Cistita - cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Cistita reprezinta inflamatia vezicii urinare datorate unei infectii joase de tract urinar ITU, mai frecvent intalnita la persoanele de sex feminin cu varsta intre 20 si 50 de ani active din punct de vedere sexual.
Cistita - cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Cuprins

Ce este cistita

Cistita reprezinta inflamatia vezicii urinare datorate unei infectii joase de tract urinar ITU, mai frecvent intalnita la persoanele de sex feminin cu varsta intre 20 si 50 de ani active din punct de vedere sexual.

De ce apare afectiunea

Inflamatia vezicii urinare se datoreaza prezentei si multiplicarii la acest nivel a bacteriilor provenite din regiunea perineala, vaginala sau anala, dupa ascensionare prin intermediul uretrei. Exista situatii in care propagarea germenului la nivel vezical apare dupa sondare in conditii de igiena precara a pacientilor care necesita aceasta interventie, sau in urma procedurilor chirurgicale exploratorii sau de tratament care utilizeaza echipament contaminat - rezectie transuretrala a adenomului de prostata (la barbati), cistoscopie, uretroscopie.

Majoritatea cistitelor se datoreaza bacteriei Escherichia coli, insa afectiunea poate fi determinata se de alte bacterii cum sunt Klebsiella, Proteus, Morganella, Shigella, Enterococcus sau Chlamydia.

Factorii de risc neinfectiosi care determina aparitia cistitelor sunt reprezentati de catre malformatiile renale, prezenta calculilor renali, hipertrofia prostatei sau asocierea de diabet zaharat (continutul crescut de glucoza din urina favorizeaza inmultirea bacteriilor la nivel vezical).

Frecventa crescuta a cistitelor pe parcursul sarcinii se datoreaza efectului pe care il are progesteronul asupra tonusului muscular al aparatului urinar (favorizeaza relaxarea si dilatarea musculaturii netede) care determina incetinirea fluxului urinar la nivelul ureterelor. Cresterea in volum a uterului determina presiune la nivelul organelor interne inclusiv asupra vezicii care este mai dificil de golit in timpul mictiunii si poate fi insotita de reflix urinar (urina de la nivelul vezicii ascensioneaza inapoi catre rinichi).

Toate aceste modificari asociate sarcinii determina stagnarea fluxului urinar si favorizeaza multiplicarea bacteriilor (chiar daca urina este in mod normal sterila) prin ascensionarea lor de la nivel tegumentar catre vezica.

Cum se manifesta cistita

Tabloul clinic cel mai frecvent descris de catre pacientii cu cistita este reprezentat de catre:

  • Disurie (durere, arsura, dificultate la urinat) cu polakiurie (mictiuni frecvente de volum redus);
  • Senzatie imperioasa de a mictiona;
  • Piurie (prezenta leucocitelor, detritusurilor celulare si bacteriilor in urina) si/sau hematurie (urina cu sange);
  • Stare subfebrila, frisoane, stare generala alterata;
  • Dureri in etajul abdominal inferior sau lombare;
  • Durere la contact sexual.

Debutul brusc al simptomelor este specific unui episod acut de inflamatie vezicala in timp ce persistenta acestora pentru o perioada mai lunga de 3 luni semnaleaza prezenta unor leziuni cronice aparute in urma episoadelor de cistita acuta recidivante sau tratate incorect (tratament cu antibiotice prescrise in lipsa antibiogramei).

Cistita - cauze, manifestari, diagnostic si tratament

Cum se stabileste diagnosticul de cistita

Diagnosticul cistitei este atat clinic cat si paraclinic (analize de laborator si imagistice). Medicul curant solicita de obicei efectuarea unui examen sumar urina si a unui examen bacteriologic din proba de urina (recoltarea probei se face in conditii speciale dupa igienizare cu apa si sapun in zona intima) - urocultura si in anumite situatii poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale sau a unei cistoscopii pentru excluderea altor afectiuni cu manifestari similare (tumori vezicale).

Care este tratamentul cistitei

Tratamentul cistitei este simptomatic (se administreaza antispastice si antiinflamatorii care sa reduca durerea si disconfortul), si etiologic cu antibiotic (in functie de antibiograma eliberata dupa efectuarea uroculturii).

Pentru ameliorarea simptomatologiei se recomanda evitarea produselor chimice de igiena care produc iritatie si consumul crescut de lichide si mersul regulat la toaleta (mictiunea amanata pentru perioade lungi favorizeaza ascensionarea si multiplicarea germenilor patogeni la nivel vezical).

Afla mai multe: 

Data publicării 26.04.2021