Despre uretrită, simptome, cauze

Uretrita este una dintre bolile care îți pot afecta viața sexuală. Pentru că o viață sexuală împlinită are o legătură strânsă cu starea ta de sănătate, pe lângă alimentația sănătoasă, somnul și reducerea stresului, este recomandat să mergi periodic la medicul urolog pentru a preveni apariția unor boli care provin, de foarte multe ori, din boli cu transmitere sexuală.
Ecografia uretrală este o metodă de imagistică simplă și neinvazivă

Ce este uretrita?

Pentru a putea preveni complicații cu potențial sever, sunt foarte importante, la bărbați, ecografiile uretrale, ecografiile peniene și ecografiile testiculare, alături de consultațiile făcute de medicul urolog și de examinarea microbiologică a secreției uretrale.

 

Uretra este un organ cu o structură foarte fină, extrem de vascularizată și destul de susceptibilă la traumatisme sau la agresiuni în general, fie că sunt mecanice, fie că sunt microbiene. De aceea, ea reacționează printr-un proces inflamator, care de multe ori se propagă pe întreaga cirumferință a uretrei. În urma acestui proces inflamator, se poate dezvolta un țesut granulomatous, care în cele din urmă duce la îngustarea calibrului natural al uretrei și la afectarea procesului micțiunii.

 

Uretrita este o acțiune inflamatorie, de obicei bacteriană a uretrei, foarte frecventă la pacienții mai tineri, survenind de obicei, ca urmare a unei contaminări pe cale sexuală. Germenii implicați frecvent sunt reprezentați de bacterii (gonococ, enterococ, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma), virusuri (HPV) sau fungi (Candida). În urma uretritei pot apărea complicații cum sunt stricturile uretrale, adică îngustarea unei porțiuni din uretră din cauza dezvoltării sclerozei parțiale a pereților uretrei. Aceasta poate fi o urmare a vindecării defectuoase a uretritei.

 

Afecțiunile uretrei și ale prostatei se manifestă prin sindromul obstrucției urinare joase. Segmentele anatomice afectate sunt: uretra, prostata sau ambele.

 

Patologia despre care vorbim vizează mai ales pacienții de sex masculin. De ce? Pentru că uretra masculină este mai lungă și este sediul mai multor afecțiuni obstructive decât la femeie, unde pe cei 4 centimentri de uretră rar se pot grefa astfel de patologii. Pe când la bărbați, pe de o parte, după o anumită vârstă – 45-50 ani - ca urmare a creșterii în dimensiuni a glandei prostatice, încep problemele specifice patologiei prostatice, care vor da o simptomatologie obstructivă urinară joasă și, pe de altă parte, la pacienții mai tineri, observăm că predomină problemele strict uretrale, de obicei infecțioase.

 

Din cei 20-25 de centimetri ai uretrei masculine, primii 4 sau 5 centimetri sunt reprezentați de uretra prostatică și străbat glanda prostatică după ieșirea din vezica urinară. Restul de 15-20 de centimetri sunt reprezentați de uretra propriu-zisă. Pe tot parcursul lungimii acesteia pot surveni de-a lungul timpului diverse fenomene obstructive, care fie reflectă o origine prostatică și se reflectă automat pe acest conduct care o strabate, fie sunt de natură inflamatorie, traumatică sau tumorală și afectează restul uretrei.

 

Cauzele aparitiei sindromului uretral

  • Contacte sexuale neprotejate
  • Contaminări bacteriane de diverse alte naturi din mediul exterior
  • Un comportament igienic necorespunzător
  • Tumori uretrale
  • Intervenții chirurgicale endoscopice în antecedente
  • Traumatisme în zona perineului sau a penisului

 

Baza oricărui tratament eficient este un diagnostic pus corect și un rol foarte important în acest proces îl are anamneza, adică discuția pe care o are medicul cu pacientul, înainte de a pune un diagnostic.

 

Care sunt simptomele specifice uretritei?

  • Urinări mai frecvente decât media normală: adica 10-20 pe zi – din cauza iritației create de agresiunea și toxinele bacteriene
  • Presiunea mai scazută a jetului urinar
  • Usturime micțională
  • O secreție anormală, pe care pacientul o observă la nivelul uretrei, vizibilă dimineața pe lenjerie, sau o secreție continuă pe parcursul zilei. Secreția poate fi albicioasă sau galben-verzuie, uneori transparentă având de obicei o consistență mai vâscoasă decât urina

 

O uretrită acută se poate complica în evoluție cu o prostatită acută sau cu o orhiepididimită acută (inflamația testiculelor). Atunci când nu este tratată corespunzător, o uretrită acută poate duce la propagarea infecției de la nivelul uretrei ascendent către țesutul prostatic, provocând astfel o prostatită acută. Spre deosebire de uretrită, prostatita asociază simptome mai severe, cum ar fi: febra, micțiuni dureroase, hematuria (urina amestecată cu sânge), dureri profunde la nivelul perineului (zona localizată între anus și scrot). Alteori infecția se poate propaga la nivel testicular, manifestându-se prin creșterea în volum a testiculului respectiv, care devine intens dureros, sensibil la palpare, cu tegumentele congestionate. Atât uretrita cât și prostatita pot duce la obturații pe traiectul uretrei prin procese de remaniere scleroasă locală a țesuturilor componente, rezultatul fiind apariția uretritelor cronice (cu stricturi uretrale) și a prostatitelor cronice.

 

Ce este ecografia uretrala?

În ambulatoriu, atunci când pacientul se plânge de sindrom de obstrucție urinară joasă, consultația poate fi urmată și de ecografia uretrei, care, similar cu investigația endoscopică, oferă informații despre calibrul uretrei și despre eventualele stricturi de la nivelul uretrei prin simpla observare a întregului calibru uretral.
Ecografia uretrală este o metodă de imagistică simplă, neinvazivă, care se poate efectua în ambulatoriu, evidențiind patologia uretrală, respectiv tulburările obstructive urinare joase, sindromul obstructiv urinar, tulburări care apar de obicei după afecțiuni ale uretrei și ale prostatei.

 

Singura diferență față de o ecografie obișnuită este aceea că, pentru a vizualiza calibrul, a-l măsura și observa eventualele stricturi, este introdus pe uretră un gel ecografic care face ca imaginea să fie mult mai clară. Gelul este complet inofensiv, steril, având proprietăți anestezice și nu afectează în niciun fel pacientul. Prin umplerea uretrei cu gel și contenția lui, medicul examinator poate observa zonele de stricturi, cu ajutorul sondei ecografice să exploreze fiecare porțiune anatomică a uretrei, începand cu orificiul uretral extern și până la nivelul vezicii urinare, fie în plan longitudinal, fie în plan transversal.

 

Dacă avem de-a face cu o strictură de uretră cu calibrul mai mic de 3 milimetri sau stricturi multiple, etajate sau cu o strictură unică, dar care se dezvolta pe o lungime de cel puțin un centimetru a uretrei, nu mai este posibil un tratament în ambulatoriu, ele se pot rezolva numai în spital, prin metode chirurgicale.

 

Dr. Bogdan Gușanu, Medic Primar Urolog:

Ecografia uretrală, de penis și cea testiculară este o metodă de investigație imagistică simplă, neinvazivă care este necesară uneori pentru evaluarea diverselor afecțiuni care se pot răsfrânge negativ asupra sănătății sexuale a pacienților (afecțiuni testiculare infecțioase, congenitale, traumatice sau tumorale, disfuncții erectile, indurații plastice ale corpilor cavernoși, ai penisului etc). În funcție de simptomele prezentate de pacienți (tulburări de erecție, indurații ale penisului, dureri testiculare, infertilitate de cuplu, usturimi micționale etc.) aceste două metode de investigație pot fi efectuate rapid, sunt nedureroase și, de multe ori, indispensabile unui diagnostic corect.

Consultant Medical Bogdan Gusanu Dr. Medic Primar Urolog
Data publicării 01.02.2019