Sarcina ectopica

O sarcina extrauternia apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-una din trompele uterine, acele tuburi care leaga ovarele de uter. Daca un ovul se blocheaza in ele, nu se va dezvolta intr-un fat, iar sanatatea mamei poate fi in pericol daca sarcina continua. Este diferita de sarcina molara. Din pacate, nu este posibila salvarea sarcinii. De obicei, aceasta trebuie indepartata folosind un medicament sau in urma unei operatii. In Romania, aproximativ 1 din 80-90 de sarcini este ectopica, adica in jur de 2.000 de sarcini pe an.
sarcina ectopica
Despre sarcina ectopica

Cauzele sarcinii ectopice

In multe cazuri, nu este clar de ce o femeie dezvolta o sarcina ectopica. Uneori apare atunci cand exista o problema cu trompele uterine, cum ar fi faptul ca acestea sunt inguste sau blocate. Urmatoarele lucruri sunt asociate cu un risc crescut de sarcina ectopica:

  • Boala inflamatorie pelvina (BIP) - inflamatia sistemului reproducator feminin, de obicei cauzata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS).
  • O interventie chirurgicala anterioara pe trompele uterine - cum ar fi o procedura de sterilizare feminina nereusita.
  • Tratamentul de fertilitate, cum ar fi FIV - luarea de medicamente pentru stimularea ovulatiei si eliberarea unui ovul) poate creste riscul unei sarcini ectopice.
  • Ramai insarcinata cu un dispozitiv intrauterin (IUD) sau cu un sistem intrauterin (IUS) pentru contraceptie – se intampla foarte rar sa ramai insarcinata in timp ce utilizezi aceste dispozitive, dar daca se intampla acest lucru, este mai probabil sa te confrunti cu o sarcina ectopica.
  • Varsta inaintata - riscul este cel mai mare pentru femeile insarcinate cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani.

 

Cum se trateaza o sarcina ectopica?

Exista trei tratamente principale pentru o sarcina ectopica:

  • Monitorizarea gravidei, urmata de administrarea unui medicament sau planificarea unei interventii chirurgicale, daca ovulul fertilizat nu se dizolva singur
  • Medicatie - o injectie cu metotrexat pentru a opri cresterea sarcinii
  • Chirurgie – interventie minim invaziva (laparoscopia), sub anestezie generala, pentru a indeparta ovulul fertilizat, uneori impreuna cu trompa afectata

Pacienta primeste informatii asupra beneficiilor si riscurilor fiecarei dintre optiuni. In multe cazuri, se recomanda un tratament special pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor facute. Unele tratamente pot reduce sansele de a concepe in mod natural in viitor, desi majoritatea femeilor pot ramane insarcinate.

 

O noua sarcina

Medicul recomanda, de obicei, cel putin doua menstruatii dupa tratament inainte de a incerca din nou, pentru a permite recuperarea pacientei. Atat mama, cat si partenerul, pot incerca sa obtina o alta sarcina atunci cand se simt pregatiti din punct de vedere fizic si emotional.

Daca tratamentul a implicat administrarea de Methotrexat, de obicei este recomandat sa astepti cel putin trei luni, altfel, medicamentul poate dauna copilului.

Majoritatea femeilor care au avut o sarcina ectopica vor putea ramane din nou insarcinate, chiar daca au pierdut o trompa uterina. In general, 65% dintre femei obtin o sarcina reusita in termen de 18 luni de la o sarcina ectopica. Ocazional, poate fi necesar sa se utilizeze tratament de fertilitate, cum ar fi fertilizare in vitro (FIV).

Riscurile de a avea o alta sarcina ectopica sunt mai mari daca a existat deja una, insa reprezinta aproximativ 10% dintre cazuri.

Daca ramai insarcinata din nou, informeaza medicul cat mai repede posibil, astfel incat o ecografie timpurie sa poata fi efectuata pentru a verifica daca totul decurge bine.

 

Cand sa soliciti sfatul medicului?

Ia legatura cu medicul tau sau suna la numarul de urgenta 112 daca ai dureri la nivelul abdomenului inferior, sangerare vaginala redusa cantitativ insa persistenta, si daca at putea fi insarcinata, chiar daca nu ai avut un test de sarcina pozitiv.

O sarcina ectopica poate fi grava, deci este important sa ceri imediat sfatul medicului.

Acesta te va intreba despre simptome si, de obicei, va trebui sa faci un test de sange pentru a stabili daca ai putea avea o sarcina ectopica. Evaluarea ulterioara cuprinde o ecografie si un alt test de sange pentru a ajuta la diagnosticare.

 

Ajutor si sprijin dupa o sarcina ectopica

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare si multe femei traiesc acelasi sentiment de durere ca si cum ar fi pierdut un membru al familiei sau un partener. Nu este neobisnuit ca aceste sentimente sa dureze cateva luni, desi se imbunatatesc de obicei cu trecerea timpului.

Asigura-te ca iti oferi tie si partenerului tau timpul necesar pentru depasirea pierderii suferite.

Daca tu sau partenerul faceti eforturi sa acceptati pierderea suferita, puteti apela la sprijin profesional sau consiliere. Vorbeste cu medicul tau despre acest lucru.

Data publicării 08.10.2019