Dermatita: cauze, simptome, tratament

Dermatita atopica este o afectiune caracterizata de aparitia unor eruptii cutanate eritematoase (sub forma de zone rosii) care pot prezenta vezicule susceptibile la crapare si descuamare, insotite de prurit.
Dermatita: cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce este dermatita

Dermatita atopica este o afectiune caracterizata de aparitia unor eruptii cutanate eritematoase (sub forma de zone rosii) care pot prezenta vezicule susceptibile la crapare si descuamare, insotite de prurit.

Care sunt cauzele aparitiei dermatitei

Dermatita atopica la adulti apare cel mai frecvent ca raspuns la actiunea unei combinatii de factori genetici si de mediu extern care determina aparitia semnelor si simptomelor specifice de boala.

Eczemele alergice sunt caracterizate de evolutie in teritoriu cutanat limitat (acolo unde tegumentul intra in contact direct cu alergenul), avand mai multe cai de diseminare: hematogena, prin frictiune sau prin transpiratie. Cel mai frecvent apar in urma expunerii la diversi agenti chimici (detergenti, ciment), cosmetice creme, lotiuni, parfum, sampon, lac de unghii, vopsea de par), nichel, crom (intalnite mai ales in bijuterii).

Dermatitele de contact ortoergice, fara substrat alergic pot fi acute sau cronice in functie de durata expunerii si sunt dermatite de iritatie dupa expunere la soare, fitofotodermatite sau dermatite caustice.  

Dermatitele endogene, atopice apar la persoanele care au antecedente personale sau heredo-colaterale de atopie si sunt strans corelate cu gradul de poluare si nivelul socio-economic inalt.

Care sunt simptomele dermatitei?

Fiind o patologie cu evolutie cronica, alaturi de prurit (senzatie de mancarime la nivelul pielii), dermatita poate evolua cu urmatoarele manifestari clinice:

  • Eritem cutanat datorat intensificarii fluxului sangvin in stadiile incipiente;
  • Leziuni cutanate de tip veziculo-buloase, buloase sau umede, zemuinde in stadiul acut;
  • Scuame si tegument uscat sau lichenificat in stadiile de vindecare. 

Caracteristica pentru adulti este eczema inflamatorie cu lichenificare care apare pe zonele de flexie si extensie cum sunt coatele si genunchii, incheietura mainii, gatul, fata, pleoapele, retroauricular, distributia fiind mai accentuata in zona cefalica.

Cand ne adresam medicului specialist

În cazurile in care este afectata calitatea vietii de zi cu zi a pacientilor, cand apare privarea de somn datorita pruritului intens, iar aspectul fizic provoaca discomfort psihic, devine necesara interventia medicului specialist. Complicatiile dermatitei sunt reprezentate de catre infectiile tegumentare aparute in urma spargerii veziculelor si necesita evaluare si tratament individualizat prescris de catre medicul specialist. Extinderea leziunilor la nivelul mai multor zone ale corpului, persistenta acestora pentru o perioada mai lunga de 3 saptamani sau prezenta de alergii asociate reprezinta situatii in care este necesara prezentarea la medic.

Diagnosticul dermatitei de contact

Diagnosticul clinic al dermatitei este sustinut intotdeauna de prezenta pruritului alaturi de:

  • Eruptii in zonele de flexie (pliuri cutanate coate, genunchi, gat) in antecedente;
  • Istoric astm bronsic sau “febra fanului”;
  • Prezenta xerozei cutanate (piele uscata);
  • Evolutie cronica, recidivanta.

Analizele de laborator recomandate pentru diagnosticarea dermatitei atopice la adult sunt reprezentate de catre:

  • Testarea cutanata Patch;
  • Testarea sensibilitatii la pneumalergeni;
  • Teste serologice pentru determinarea valorilor IgE total si specific anumitor alergeni;
  • Hemoleucograma pentru numaratoarea eozinofilelor;
  • Cultura cu antibiograma de la locul leziunii pentru depistarea tulpinilor de Staphylococcus aureus secretor de toxina A;
  • Cultura fungilor cu antifungigrama pentru identificarea Malassezia sympodialis, levura specifica pentru dermatita atopica;
  • Biopsie cutanata pentru examinare histopatologica (elimina alte afectiuni cu simptome similare cum sunt psoriazisul, dermatita seboreica, pitiriazisul versicolor).

Dermatita: cauze, simptome, tratament

Tratamentul dermatitei

Abordarea cu succes a dermatitei presupune o stransa colaborare intre medicul dermatolog, alergolog si pacient, astfel incat tratamentul adoptat sa obtina rezultate optime. Foarte importanta este identificarea si reducerea expunerii la factorii declansatori ai dermatitei, precum si ameliorarea pruritului si imbunatirea functiei de aparare a barierei epidermice.

Ce recomanda specialistii

Dupa stabilirea tipului de dermatita si indepartarea alergenului care declanseaza raspunsul imun al organismului, urmatorul pas in tratarea eficienta a dermatitei il reprezinta alegerea unei medicatii individualizate care sa amelioreze simptomatologia si sa previna eventuale recidive. In acest scop pentru cazurile usoare sunt utilizate cu succes tratamentele topice (unguente) pe baza de steroizi si produse emoliente care ajuta la remiterea iritatiei, edemului si a pruritului.

Medicamentele cu administrare orala de tipul corticosteroizilor sistemici, antihistaminicelor sau antibioticelor/antifungicelor, sunt rezervate situatiilor mai severe, complicate cu infectii bacteriene sau fungice.

Afla mai multe:

Data publicării 28.05.2021
Data ultimei actualizari 06.07.2022