Despre aftele bucale dincolo de partea estetica

Aftele bucale reprezinta leziuni ulcerative ale cavitatii bucale care se pot manifesta la nivelul mucoasei jugale (mucoasa care captuseste obrajii la interior si buzele), la nivelul limbii, al palatului moale sau la baza gingiilor. Spre deosebire de leziunile herpetice care afecteaza exteriorul buzelor, aftele sunt limitate la interiorul cavitatii bucale si nu prezinta contagiozitate.
Despre aftele bucale dincolo de partea estetica

Cuprins

In majoritatea cazurilor, aftele bucale creeaza disconfort dureros in timpul alimentatiei si vorbirii, insa prezinta evolutie autolimitata si se remit spontan in decurs de 7-14 zile de la aparitie.

Stomatita aftoasa poate fi cauzata de o exacerbare a florei bucale, favorizata de tartrul dentar, iritatii cauzate de consumul de alcool, substante chimice, fumat excesiv sau igiena orala deficitara. Exista insa si situatii in care aftele bucale pot fi insotite de manifestari cutanate, oculare, digestive sau respiratorii care completeaza tabloul clinic evolutiv al aftozelor.

In prezenta leziunilor aftoase extinse, persistente sau recurente care impiedica alimentatia si hidratarea orala a pacientului sau a celor care sunt insotite de febra mare, se recomanda prezentarea la medic cat mai rapida, pentru administraea de tratament specific si prevenirea complicatiilor pe termen lung, adica aparitia de cicatrici extinse ale mucoasei bucale.

Cauze afte bucale

Aftele bucale prezinta cauzalitate multifactoriala si se pot manifesta in urma:

  • Leziunilor cauzate de aparatele ortodontice, protezelor si obturatiilor nefinisate sau celor datorate muscarii accidentale a mucoasei jugale
  • Periajului dentar excesiv, utilizarii pastelor de dinti care contin lauril sulfat de sodiu
  • Dezechilibrelor de pH ale cavitatii bucale
  • Exacerbarilor florei bacteriene care rezida la nivelul cavitatii bucale, infectiei cu Helicobacter pylori
  • Aportului alimentar insuficient de vitamina B12, acid folic, fier si zinc
  • Sensibilitatii la anumite grupe de alimente: cafea, ciocolata, capsuni, oua, branza, nuci, alimente picante si/sau acide
  • Dereglarilor hormonale in special in cazul persoanelor de sex feminin
  • Infectiilor care predispun la scaderea capacitatii functionare a sistemului imunitar: HIV/SIDA, boala Crohn, colita ulcerativa, boala celiaca, boala Behcet.

Aftele bucale la copii (sugari) sunt cauzate de un deficit imunitar, de alergiile alimentare manifestate in perioada de diversificare, de infectiile de tip bacterian ori viral sau de leziunile aparute in urma muscarii accidentale a mucoasei jugale. La aceasta categorie de pacienti, aftele bucale pot determina aparitia dezechilibrelor hidro-electrolitice si a deficitului nutritional ca urmare a refuzului alimentatiei de catre sugar in prezenta disconfortului dureros accentuat la nivel lezional.

Tipuri de afte

In functie de aspectul leziunilor si al duratei de evolutie, aftele pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • Afte bucale minore - acest tip de afte reprezinta aproximativ 85% din cazurile de stomatita aftoasa si se manifesta sub forma unor leziuni de dimensiuni reduse cu suprafata de aroximativ 1 cm, ovale, delimitate de un contur eritematos. In mod frecvent aftele minore sunt provocate de microleziuni cauzate de aparate ortodontice ori proteze dentare. Aftele bucale minore se remit dupa o perioada de evolutie de aproximativ 2 saptamani si nu determina aparitia de cicatrici la nivelul mucoasei orale si/sau a gingiilor.
  • Afte bucale majore - aftele bucale majore se manifesta sub forma unor leziuni cu suprafata si profunzime mai extinsa, si reprezinta aproximativ 10% din totalul cazurilor de stomatita aftoasa. Evolutia aftelor bucale majore se poate extinde pana la 1 luna, timp in care pacientul resimte disconfort dureros accentuat si prezinta dificultati de alimentatie mai ales in situatia in care leziunile se extind catre orofaringe.
  • Afte bucale herpetiforme - acest tip de stomatita herpetica nu este determinata de infectia cu herpes virus si nu prezinta aspect caracteristic veziculos. In majoritatea cazurilor, evolutia aftelor bucale de tip herpetiform presupune aparitia de ulceratii multiple care prezinta tendinta de confluare, rezultand leziuni extinse care pot necesita pana la 15 zile pentru vindecare. Ulceratiile sunt dureroase, iar recurenta acestui tip de stomatita herpetiforma este mai mare spre deosebire de aftele minore si cele majore.

Afla despre herpesul oral

Primele simptome

Aparitia leziunilor specifice stomatitei aftoase este precedata in majoritatea situatiilor de senzatia de arsura sau prurit local, care se manifesta cu 1-2 zile inainte de constituirea ulceratiilor.

Diagnostic afte bucale

Diagnosticul stomatitei aftoase este stabilit de catre medicul stomatolog in urma examenului clinic al pacientului. In cazuri rare, medicul poate solicita efectuarea unei biopsii de mucoasa bucala, pentru excluderea altor patologii care pot evolua cu leziuni ulcerative similare celor intalnite in stomatita aftoasa.

Tratament afte bucale

In majoritatea situatiilor, evolutia stomatitei aftoase este autolimitata, se vindeca spontan fara medicatie). Exista insa si cazuri in care poate fi necesara administrarea de tratament simptomatic pentru a reduce durerea si tratament etiologic care se adreseaza cauzelor ce determina aparitia aftelor bucale. Aftele bucale care determina discofort dureros accentuat la nivelul cavitatii bucale a pacientului in timpul alimentatiei sau cele care prezinta evolutie indelungata predispusa la recidive frecvente, necesita adminstrare de tratament specific care poate cuprinde solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, suplimente alimentare si antibioterapice.

Durerea provocata de ulceratiile aftoase poate fi ameliorata prin tratament simptomatic ce prevede adminstrarea de topice, geluri, paste de dinti, apa de gura sau spray-uri cu xilina 2% pentru diminuarea simptomatologiei asociate stomatitei aftoase.

Tratamentul cu antiseptice poate include badijonari cu violet de gentiana si gargara cu solutii slab antiseptice de 3-4 ori pe zi, pentru diminuarea incarcaturii microbiene de la nivelul cavitatii bucale, care favorizeaza durata de evolutie a ulceratiilor. Medicatia orala se administreaza in conformitate cu indicatiile medicului dentist si poate cuprinde steroizi, sucralfat sau colchicina. In anumite situatii medicul poate recomanda administrarea de antibiotice de tipul tetraciclinelor, insa acest tip de tratament nu este indicat copiilor sub varsta de 12 ani.

Tratamentul stomatitei aftoase cu ajutorul laserului sau al chirurgiei clasice este efectuat de catre medicul stomatolog in vederea reducerii perioadei de evolutie a ulceratiilor de la nivelul cavitatii bucale, diminuarea simptomatologiei pacientului si a riscului de recurenta a leziunilor aftoase. Cauterizarea chimica a leziunilor aftoase poate fi realizata cu ajutorul solutiilor topice de tipul Debacterolului sau al nitratului de argint.

Suplimentele vitaminice pe baza de vitamina B6, B12, zinc sau folat sunt recomandate pacientilor care asociaza deficit nutritional al acestor compusi, avand rolul de accelerare al proceselor de vindecare si de diminuarea a riscului de recurenta in cazul aftelor bucale.

Metode de preventie stomatita aftoasa

Metodele de preventie ale stomatitei aftoase includ:

  • Evitarea alimentatiei dificil de masticat si a celei picante, reci, foarte fierbinti sau acide, care pot determina leziuni traumatice ale mucoasei orale
  • Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare care sa includa periaj dentar, utilizarea atei dentare si a apei de gura. Se recomanda utilizarea periutelor de dinti super soft pentru evitarea traumatizarii gingiilor si schimbarea periodica a acestora pentru prevenirea inmultirii bacteriilor pe suprafata lor
  • Indepartarea protezelor dentare mobile pe timpul noptii si igienizarea corecta a acestora inainte de aplicare
  • Remedirea obturatiilor, a aparatelor protetice sau ortodontice deficitare care irita gingiile si mucoasa jugala
  • Efectuarea detartrajului periodic in cadrul cabinetelor de stomatologie pentru prevenirea inmultirii bacteriilor la nivelul cavitatii orale
  • Adoptarea unui regim alimentar echilibrat care sa contina un aport vitaminic optim
  • Evitarea consumului de alcool si a fumatului.

 

Referinte:

Data publicării 13.01.2023
Data ultimei actualizari 25.04.2023