Herpes oral – de ce apare si in cat timp se vindeca?

Herpesul oral reprezinta o leziune manifestata la nivelul mucoasei orale cauzata de infectia cu virusul herpetic de tip 1 HSV-1 sau herpes simplex labialis si de tip 2 HSV-2. In timp ce HSV 1 este responsabil de aparitia herpesului oral, cel de tip 2 poate determina atat leziuni la nivelul cavitatii orale, cat si in zona genitala. Ambele tipuri de virusuri se raspandesc prin contact direct cu o persoana bolnava chiar daca aceasta nu prezinta leziuni vizibile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma faptul ca herpesul oral cauzat de HSV 1 reprezinta o infecție intalnita la mai mult de 67% din populatia globului cu varsta de sub 50 de ani. Dupa infectia initiala, virusul ramane cantonat in stare latenta la nivelul sistemului nervos periferic si poate determina din cand cand reaparitia leziunilor, mai ales in perioadele de scadere ale statusului imunitar.

Cuprins

Cauze herpes bucal

Leziunile herpetice de la nivelul mucoasei orale sunt determinate de herpes virus de tip 1 si mai rar de HSV de tip 2, care este implicat mai frecvent in infectiile organelor genitale, fiind transmis prin contact intim cu parteneri sexuali infectati. Primoinfectia cu HSV apare de obicei in copilarie si prezinta evolutie asimptomatica sau in anumite situatii poate determina aparitia gingivostomatitei caracterizata de aparitia veziculelor insotite de ulceratii la nivel oral si perioral.

Factorii care favorizeaza recurenta herpesului oral sunt reprezentati de catre:

 • Infectii virale sau sindroame febrile de diferite etiologii
 • Fluctuatii hormonale, in special la femeile de varsta reproductiva
 • Factori de stres major
 • Oboseala cronica
 • Expunerea la raze solare
 • Proceduri cosmetice dermoabrazive utilizate pentru estomparea tesutului cicatriceal
 • Leziuni tegumentare
 • Diminuarea capacitatii de aparare a organismului.

Factorii de risc majori implicati in evolutia nefavorabila a infectiilor cu HSV 1 si 2 sunt reprezentati de coinfectiile cu virusul imunodeficientei umane HIV/SIDA, dermatita atopica, tratamentele oncologice chimioterapice sau al celor de suprimare a sistemului imunitar administrate pacientilor cu transplant de organe pentru preventia rejetului de grefa.

Herpesul este contagios

Ambele tulpini de herpes simplex implicate in etiologia herpesului oral pot fi transmise cu usurinta interuman prin sarut sau relatii intime orale, chiar si in situatia in care persoana afectata nu prezinta manifestari clinice. O alta modalitate de raspandire a virusului HSV 1 este reprezentata de utilizarea in comun a aparatelor de ras, prosoapelor sau a tacamurilor si veselei incorect igienizate.

Virusul se regaseste in cantitati crescute la nivelul secretiilor continute de blisterele (vezicule) de la nivelul buzelor, insa exista situatii frecvente in care infectia evolueaza asimptomatic, insa contagiozitatea este la fel de ridicata.

Dupa infectarea initiala, virusul ramane cantonat in organism in stare dormanta la nivelul celulelor nervoase si se poate reactiva in conditii favorabile determinand aparitia de noi leziuni.

Contagiozitatea herpesului oral precede aparitia leziunilor si de obicei debuteaza in perioada prodromala cu senzatia de mancarime, durere sau arsura resimtita la nivelul buzei, in zona in care se vor forma veziculele, fiind urmata a doua zi, de aparitia blisterelor dureroase. Perioada de contagiozitate se extinde pe toata durata de evolutie a leziunilor orale si poate dura in anumite situatii mai mult de 10 zile.

Este important de retinut faptul ca transmiterea herpesului simplex labial la sugari prin sarut poate determina herpes neonatal, o afectiune cu risc inalt de evolutie nefavorabila la aceasta varsta.

Tratament herpes

Evolutia spontana a herpesului labial este favorabila cu disparitia leziunilor in decurs de maxim 1 luna de la aparitie. Medicatia antivirala care poate grabi procesul de vindecare cu scurtarea perioadei de evolutie a infectiei este reprezentata de antivirale care se pot administra fie oral sub forma de comprimate, fie extern sub forma de topice locale-aciclovir, penciclovir.

De obicei unguentele antivirale necesita aplicare repetata pe parcursul zilei (5 aplicari pe zi), efectele acestora fiind mai slabe fata de varianta orala de administrare a substantei active.

In cazul infectiilor severe cu herpes simplex manifestate la sugari cu varsta mai mica de 6 saptamani sau adulti cu sistem imunocompromis sau suprimat, se recomanda administrare de antivirale orale.

In cazul in care o persoana prezinta mai mult de 9 eruptii herpetice orale determinate de infectia cu virusul herpes simplex labialis in decursul unui an, aceasta poate beneficia de tratament prelungit cu antivirale orale- aciclovir, valacyclovir, famciclovir pentru prevenirea aparitiei complicatiilor sau al eruptiilor favorizate de anumiti triggeri (expunerea la soare, interventii chirurgicale, perioada premenstruala).

Tratamentul simptomatic cuprinde antiinflamatoare si topice anestezice pentru calmarea durerii cauzate de eruptia si evolutia blisterelor de la nivel labial.

Prezentarea la medic in cazul infectiei cu HSV 1 este recomandata in situatiile in care:

 • Infectia locala este severa
 • Leziunile se extind la nivel ocular
 • Veziculele impiedica alimentatia si hidratarea pacientului
 • Infectia apare la sugarii cu varsta mai mica de 6 saptamani.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

In cat timp se vindeca herpesul oral?

Evolutia infectiei cu herpes simplex labialis cuprinde urmatoarele etape:

 • Faza prodromala caracterizata de senzatie de mancarime, arsura sau durere, insotite de eritem la nivel labial, care preced aparitia veziculelor
 • Aparitia eruptiei veziculoase la nivelul buzelor sau al tegumentului perioral
 • Spargerea veziculelor cu eliberarea lichidului
 • Aparitia crustelor la 4-6 zile de la aparitia veziculelor
 • Vindecarea leziunilor in decurs de maxim 4 saptamani de la aparitia veziculelor.

Dupa aparitia veziculelor dureroase la nivelul buzelor, mucoasei bucale sau gingiilor, manifestarile clinice ale herpesului oral continua cu spargerea acestora si formarea de leziuni eritematoase acoperite sau nu de cruste, in functie de localizare. In majoritatea cazurilor, herpesul oral prezinta o durata de evolutie cuprinsa intre 7 si 14 zile, manifestarile clinice recurente fiind determinate de reactivarea virusului in anumite conditii favorizante.

Poate fi prevenit herpesul?

Herpesul poate fi prevenit prin:

 • Evitarea contactului direct cu o persoana infectata care prezinta vezicule la nivel oral sau in jurul cavitatii bucale pana la disparitia leziunilor
 • Evitarea utilizarii in comun a obiectelor de uz personal (prosoape, aparate de ras), a tacamurilor si veselei
 • Mentinerea unei igiene riguroase a mainilor, mai ales inainte de contactul cu nou nascuti
 • Evitarea traumatismelor la nivelul veziculelor pentru a preveni autoinocularea si raspandirea infectiei virale in alte zone ale corpului
 • Aplicarea de creme cu protectie solara inalta atunci cand recurenta herpesului oral se datoreaza expunerii la radiatii UV.

Daca dumneavoastra sau copilul dvs. prezentati simptome ingrijoratoare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Preventia si monitorizarea afectiunilor medicale reduc riscul de aparitie a complicatiilor si administrare a unor tratamente agresive ori neadecvate.

Data publicării 12.08.2022