Cele mai bune sfaturi pentru femeile care sufera de endometrioza

Endometrioza este o afectiune in care tesutul similar celui din stratul intern uterin, deci endometrial, este prezent in alte zone, cum ar fi: ovarele, trompele, tubul digestiv, vezica urinara si peritoneu. Aceasta afectiune se manifesta prin durere de diferite tipuri si intensitati, care produce o mare stare de disconfort pacientei si ii afecteaza calitatea vietii. Daca suferi de endometrioza, iti recomandam sa citesti acest material, pentru a afla cele mai bune sfaturi legate de aceasta afectiune.
Sfaturi pentru femeile care sufera de endometrioza

Endometrioza poate afecta fertilitatea, cu toate ca studiile efectuate pana in prezent nu stabilesc o legatura foarte clara intre aceste doua aspecte. Cu toate acestea, exista cateva mecanisme care pot oferi informatii relevante din acest punct de vedere. Poti citi mai multe aici.

Daca ai fost diagnosticata cu endometrioza, ceea ce trebuie sa stii este ca visul tau de a deveni mama nu se sfarseste odata cu acest diagnostic. Cu echipa potrivita de specialisti in endometrioza, iti poti vedea visul indeplinit.

De aceea, este foarte important sa respecti aceste sfaturi, care te pot ajuta sa ajungi mai aproape de momentul in care vei deveni mama.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Sfaturi pentru femeile care sufera de endometrioza

  • Alege sa te programezi pentru o consultatie intr-un centru specializat in endometrioza. Experienta ginecologului in domeniul endometriozei este foarte importanta, in primul rand pentru a putea diagnostica corect si complet endometrioza si in al doilea rand pentru a alege cea mai buna cale de tratament.
  • Nu intarzia momentul conceptiei. Endometrioza este o boala continua, ce evolueaza pe parcursul vietii fertile, de aceea odata cu trecerea timpului scad sansele de obtinere a unei sarcini.
  • Discuta cu medicul ginecolog despre rezerva ovariana. Pacientele cu endometrioza pot avea per primam o rezerva ovariana mai scazuta, sau de cele mai multe ori ea scade dupa interventii chirurgicale adresate endometrioamelor (chisturilor ovariene endometriozice). Pentru a verifica rezerva ovariana, se poate efectua o ecografie transvaginala cu numararea foliculilor antrali (ovocitelor) si de asemeni se poate efectua o analiza simpla de sange numita AMH (anti Mullerian Hormon).

Sfaturi pentru femeile care sufera de endometrioza

  • Sansele de a obtine o sarcina in mod spontan sunt cele mai mari in primele 6 luni postoperator. Daca nu s-a obtinut sarcina in aceasta perioada, pacinta trebuie directionata catre un serviciu specializat in proceduri de reproducere umana asistata.
  • Atata timp cat nu este planificata obtinerea unei sarcini, se recomanda terapia hormonala cu anticonceptionale orale sau progestative. Studiile au demonstrat scaderea ratei de recidiva postoperatorie a endometriozei la pacientele la care s-a administrat contraceptie orala. Chiar daca pacienta nu a suferit o interventie chirurgicala, ea trebuie sa beneficieze de terapie hormonala cu scopul incetinirii evolutiei bolii, insa nu este o certitudine ca boala nu va evolua sub contraceptive orale.

Primul pas pe care este nevoie sa il faci este sa te programezi la un consult de specialitate. 

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 29.07.2021
Data ultimei actualizari 12.04.2023