, ducand inclusiv la dezlipirea retinei, in unele cazuri.

Afectiunea apare in ultimul  trimestru de sarcina si declanseaza tulburari de vedere precum: pete negre in campul vizual, vedere incetosata sau chiar vedere dublă. Simptomele se intenstifica pe masura ce preeclampsia evolueaza.  Arterele retiniene se pot ingusta, poate sa apara edemul retinian si edemul nervului optic, obstructii arteriale si nevrita optica.

Din fericire, aceste tulburari de vedere sunt temporare si inceteaza dupa nastere.

Modificarea dioptriilor

Tot modificarile hormonale sunt responsabile de modificarea dioptriilor. Este foarte posibil ca pe timpul sarcinii, mamicile sa observe ca ochelarii sau lentilele de contact nu le mai ajuta atat de mult. Solutia este un consult oftalmologic, in urma caruia medicul de specialitate sa gaseasca cea mai buna solutie pentru a rezolva aceasta problema.

In unele cazuri, ochelarii sau lentilele de contact pot fi schimbate imediat, iar alteori este recomandat ca pacienta sa astepte cateva saptamani dupa nastere pentru a putea afla care sunt solutiile recomandate in cazul ei.

In concluzie, daca urmeaza sa deveniti mama sau daca intentionati sa ramaneti insarcinata, este recomandat sa mergeti si la un consult oftalmologic, inainte de toate, cu accent pe examinarea fundului ocular.

Data publicării 05.07.2021