Cancer bucal: factori de risc, diagnostic si tratament

Cancerul oral (cancerul cavitatii bucale) este inclus in categoria patologiilor tumorale ale capului si gatului si cuprinde totalitatea afectiunilor tumorale localizate la nivelul buzelor, limbii, boltii palatine, planseului bucal, partea interioara a obrajilor, gingiilor si glandelor salivare, iar cancerul orofaringian include tumorile localizate la baza limbii, amigdalele palatine si tonsilele linguale.
Cancer bucal: factori de risc, diagnostic si tratament

In prezent se estimeaza faptul ca tumorile cavitatii bucale se situeaza pe locul al 6-lea ca frecventa in clasamentul patologiilor oncologice, in 2020 fiind diagnosticate aproximativ 377.713 de cazuri noi la nivel global.

Studiile desfasurate la nivel mondial evidentiaza o crestere a incidentei cancerului orofaringian din 2018 pana in prezent, in raport cu cel oral, in aproximativ 70% din situatii diagnosticul fiind stabilit in stadii tardive de evolutie ale patologiei. Depistarea tardiva a cancerului oral diminueaza sansele de supravietuire ale pacientilor sub 5 ani postdiagnosticare si este cauzat in proportie majoritara absentei testelor de screening specifice acestei patologii.

Cuprins

Factori de risc cancer oral

Principalii factori de risc care predispun la aparitia cancerelor orale sunt reprezentati de:

  • Fumat
  • Consumul excesiv de alcool
  • Infectiile orale cauzate de virusul papiloma uman HPV, Epstein Barr
  • Antecedentele heredocolaterale de tumori orale si orofaringiene (prezenta de astfel de tumori in familie)
  • Igiena orala deficitara
  • Expunerea frecventa la radiatii solare (cancer al buzelor).

Cancerul oral apare ca urmare a mutatiilor AND-ului celulelor care intra in alcatuirea tesuturilor cavitatii bucale si se manifesta prin multiplicarea rapida a celulelor tumorale care genereaza leziuni clinic manifeste.

Infectia cu HPV si cancerul oral

Human Papillomavirus, cunoscut mai ales pentru implicarea sa in etiologia cancerului de col uterin, este responsabil si de cresterea frecventei cancerelor cu localizari variate de tipul celor orofaringiene.

HPV constituie un virus cu transmitere sexuala care prezinta tropism pentru mucoasa genitala si orala. 9 tulpini dintre cele peste 120 cunoscute pana in prezent pot genera aparitia displaziilor celulare cu risc inalt de transformare maligna.

Infectia cu HPV este in mod frecvent asimptomatica si poate fi transmisa in timpul raporturilor sexuale orale de la o persoana bolnava prin contactul direct al leziunilor din zona genitala cu mucoasa orala a individului sanatos. Preexistenta unor solutii de continuitate (rani, leziuni) la nivelul mucoasei orale creste riscul de transmitere al infectiilor generate de HPV in timpul sexului oral.

Principalii factori de risc implicati in aparitia cancerului bucal generat de infectia HPV sunt reprezentati de:

  • Practicarea sexului oral cu parteneri multipli.
  • Apartenenta la sex - barbatii sunt mai predispusi la aparitia cancerului oral decat persoanele de sex feminin.
  • Fumatul - substantele toxice eliberate in timpul fumatului sunt implicate atat in mod direct in aparitia cancerelor de gura cat si indirect prin favorizarea aparitiei de leziuni la nivelul mucoasei orale care cresc riscul de contractare al unei infectii HPV.

Incidenta crescuta a tumorilor orofaringiene se datoreaza in proportie majoritara infectiilor HPV responsabile de aparitia tumorilor la baza limbii, palatului moale, tonsilelor linguale, amigdalelor palatine si peretelui faringian posterior.

Un studiu care a implicat 5000 de pacienti diagnosticati cu tumori ale capului si gatului a demonstrat implicarea HPV-ului in 35.6% din cazurile de cancer orofaringian si respectiv in 23.5% din cazurile de cancer oral. Acest raport demonstreaza faptul ca tendinta de crestere a numarului de cazuri de cancer oral din 2018 pana in prezent este atribuita in special infectiilor mucoasei bucale cu HPV contractate prin contact intim.

Cancer bucal simptome

Manifestarile clinice ale cancerului oral pot include:

  • Ulcere bucale dureroase, persistente
  • Leziuni persistente la nivelul buzei
  • Edem la nivelul cavitatii bucale si al orofaringelui
  • Pete albe sau rosii care pot fi localizate la nivelul fetei interne ale obrazului, limbii, gingiilor, palatului moale sau planseului bucal
  • Adenopatii submandibulare sau la nivelul gatului
  • Senzatie de amorteala la nivelul limbii sau al buzei
  • Dificultati de masticatie, deglutitie (inghitire), la miscarea limbii sau maxilarului
  • Otalgii (durere la nivelul urechii) sau dureri dentare.

Cum evolueaza cancerul oral?

Cancerul oral poate fi clasificat in functie de stadiul de evolutie dupa cum urmeaza:

  • Stadiul I care implica existenta unei leziuni unice cu dimensiune mai mica de 2 cm.
  • Stadiul II care cuprinde formatiunile tumorale ale cavitatii orale cuprinse intre 2 si 4 cm.
  • Stadiul III manifestat fie prin prezenta unei formatiuni tumorale mai mari de 4 cm fie prin raspandirea celulelor canceroase la nivel limfatic.
  • Stadiul IV care presupune raspandirea celulelor canceroase la nivelul tesuturilor adiacente, a circulatiei limfatice sau altor organe ale corpului.

Diagnosticul de cancer bucal (oral)

Diagnosticul cancerului oral si orofaringian este stabilit de catre medicul dentist sau medicul specialist otorinolaringolog (in functie de localizarea leziunilor tumorale) prin intermediul anamnezei si al examenului clinic al pacientului.

Vizitele regulate la stomatolog pentru monitorizarea sanatatii cavitatii orale reprezinta principala modalitate prin care sunt descoperite leziunile specifice acestei patologii insa, in anumite situatii, pacientul poate prezenta manifestari clinice acute, care il indruma catre specialistul in chirurgie oro-maxilo faciala sau ORL-ist pentru examinare si investigatii.

Confirmarea diagnosticului de cancer bucal necesita efectuarea unei biopsii tisulare pentru recoltarea de celule suspecte care vor fi analizate ulterior in cadrul departamentului de anatomie patologica.

Dupa confirmarea diagnosticului de cancer bucal, medicul curant poate evalua extinderea procesului tumoral prin intermediul unei endoscopii digestive superioare sau al investigatiilor imagistice reprezentate de computer tomografie (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) de cap si gat.

Diagnosticul etiologic are ca scop identificarea cauzei implicate in aparitia cancerului bucal si implica recoltarea de tesut tumoral fie prin exfoliere fie prin punctionare pentru detectarea acizilor nucleici ai HPV-ului.

Tratamentul cancerului bucal

Tratamentul tumorilor cavitatii bucale este individualizat in functie de extinderea procesului patologic la tesuturile adiacente (dupa stadializarea cancerului oral), starea de sanatate generala a pacientului si preferintele bolnavului.

Intervenția chirurgicala care vizeaza excizia tumorala cu respectarea marginilor de siguranta este indicata pacientilor cu tumori bine delimitate care nu asociaza metastaze secundare. In anumite situatii, medicul chirurg poate efectua in cadrul aceleiasi interventii limfadenectomie pentru indepartarea nodulilor limfatici suspecti (daca se constata ca celulele tumorale au diseminat pe cale limfatica).

Radioterapia poate fi utilizata singura sau in combinatie cu chimioterapia atat inainte, cat si dupa tratamentul chirurgical initial, aceste metode de tratament avand ca scop diminuarea in dimensiuni a tumorii, a riscului de boala reziduala si al recaderilor.

Terapia tintita poate fi aplicata in anumite situatii singura sau alaturi de chimio/radioterapie, stopand cresterea si dezvoltarea cancerului prin actiunea sa asupra anumitor proteine de la nivelul tesutului tumoral. Imunoterapia este aplicata de regula la pacientii cu tumori aflate in stadiu avansat de evolutie si cei care nu prezinta raspuns terapeutic satisfacator la metodele de tratament anterior mentionate.

Tratamentul paliativ este rezervat pacientilor cu tumori in stadiu de evolutie avansat care nu se preteaza la interventie chirurgicala si are ca scop ameliorarea simptomatologiei si imbunatatirea calitatii vietii bolnavului.

Renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool si evitarea comportamentelor care cresc riscul de transmitere al infectiilor cauzate de HPV constituie principalele modalitati de prevenire ale cancerului oral.

 

Referinte:

Data publicării 15.04.2024