Motive comune de ingrijorare pe timpul sarcinii

Majoritatea femeilor au unele ingrijorari si temeri la inceputul sarcinii, chiar si atunci cand nu exista motive reale, cum ar fi durerea sau sangerarea. Corpul lor sufera modificari importante chiar din primele saptamani, incluzand modificari ale nivelurilor de hormoni din corp, ceea ce poate influenta modul in care se simt. In acelasi timp, sunt si ingrijorari legate de sanatatea copilului, de analizele pe care orice gravida le face, o preocupare constanta pentru binele ei si al bebelusului. In mod similar, in stadiile avansate ale sarcinii sunt multe intrebari legate de travaliu si de nastere. Aceste sentimente sunt traite, la un moment dat, de aproape toate femeile insarcinate.
ingrijorare sarcina
Motive comune de ingrijorare in sarcina

Depresia dupa nastere

Cresterea gradului de constientizare a depresiei dupa nastere a atentionat multi profesionisti in domeniul sanatatii cu privire la posibilitatea ca aceasta sa se declanseze in stadiile timpurii sau tarzii ale sarcinii.

Studiile ce privesc femeile insarcinate au indicat faptul ca cele cu un istoric anterior de probleme de sanatate mintala sau probleme sociale ori in familie sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta anxietate sau depresie. Daca simti ca devii anxioasa sau deprimata, apeleaza la medicul tau pentru a te informa si a te linisti.

Imediat dupa nastere, mama este foarte ocupata cu stabilirea noii rutini. Acesta este un moment in care combinatia dintre nasterea recenta, schimbarea nivelurilor de hormoni si noptile nedormite sau cu un somn neodihnitor o pot face foarte emotiva.

Uneori, din cauza oboselii, apar si stari de plans, suparare si emotivitate crescuta. Acest lucru este foarte frecvent la cateva zile dupa nasterea bebelusului si se numeste "baby blues" sau "pregnancy blues" – depresie postnatala.

Nu sunt motive de ingrijorare serioase si nici nu trebuie sa te simti rusinata. Multe femei se simt asa. Vorbeste cu partenerul, cu familia si prietenii apropiati - vor fi dornici sa te ajute si sa te sprijine. Medicul tau iti va asculta orice preocupare. De obicei, acest lucru se rezolva destul de repede.

Dezvoltarea unei depresii grave dupa nasterea bebelusului este foarte rara, dar daca te ingrijoreaza situatia, trebuie sa faci o programare pentru a fi consultata de catre medic.

Sangerarea

Sangerarea este un simptom obisnuit in primul trimestru de sarcina. Acest lucru poate indica un avort spontan sau o sarcina ectopica, putand fi si un rezultat al modificarilor simple la nivelul colului uterin, care pot aparea in timpul sarcinii (ectropionul cervical).

Femeile prezinta adesea sangerari la momentul la care ar fi trebuit sa aiba menstruatia.

Durerea in partea de jos a abdomenului, insotita de sangerare, poate implica o problema ca avortul spontan sau sarcina ectopica, fiind recomandat sa contactezi medicul sau direct unitatea pentru monitorizarea sarcinii incipiente.

Singura modalitate de a verifica daca sarcina este bine, in primele stadii, este ecografia.

Temeri si dureri

Modul in care te simti la inceputul sarcinii este unic pentru fiecare viitoare mama. Este normal sa te simti bine la inceputul sarcinii, dar aproape toate femeile se simt obosite.

Durerile in partea de jos a burtii, desi alarmante, pot fi normale si aparitia lor nu inseamna ca se intampla ceva rau. Ele pot fi cauzate de lucruri simple cum ar fi intinderea ligamentelor, iar analgezicele simple (paracetamol in doze normale) ajuta.

Probleme cu intestinul, cum ar fi constipatia, care este comuna la inceputul sarcinii, pot provoca, de asemenea, unele dureri in partea de jos a abdomenului. Femeile descriu la inceputul sarcinii simptome asemanatoare tensiunii premenstruale (PMS) cum ar fi balonarea, simptome ce sunt foarte comune.

Daca simti intepaturi sau arsuri la urinare, poti avea o infectie a vezicii urinare. Acestea sunt mai frecvente in timpul sarcinii si ar trebui sa te adresezi medicului obstetrician sau medicului de familie pentru a-ti recomanda un test de urina. Iti pot fi prescrise antibiotice. Daca durerea este severa, trebuie sa discuti cu medicul tau.

Sexul in timpul sarcinii

Nu exista dovezi care sa sugereze ca este necesara incetarea raporturilor sexuale in timpul sarcinii sau ca sexul poate provoca avort spontan sau alte probleme la inceputul sarcinii.

Intretinerea raporturilor sexuale va depinde in mod evident de modul in care te simti - uneori este posibil sa nu te simti in stare sa ai raporturi sexuale din cauza unor stari de rau sau din cauza greturilor. Este decizia ta si ar trebui sa discuti acest lucru cu partenerul.

In cazul in care a existat o sangerare la inceputul sarcinii, femeile sunt mai ingrijorate cand vine vorba despre sex. Desi nu exista nicio dovada ca sexul poate provoca avort spontan, este posibil ca specialistul sa recomande incetarea raporturilor sexuale pana cand sangerarea este stabilizata sau oprita. Acest lucru este indicat pentru a reduce atat sangerarea, cat si grijile. Uneori sangerarea poate veni din partea de jos a uterului (colul uterin) si evitarea raporturilor sexuale pentru cateva zile va permite echilibrarea. Daca exista sangerari dupa fiecare raport sexual, este necesara consultarea medicului.

Cresterea in greutate

In mod ideal, atat in cazul unei persoane subponderale cat si a uneia supraponderale, inainte de sarcina, este indicat sa fie atinsa greutatea potrivita, in raport cu inaltimea. Acest lucru este recomandat pentru a minimiza riscurile atat pentru mama, cat si pentru bebelus, pe durata sarcinii.

Alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice in timpul sarcinii sunt benefice si mamei si copilului.

In medie, cresterea in greutate totala nu ar trebui sa fie mai mare de 10-20 kg, femeile supraponderale castigand mai putin in greutate (nu mai mult de 9 kg) decat femeile cu greutate redusa. Luarea in greutate in stadiile timpurii ale sarcinii poate fi minima, dar va creste in mod constant, cea mai mare parte fiind castigata in ultimele 3 luni. Numai in ultimul trimestru consumul de calorii trebuie sa creasca - cu aproximativ 200 de calorii pe zi.

Daca valoarea IMC (indice de masa corporala) este peste 30, trebuie gestionata greutatea cu atentie. Femeile cu IMC scazut (<19) ar trebui incurajate sa aiba o dieta sanatoasa pentru a reduce la minimum problemele de crestere la copil.

Toate femeile trebuie sa ia acid folic, in mod ideal inainte de a ramane insarcinate sau imediat dupa stabilirea sarcinii si pana la sfarsitul primului trimestru. Daca valoarea IMC este mai mare de 30, sunt recomandate 5 mg (prescris de medic) in loc de doza mai mica de 400 micrograme. De asemenea, trebuie sa iei vitamina D (10 micrograme pe zi).

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 15.10.2019