Screening pentru sifilis, hepatita B si HIV in sarcina. De ce sunt necesare?

In perioada de debut a sarcinii sau chiar inainte de a concepe un copil, este recomandat sa efectuezi testele de sange pentru depistarea hepatitei B, HIV si sifilis. Aceste teste fac parte din screening-ul prenatal de rutina si te ajuta sa reduci riscul de a transmite infectia viitorului tau copil.
Screening pentru sifilis, hepatita B si HIV in sarcina. De ce sunt necesare?

Screening-ul pentru sifilis, HIV si hepatita B este indicat sa fie realizat cat mai devreme posibil, in mod ideal, pana in saptamana 10 de sarcina. Este important ca aceste teste sa fie realizate timpuriu, pentru ca in cazul in care esti depistata pozitiv pentru una din aceste infectii, sa poti incepe tratamentul din timp, inainte ca sarcina sa evolueze foarte mult. Odata cu tratamentul, elimini orice fel de risc de a transmite infectia mai departe viitorului copil, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

Daca stii deja ca tu sau partenerul tau aveti una din cele 3 infectii mentionate mai sus, este indicat sa te programezi cat mai repede pentru un consult de specialitate, astfel incat sa poate fi planificata ingrijirea in timpul sarcinii.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Hepatita B in sarcina

Hepatita B afecteaza ficatul si se transmite prin sange sau alte fluide corporale, prin contact sexual sau folosirea in comun a acelor infectate. Daca ai hepatita B, ai nevoie de ingrijire speciala in timpul sarcinii, de aceea este important sa anunti medicul de specialitate ca ai aceasta afectiune.

In cazul in care nu stii daca ai sau nu aceasta afectiune, poti efectua cateva teste de sange pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Daca ai fost depistata pozitiv, va fi nevoie ca partenerul de viata, copiii sau orice alta persoana cu care imparti locuinta sa fie testati si vaccinati, daca este necesar.

Riscul ca bebelusul sa faca hepatita B poate fi redus considerabil in primul an de viata, odata cu vaccinarile specifice, dupa cum urmeaza:

  • in termen de 24 de ore de la nastere (cu o injectie de anticorpi, daca este necesar)
  • 4 saptamani
  • 8 saptamani
  • 12 saptamani
  • 16 saptamani
  • 1 an, cu un test de sange pentru a verifica daca infectia s-a produs sau riscul a fost eliminate.

Este foarte important ca bebelusul sa primeasca toate dozele de vaccin. Dozele de la 8, 12 si 16 saptamani vor fi administrate ca parte a vaccinarilor de rutina pentru sugari.

Screening pentru sifilis, hepatita B si HIV in sarcina. De ce sunt necesare?

HIV in sarcina

HIV este un virus care slabeste sistemul imunitar si reduce capacitatea organismului de a lupta cu infectiile. Atunci cand HIV nu este tratat, acesta poate evolua catre SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite).

La fel ca Hepatita B, HIV se transmite prin sange si alte fluide corporale, putand fi transmis inclusiv copilului in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii.

In general, recomandarea pentru efectuarea acestor teste se aplica si partenerului, precum si celorlalti copii, mai ales daca ai fost depistata pozitiv.

Poti reduce riscul de transmitere HIV cartre bebelus prin ingrijire prenatala, natala si postnatala de specialitate, de aceea incearca sa tii pe cat de mult posibil o comunicare permanenta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina. De asemenea, riscul poate fi redus prin:

  • Tratament medicamentos
  • Nealaptare la san
  • Ingrijire planificata pentru nastere

Sifilis in sarcina

Dincolo de faptul ca poate fi transmis copilului, sifilisul netratat in sarcina poate duce la avort sau nasterea unor copii morti. In general, sifilisul poate fi tratat cu antibiotice. Cu cat este depistat mai devreme, cu atat scade riscul de a transmite infectia mai departe.

Este posibil ca bebelusul sa fie si el examinat dupa nastere si sa i se administreze antibiotice, pentru tratarea infectiei.

Acestea sunt simple analize de sange, iar prelevarea probelor se face ca in cazul oricarei alte analize de sange, fara ca bebelusul sa fie in situatie de risc.

Aceste infectii pot fi contractate si dupa testare, pe masura ce sarcina evolueaza. De aceea, este recomandat sa ai maxima atentie in perioada celor 9 luni de zile.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 10.12.2021
Data ultimei actualizari 13.12.2021