Tot ceea ce trebuie sa stii despre boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina sau anexita reprezinta o infectie a trompelor uterine si a ovarelor, care afecteaza in principal femeile cu varste intre 15-24 de ani. De multe ori, boala inflamatorie pelvina nu are simptome specifice, iar pacienta poate nici sa nu stie ca sufera de aceasta afectiune. Boala inflamatorie pelvina mai este cunoscuta si sub numele de anexita.
Tot ceea ce trebuie sa stii despre boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina afecteaza ovarele si trompele uterine, uneori infectia raspandindu-se si la nivelul uterului.

Cauzele care duc la aparitia bolii inflamatorii pelvine sunt in primul rand, infectiile transmise pe cale sexuala sau diferite microorganisme precum E.Coli sau streptococi. Nu este exclusa nici posibilitatea ca bacteriile care duc la aparitia anexitei sa fie cele specifice difteriei sau chiar tuberculozei.

Contactul sexual neprotejat, avortul, stresul, boli care tin sau nu de sistemul genital, precum si expunerea la temperaturi foarte scazute pot fi factori declansatori pentru boala inflamatorie pelvina.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cum iti dai seama ca suferi de boala inflamatorie pelvina?

De cele mai multe ori, boala inflamatorie pelvina nu are simptome specifice sau acute. De aceea, pacientele pot realiza destul de tarziu ca au aceasta afectiune, in urma unui control de rutina sau cand boala deja a evoluat considerabil.

Simptomele cele mai des intalnite ale bolii inflamatorii pelvine sau anexitei sunt:

  • Durere la nivelul abdomenului inferior
  • Durere in timpul contactului sexual
  • Durere la urinare
  • Menstre dureroase sau abundente
  • Scurgeri vaginale neobisnuite, in special de culoare galbena sau verzuie.

In unele cazuri, durerea resimtita poate fi severa si pot aparea simptome precum febra, greata si varsaturi.

In general, atunci cand apare febra, este un semn clar ca exista un proces inflamator la nivelul organismului, iar pacienta trebuie sa se programeze de urgenta la un consult medical de specialitate.

Ce se intampla daca nu tratezi boala inflamatorie pelvina?

Daca nu este tratata, boala inflamatorie pelvina poate dezvolta complicatii. Infectia se poate raspandi inclusiv la nivelul mucoasei uterine, tesutului care inconjoara uterul, precum si la nivelul peritoneului.

 Chiar daca simptomele nu sunt specifice si este putin mai dificil sa iti dai seama ca ai aceasta afectiune, retine ca un simplu consult de rutina sau respectarea perioadei pentru consulturile de rutina poate ajuta la diagnosticarea exacta a bolii inflamatorii pelvine.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina duce la infertilitate

In aproape un sfert din cazurile totale de anexita sau boala inflamatorie pelvina, blocarea trompelor uterine produse de afectiune duce la infertilitate.  Riscul de infertilitate creste cu fiecare zi de amanare a tratamentului.

De asemenea, boala inflamatorie pelvina creste si riscul de a dezvolta o sarcina extrauterina, precum si riscul aparitiei unui abces tubo-ovarian, care afecteaza organele reproducatoare.

Tratament boala inflamatorie pelvina

Daca boala este depistata timpuriu, atunci poate fi tratata si cu antibiotice, pentru o perioada de 14 zile. Uneori, poate fi necesara si administrarea unei injectii cu antibiotic.

La cateva zile de la inceperea tratamentului este recomandat un consult intermediar, pentru ca medicul de specialitate sa vada daca tratamentul cu antibiotice functioneaza. Urmatorul consult este recomandat in momentul finalizarii tratamentului, pentru a vedea eficienta acestuia.

Daca ai fost diagnosticata cu boala inflamatorie pelvina, nu numai tu vei avea nevoie de tratament, ci orice partener sexual pe care l-ai avut cu 6 luni inainte de debutul simptomelor.

Riscul de a dezvolta boala inflamatorie pelvina este mult mai ridicat daca ai mai multi parteneri sexuali, ai un istoric de infectii cu transmitere sexuala si ai sub 25 de ani.

Boala inflamatorie pelvina poate fi prevenita daca folosesti prezervativul. Programeaza-te acum pentru un consult de specialitate daca suspectezi ca ai avea boala inflamatorie pelvina.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 07.12.2021