Sarcina extrauterina (ectopica): simptome si tratament

O sarcina extrauterina (ectopica) apare atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in afara cavitatii uterului, in majoritatea cazurilor intr-una din trompele uterine, conductele care leaga ovarele de uter. Daca un ovul se blocheaza in ele, nu se va dezvolta intr-un fat, iar sanatatea mamei poate fi in pericol daca sarcina evolueaza. Salvarea sarcinii extrauterine nu este posibila. Sarcina extrauterina este o urgenta medicala si continua sa se numere printre cauzele frecvente ale decesului matern. Interventia precoce (diagnosticul de sarcina extrauterina si tratamentul) reduce riscul consecintelor asupra aparatului reproducator feminin.
Sarcina extrauterina (ectopica): simptome si tratament

Mai rar, sarcina extrauterina poate fi localizata si in ovar, colul uterin ori in cavitatea abdominala.

Informarea in randul femeilor cu privire la simptomele sarcinii incipiente si accesul la metodele de investigatie moderne au determinat o crestere a incidentei sarcinii extrauterine. In trecut, sarcina extrauterina era mult subdiagnosticata deoarece in primele saptamani de sarcina exista probabilitatea de a se elimina singura, cauzand simptome similare menstruatiei: sangerari vaginale, durere la nivelul abdomenului, crampe, senzatia de slabiciune si ameteala, astfel incat femeia in cauza putea sa nu stie ca a avut o sarcina.

In continuare, cifra exacta a sarcinilor extrauterine este necunoscuta prin prisma faptului ca sunt eliminate spontan, inainte ca femeia sa suspecteze o sarcina ori sa ajunga la medic pentru confirmarea sarcinii.

Cuprins

Cauze sarcina extrauterina

In multe cazuri, nu este clar de ce o femeie dezvolta o sarcina ectopica. Uneori apare atunci cand exista o problema cu trompele uterine, cum ar fi faptul ca acestea sunt inguste sau blocate. Sunt asociate cu un risc crescut de sarcina extrauterina:

  • Boala inflamatorie pelvina (BIP) - inflamatia sistemului reproducator feminin, de obicei cauzata de o infectie/ boli cu transmitere sexuala (ITS).
  • O interventie chirurgicala anterioara pe trompele uterine - cum ar fi o procedura de sterilizare feminina nereusita.
  • Tratamentul de fertilitate, cum ar fi FIV, riscul de sarcina extrauterina la procedurile de FIV este intre 1.4 – 8.6%, adica de 4 ori mai mare decat la sarcinile obtinute spontan.
  • Dispozitiv intrauterin (IUD) sau sistem intrauterin (IUS) pentru contraceptie – se intampla foarte rar sa ramai insarcinata in timp ce utilizezi aceste dispozitive, dar daca se intampla acest lucru, este mai probabil sa te confrunti cu o sarcina ectopica.
  • Varsta inaintata - riscul este cel mai mare pentru femeile insarcinate cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani.

Simptome sarcina extrauterina

In faza de inceput, simptomele sarcinii extrauterine sunt similare cu cele ale unei sarcini incipiente obisnuite:

  • Menstruatie intarziata
  • Sensibilitatea crescuta la nivelul sanilor si cresterea in volum a acestora
  • Oboseala
  • Greturi
  • Urinari frecvente.

De la caz la caz, unele femei cu sarcina extrauterina pot remarca si:

  • Durere pelvina, de obicei unilaterala (intr-o singura parte)
  • Sangerari vaginale anormale
  • Ameteli sau senzatie de leșin
  • Durere abdominala severa.

Prezenta unei hemoragii interne cauzate de sarcina extrauterina este semnalata prin simptome precum:

  • Senzatie de slabiciune sau lesin
  • Ameteli puternice
  • Durere vie, puternica, brusca, ca o lovitura de cutit
  • Modificari la nivelul pielii (paliditate, piele rece).

Pe masura ce sarcina extrauterina avanseaza pot aparea dureri la executia anumitor miscari ori sangerari vaginale care pot fi usoare sau abundente si durere la contactul sexual.

La cate saptamani se depisteaza sarcina?

In cazul unei sarcini extrauterine, gonadotropina corionica umana (HCG) poate fi de depistata prin testele de sarcina sau prin teste de laborator (analiza beta HCG) la fel ca in cazul unei sarcini normale. Hormonul hCG este produs si in sarcinile ectopice, cu mentiunea ca poate inregistra valori mai scazute (creste mai lent in sarcina extrauterina), astfel ca realizarea unui test de sarcina din farmacie la cca o saptamana de la data la care trebuie sa apara menstruatia are sanse sa indice un rezultat fals negativ.

Analiza beta HCG, free HCG sau HCG total ajuta la identificarea unei sarcini ectopice mult mai devreme decat testul de sarcina. Medicul specialist va monitoriza daca nivelul hCG este in intervalul optim, lucru putin probabil in caz de sarcina extrauterina.

Sarcina extrauterina poate fi suspicionata si localizata si cu ajutorul ecografiei intravaginale, instrument foarte util in mainile unui specialist cu experienta.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

HCG in sarcina extrauterina

Dozarea in dinamica a nivelului HCG seric este indispensabila pentru sustinerea diagnosticului de sarcina extrauterina. Valorile normale ale HCG seric pentru sarcina normala, intrauterine, variaza intre:

  • 500 si 1.000 mUI/ml pentru o perioada de amenoree (lipsa mentruatiei) de 28 de zile
  • 000 si 200.000 mUI/ml pentru o perioada de amenoree de 60 de zile.

Nivelul seric de HCG se dubleaza la 48 de ore. Atunci cand valoarea serica a HCG nu se dubleaza la 48 de ore, intra in discutie diagnosticul de sarcina ectopica SAU sarcina intrauterina cu iminenta de avort sau sarcina oprita in evolutie.

Tratament sarcina ectopica

Exista trei modalitati de tratament pentru o sarcina extrauterina:

  • Monitorizare - urmarirea in dinamica a scaderii spontane a nivelului Bhcg fara a interveni decat daca apar semne ale agravarii starii pacientei, sarcina urmand a se elimina/ „dizolva” spontan.
  • Medicatie - o injectie cu metotrexat pentru a opri cresterea sarcinii.
  • Chirurgie – interventie minim invaziva (laparoscopia) cu anestezie generala pentru a indeparta sarcina, uneori impreuna cu trompa afectata.

Pacienta primeste informatii asupra beneficiilor si riscurilor fiecarei optiuni. In multe cazuri, se recomanda un tratament special pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor facute. Unele tratamente pot reduce sansele de a concepe in mod natural in viitor, desi majoritatea femeilor pot ramane insarcinate.

O noua sarcina dupa sarcina extrauterina

Se recomanda de obicei cel putin doua menstruatii dupa tratament inainte de a incerca din nou, pentru a permite recuperarea pacientei. Atat mama, cat si partenerul, pot incerca sa obtina o alta sarcina atunci cand se simt pregatiti din punct de vedere fizic si emotional.

Daca tratamentul a implicat administrarea de Methotrexat, de obicei este recomandat sa astepti cel putin trei luni, altfel, medicamentul poate dauna.

Majoritatea femeilor care au avut o sarcina ectopica vor putea ramane din nou insarcinate, chiar daca au pierdut o trompa uterina. In general, 65% dintre femei obtin o sarcina reusita in termen de 18 luni de la o sarcina ectopica. Ocazional, poate fi necesar sa se utilizeze tratament de fertilitate, cum ar fi fertilizare in vitro (FIV).

Riscurile de a avea o alta sarcina ectopica sunt mai mari daca a existat deja una, insa reprezinta aproximativ 10% dintre cazuri.

Daca ramai insarcinata din nou, informeaza medicul cat mai repede posibil, astfel incat o ecografie timpurie sa poata fi efectuata pentru a verifica daca totul decurge bine.

Cand sa te adresezi medicului?

Ia legatura cu medicul tau sau suna la numarul de urgenta 112 daca ai dureri la nivelul abdomenului inferior, sangerare vaginala redusa cantitativ insa persistenta si daca ai putea fi insarcinata, chiar daca nu ai avut un test de sarcina pozitiv.

O sarcina ectopica poate fi grava, deci este important sa ceri imediat sfatul medicului. Sarcina ectopica continua sa se numere printre cauzele frecvente ale decesului matern.

Acesta te va intreba despre simptome si, de obicei, va trebui sa faci un test de sange pentru a stabili daca ai putea avea o sarcina ectopica. Evaluarea ulterioara cuprinde o ecografie si un alt test de sange pentru a ajuta la diagnosticare.

Riscuri si complicatii sarcina extrauterina

Implantarea embrionului in afara cavitatii uterine constituie o conditie medicala severa care poate pune in pericol sanatatea reproductiva si viata femeii. Printre riscurile si complicatiile unei sarcini extrauterine se afla:

  • Aparitia unei hemoragii interne (nedepistata si tratata la timp poate conduce la hemoragii severe, soc, chiar deces
  • Deteriorarea trompelor uterine (daca embrionul s-a atasat de trompele uterine), afectand fertilitatea femeii
  • Aparitia de infectii si leziuni la nivelul organelor pelvine ale femeii.

 

Pierderea unei sarcini poate fi devastatoare si multe femei traiesc acelasi sentiment de durere ca si cum ar fi pierdut un membru al familiei sau un partener. Nu este neobisnuit ca aceste sentimente sa dureze cateva luni, desi se imbunatatesc de obicei cu trecerea timpului.

Asigura-te ca iti oferi tie si partenerului tau timpul necesar pentru depasirea pierderii suferite.

Daca tu sau partenerul faceti eforturi sa acceptati pierderea suferita, puteti apela la sprijin profesional sau consiliere. Vorbeste cu medicul tau despre acest lucru.

Data publicării 27.03.2024
Data ultimei actualizari 28.03.2024