Infectii urinare - forme clinice si simptomatologie

Infectiile de tract urinar (ITU) sunt afectiuni de cauza bacteriana ale aparatului urinar care determina in timp modificarea functiei cailor urinare si rinichilor. Tractul urinar este in mod normal steril, cu exceptia ultimei portiuni reprezentate de uretra distala, la nivelul careia exista bacterii provenite de la nivel perineal sau al organelor genitale externe, care pot ascensiona in anumite conditii, favorizand aparitia uretritelor, cistitelor si pielonefritelor.
Infectii urinare - forme clinice si simptomatologie

Cuprins

Sistemul urinar include cei doi rinichi, doua uretere, vezica urinara si uretra, si fiecare dintre aceste parti poate fi afectata de o infectie bacteriana. Majoritatea infectiilor urinare sunt localizate la nivelul vezicii urinare si al uretrei (ITU joase), cauzand infectii urinare necomplicate.

Dincolo de disconfortul provocat de nevoia stringenta de a urina care nu dispare, senzatia de arsura la urinare, urinari dese, urina tulbure sau care capata aspect rosiatic ori roz aprins - semn al prezentei sangelui in urina, miros puternic, intepator si aparitia durerilor pelvine la femei, infectiile urinare netratate pot conduce la recidiva acestora, pana la doua – trei infectii la un interval de 6 luni – 1 an si la dezvoltarea unor probleme severe de sanatate, precum afectarea iremediabila a functiei rinichilor.

Tipuri de infectii urinare

ITU poate cuprinde orice segment al tractului urinar inalt, reprezentat de rinichi si uretere, sau al tractului urinar inferior, in care procesele patologice specifice afectiunii se desfasoara la nivelul vezicii urinare si al uretrei. Astfel, infectiile de tract urinar se pot clasifica in:

  • ITU joase cu afectare a vezicii urinare si a uretrei, precum cistita, uretrita, prostatita
  • ITU inalte cu afectarea ureterelor si a rinichilor, asa cum sunt pielonefrita sau

In primul an de viata infectiile de tract urinar sunt mai frecvent intalnite la baieti din cauza complicatiilor date de fimoza sau parafimoza specifice la aceasta varsta.

In prima copilarie insa, fetitele sunt mai afectate de infectii urinare, urmand ca in viata adulta infectia sa predomine la sexul feminin, fiind asociata cu activitatea sexuala si perioada de sarcina. Persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la infectii de tract urinar joase, comparativ cu barbatii, insa evolutia cronica pe termen lung a patologiei poate determina extinderea infectia la nivel superior, cu aparitia complicatiilor renale.

Cauzele infectiei urinare

Infectiile de tract urinar atat la copil, cat si la adult sunt favorizate de o serie de factori care cuprind scaderea capacitatii de aparare locala a organismului in fata germenilor patogeni si anumite caracteristici dependente de organismul gazda.

Mecanismele fiziologice implicate in apararea organismului impotriva infectiilor tractului urinar sunt reprezentate de:

  • Efectul de spalare al cailor excretorii prin fluxul de urina constant antegrad de la rinichi catre vezica urinara
  • Caracteristicile antimicrobiene ale urinii - pH scazut, celule polimorfonucleare, glicoproteina Tamm-Horsfall de inhibare a aderentei bacteriilor la suprafata uroteliului)
  • Flora saprofita a zonei perineale si periuretrale.

Factorii dependenti de organismul gazda care pot genera aparitia infectiilor de tract urinar sunt:

  • Predispozitia genetica pentru ITU care determina scaderea capacitatii de aparare innascute ale organismului prin diminuarea numarului de receptori uroepiteliali capabili de recunoastere a agentilor uropatogeni si de activare ai mediatorilor de inflamatie (citokine proinflamatorii, fractii ale sistemului complement, molecule de adeziune).
  • Din punct de vedere anatomic, prezenta fiziologica a uretrei mai scurte la persoanele de sex feminin, favorizeaza ascensionarea rapida a germenilor uropatogeni catre vezica urinara si creste incidenta afectiunii la aceasta categorie populationala.

Malformatiile reno-urinare intalnite la copii - obstructia jonctiunii pielo-uretrale, refluxul vezico-ureteral, valva de uretra posterioara sunt cateva patologii care predispun la aparitia infectiilor de tract urinar la copii.

Afectiunile cronice ale prostatei favorizeaza infectia urinara la barbati.

In favorizarea aparitiei infectiilor de tract urinar la adultii de ambele sexe sunt implicate frecvent si unele afectiuni precum:

  • Diabetul zaharat
  • Litiaza renala
  • Starile imunodeficitare
  • Neoplaziile urogenitale
  • Disfunctiile neurologice care determina perturbarea fluxului urinar.

Factorii care apartin de virulenta germenilor patogeni implicati in mod frecvent in ITU sunt reprezentati de anumite caracteristici specifice bacteriene cum sunt fimbriile P, antigenele capsulare si capacitatea microorganismelor de a sintetiza anumite enzime implicate in aparitia proceselor infectioase: aerobactim, ureaza, proteaza.

Administrarea tratamentelor hormonale contraceptive si a spermicidelor, menopauza si contactul sexual cu parteneri multipli reprezinta alti factori de risc implicati in infectiile cauzate de bacteriile uropatogene atat in cazul femeilor, cat in cazul barbatilor de varsta adulta.

Manevrele medicale de cateterizare repetata ale uretrei si interventiile chirurgicale la nivelul tractului urinar pot favoriza aparitia ITU la anumite categorii de pacienti neurologici sau cu boli cronice renale.

Simptomele infectiei urinare

Evolutia infectiilor de tract urinar poate fi in anumite situatii asimptomatica (mai ales la varstnici, multitarati – pacienti care asociaza mai multe boli, imunodeprimati), insa atunci cand apar, manifestarile sunt specifice fiecarui segment afectat.

  • Cistita se manifesta brusc prin aparitia polakiuriei (urinari frecvente), a mictiunilor dureroase sau a celor nocturne asociate cu dureri lombare joase sau suprapubiene. La varstnici cistitele evolueaza frecvent asimptomatic.
  • Uretrita se manifesta prin simptome usoare cu aparitie gradata, care se limiteaza la secretii uretrale albicioase, mucoide in cazul persoanelor de sex masculin, in timp ce polakiuria (emisia repetata si in cantitate scazuta de urina) insotita de disurie (durere, arsura care insoteste mictiunea) si uneori piurie ,poate fi intalnita la ambele sexe, cu o frecventa usor crescuta in cazul persoanelor de sex feminin.
  • Prostatita se manifesta prin simptome ca senzatia de arsura la urinare, presiunea redusa a jetului urinar, disconfortul si durerea resimtite in zona dintre scrot si anul, ejacularea dureroasa, inclusiv alte tulburari sexuale - disfunctii erectile. Simptomatologia este influentata si de tipul prostatitei, prostatita bacteriana acuta, respectiv prostatita bacteriana cronica.
  • Pielonefrita acuta are debut brusc si se caracterizeaza prin aparitia frisoanelor, febrei si durerilor lombare asociate cu fenomene digestive - greata si varsaturi. La copii simptomele sunt mai putin caracteristice si pot include tulburari digestive, inapententa si dureri abdominale difuze, manifestari nespecifice care pot duce in eroare clinicianul, existand riscul stabilirii unui diagnostic gresit.

Stricturile uretrale, insuficienta renala cronica, sepsisul si riscul de nastere prematura in cazul gravidelor cu ITU reprezinta cateva dintre complicatiile care pot surveni in evolutia complexa a infectiilor de tract urinar.

Infectii urinare - forme clinice si simptomatologie

Diagnosticul de infectie urinara

O infectie urinara poate fi diagnosticata clinic prin examinarea si anamneza pacientului si paraclinic, cu ajutorul analizelor de laborator si al celor imagistice:

  • Examenul sumar de urina evidentiaza modificarile de ordin chimic care apar in urina in timp ce sedimentul urinar ofera detalii despre celularitate si alti compusi prezenti in urina: hematii, leucocite, flora bacteriana, cristale, saruri amorfe, cilindrii; bilantul biologic standard in conditiile suspiciunii de ITU se realizeaza cu ajutorul: hemoleucogramei cu formula leucocitara, VSH, CRP, procalcitonina, ionograma sangvina, uree, creatinina si hemocultura in prezenta manifestarilor de sepsis.
  • Urocultura stabileste etiologia bolii prin determinarea germenului care cauzeza infectia. Cele mai frecvente bacterii care determina ITU sunt reprezentate in special de Escherichia coli, dar si de Proteus si Klebsiella.
  • Ecografia renala, uretrocistografia mictionala (cistografia retrograda), computer tomografia (CT) si urografia prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) contribuie la stabilirea diagnosticului prin evidentierea anomaliilor prezente la nivelul cailor urinare (agenezie, ectopie renala, mase renale) care favorizeaza recurenta bolii si a modificarilor structurale postinfectioase (stricturi ureterale, cicatrici renale). 

Cum iti dai seama ca ai o infectie urinara

Singurul in masura sa puna diagnosticul de infectie urinara este medicul specialist, pe baza consultului medical si al investigatiilor mentionate anterior. Semnele care pot indica o infectie urinara si care ajuta la orientarea pacientului catre o programare la medicul de familie, medicul generalist, internist sau urolog sunt:

  • Dureri de spate si/ sau lateral
  • Febra
  • Frisoane
  • Greata
  • Voma.

Aceste simptome pot avertiza asupra prezentei unei infectii la nivelul rinichilor. In acest caz, bacteriile au "urcat" catre rinichi, producand inflamatie.

  • Presiune in regiunea pelvina
  • Disconfort in zona abdominala inferioara
  • Urinare frecventa, dureroasa
  • Prezenta sangelui in urina.

Simptomele enumerate indica prezenta unei infectii urinare la nivelul vezicii.
Senzatia
 de usturime si arsura in timpul urinarii indica prezenta infectiei urinare la nivelul uretrei.

Infectiile urinare netratate pot duce la complicatii:

  • Infectii urinare recurente, chiar si de cateva ori pe an. In special femeile sunt predispuse la recidiva infectiilor urinare
  • Functia rinichilor este afectata in mod iremediabil
  • Pentru femei exista riscul nasterii unui copil cu greutate mica sau inainte de termen (prematur)
  • Ingustarea uretrei la barbati, ceea ce cauzeaza recidiva infectiilor recurente
  • Sepsis – sistemul imunitar are un raspuns exagerat la infectia exitenta in corp, sepsisul poate conduce la deces.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul infectiilor urinare

Tratamentul in infectiile urinare este de cele mai multe ori bazat initial pe administrarea empirica de antibiotice in functie de varsta pacientului, de sensibilitatea teoretica a germenilor si complicatiile asociate bolii. Ulterior, antibioticele sunt selectate cu ajutorul antibiogramei care se realizeaza in cadrul uroculturii. Medicatia se poate administra atat oral, cat si intravenos in functie de severitatea infectiei, alaturi de antispastice, antitermice si analgezice pentru diminuarea sindromului algic febril si al inflamatiei.

Pielonefritele acuta prezinta recomandare de spitalizare la nou nascuti, sugari cu varsta mai mica de 3 luni, copii si adulti cu semne clinice severe, uropatie cunoscuta sau boli cronice renale. Terapia de atac se administreaza parenteral in primele 2-4 zile sau pana la obtinerea unui interval de 48 de ore de apirexie, ulterior acesta fiind substituit de medicatia antibiotica orala adaptata in functie de rezultatul antibiogramei.

Tratamentul infectiilor urinare joase, necomplicate, se poate realiza la domiciliu cu antibiotice orale care realizeaza concentratii crescute in vezica urinara, in functie de recomandarea medicului curant. Terapia antibiotica trebuie asociata cu hidratare corespunzatoare, igiena locala riguroasa si adresarea conditiilor medicale asociate fiecarui caz in parte care predispun la recidiva afectiunii (afectiuni neurologice, diabet, deficite ale sistemului imunitar, malformatii uro genitale).

Masuri de preventie a infectiilor urinare

Pot ajuta la preventia infectiilor urinare:

  • Urinarea dupa activitatea sexuala deoarece contribuie la migrarea posibilelor bacterii in exteriorul tractului urinar
  • Hidratarea optima
  • Alegerea dusului in locul bailor prelungite
  • Limitarea utilizarii sprayurilor, pudrelor, geluri in zona genitala
  • Dupa nevoile fiziologice, stergerea din fata spre spate.

 

Daca manifestati oricare dintre simptomele specifice infectiilor urinare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate si recomandare de analize medicale de diagnostic.
Tratamentul ITU reduce riscul de recidiva a infectiilor urinare si aparitie a complicatiilor.

 

Referinte: 

 

Data publicării 07.12.2022