Bulimia - cauze, manifestari, tratament

Bulimia reprezinta o afectiune psihica care determina aparitia tulburarilor de alimentatie, fiind caracterizata prin mancatul compulsiv a unor cantitati insemnate de alimente urmat de aplicarea unor metode compensatorii de prevenire a cresterii in greutate.
Bulimia - cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce este bulimia

Bulimia nervoasa este o tulburare caracterizata prin episoade de ingestie rapida pe ascuns a unor cantitati crescute de alimente -mancat compulsiv, urmate de sentimentul de vina sau depresie care genereaza aparitia mecanismelor compensatorii de mentinere a greutatii corporale - inducerea varsaturilor, utilizarea laxativelor, practicarea de exercitii fizice intense, utilizarea suplimentelor de slabit sau efectuarea de clisme evacuatorii.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt preocupate de aspectul fizic exterior si de cele mai multe ori boala este precedata de anorexia nervoasa-incercare esuata de a mentine perioade de post prelungite care presupun infometare sistematica cu scopul de ajunge la silueta “perfecta” sau la un indice de masa corporala (IMC) cat mai mic.

 In anumite situatii tulburarea alimentara poate insoti episoade emotionale dificile cum sunt abuzurile emotionale sau fizice, anxietatea de despartire (separarea de figura materna in copilarie sau de partener in viata adulta) sau stressul intens (legat de examene sau de locul de munca), pierderea respectului de sine fiind frecvent asociata in aceste cazuri.

Bulimia - cauze, simptome, tratament

Cum se manifesta afectiunea

Bulimia se manifesta in principal prin prezenta episoadelor de mancat compulsiv, severitatea afectiunii fiind data de frecventa acestora cel putin o data pe saptamana pentru o perioada de cateva luni consecutive. Manifestari psihice asociate acestei tulburari de alimentatie frecvent intalnite sunt:

 • Monitorizarea obsesiva a greutatii corporale;
 • Teama de a nu lua in greutate;
 • Pierderea controlului in timpul alimentatiei -o persoana bulimica nu se poate opri din mancat decat atunci cand apare distensia abdominala dureroasa;
 • Sentimentul de vinovatie intre episoadele de bulimie;
 • Adoptarea unui comportament autodistructiv fizic si emotional – consum de substante, autovatamare;
 • Scaderea respectului de sine;
 • Tendinte suicidale in cazurile severe.

Complicatiile organice ale afectiunii sunt reprezentate de:

 • Afectare cardiaca - tulburari de ritm sau insuficienta cardiaca;
 • Afectarea dentitiei - carii, gingivita cauzate de inducerea varsaturilor;
 • Deshidratare, insuficienta renala acuta;
 • Probleme digestive -constipatie, balonare, reflux gastric.

Care sunt cauzele de aparitie ale bulimiei

Tulburarea alimentara este cauzata de mai multi factori printre care cei genetici, biologici, emotionali si nu in ultimul rand sociali. Mai frecvent afectate sunt persoanele de sex feminin, in special in adolescenta tarzie sau la debutul maturitatii. Mancatul compulsiv apare de obicei in solitudine (pe ascuns) fiind asociat starilor disforice -anxietate, depresie, iritabilitate,neputinta. Persoanele bulimice prezentand uneori si alte tulburari de ordin psihic: tulburare bipolara, de personalitate sau obsesiv compulsiva dar si anorexie nervoasa.

Cum tratam bulimia

Tratamentul afectiunii se realizeaza in principal cu ajutorul psihoterapiei in cadrul consultului medicul psihiatru putand lua hotararea de administrare de antidepresive. Consultul unui medic nutritionist poate ajuta pacientul sa gestioneze mai usor boala, majoritatea masurilor fiind aplicabile in ambulator. In situatii severe poate deveni necesara spitalizarea cu monitorizare permanenta a bolnavului.

La fel de importanta este implicarea familiei si a persoanelor apropiate din anturajul pacientului in procesul terapeutic adoptat, acest fapt contribuind la cladirea respectului de sine si recastigarea increderii in fortele proprii ale bolnavului. Terapia cognitiv comportamentale poate corecta obiceiurile alimentare atat la persoanele cu anorexie cat si la cele cu bulimie, fiind un ajutor bine venit si din perspectiva atingerii unei greutati ideale.

Afla mai multe: 

Data publicării 12.03.2021