Bruxismul - cum scapam de scrasnitul dintilor

Bruxismul reprezinta o afectiune caracterizata de inclestarea sau scrasnirea dintilor in mod involuntar pe parcusul activitatilor zilnice sau al noptii.
Bruxism - cum scapam de scrasnitul dintilor

Cuprins

Ce reprezinta bruxismul

Bruxismul reprezinta un obicei parafunctional de inclestare sau frecare a dentitiei in mod involuntar, care afecteaza intre 8 si 31% din populatie, simptomele fiind adesea minime, astfel ca pacientul nu este constient de afectiune.

Afectiunea poate aparea atat pe parcursul noptii pe durata somnului (sleep bruxism) cat si in cursul zilei putand sa se accentueze pe masura desfasurarii activitatilor cotidiene, nefiind prezent la trezire sau in prima parte a zilei.

De ce scrasnim dintii

Cauzele de aparitie ale acestui comportament nu au fost pe deplin elucidate insa exista cativa factori implicati in aparitia acestuia:

  • Malocluzie dentara - principala cauza;
  • Starile de stres, furie, anxietate, frustrare;
  • Dezvoltarea disproportionata a maxilarului fata de mandibula;
  • Schimbarea dentitiei temporare.

In anumite situatii, persoanele care sufera de bruxism pot prezenta si alte patologii cum sunt boala Parkinson, dementa, epilepsie, deficitul de atentie cu hiperactivitate (sau ADHD) sau tulburarile de reflux gastroesofagian.

Bruxism - cum scapam de scrasnitul dintilor

Care sunt efectele pe termen lung ale bruxismului

Bruxismul poate fi insotit de muscatul buzelor sau „muscarea” obrajilor interni si se manifesta cel mai frecvent prin:

  • Deteriorarea smaltului dentar sau deplasarea dentitiei permanente in pozitii vicioase care determina malocluzie sau carii (chiar si in conditiile de igienă orală corespunzatoare);
  • Fracturi dentare sau afectarea restauratiilor dentare (implanturi, coroane, obturatii);
  • Inflamatii periodontale care pot cauza dureri si pot duce la pierderea dentitiei in timp;
  • Dureri de cap in special cefalee temporala;
  • Sensibilitate dentara sau dureri dentare;
  • Dureri faciale, in zona gatului sau maxilare;
  • Trismus;
  • Afectarea mobilitatii articulatiei temporo mandibulare;
  • Tulburari de somn.

Cum diagnosticam bruxismul

Diagnosticul bolii se face in cadrul unui consult efectuat de medicul stomatolog care evalueaza starea danturii si stabileste cauza aparitiei afectiunii. Se stabileste gradul de uzura al danturii si sensibilitatea muschilor mandibulari, radiografia dentara sau tomografia computerizata  avand rolul de a estima  impactul fortelor aplicate  la nivelul radacinilor si a osului maxilar/mandibular in timpul frecarii dintilor.

Cum abordam afectiunea

Dupa consultul stomatologic, medicul poate sugera folosirea unei gutiere de plastic care sa impiedice lezarea structurilor osoase prin scrasnit sau montarea unor coroane în cazul in care este necesara corectia dentitiei (tratament ortodontic). Este recomandata evitarea consumului de guma de mestecat si a cofeinei in special seara sau alcoolului in cantitati crescute datorita potentialului acestora de a inrautati simptomele bruxismului.

Controlul anxietatii si reducerea nivelului de stres include terapia cognitiv-comportamentala, dar si metodele de modificare a comportamentului prin sedinte de meditatie sau hipnoza (long term stress management), fiind utile si pentru obtinerea imbunatatirii calitatii somnului și a calitatii vietii pacientului. 

Afla mai multe: 

Data publicării 17.03.2021