Dermatita atopica - cauze, simptome si tratament

Boala inflamatorie cronica a pielii, dermatita atopica apare mai ales la copii, cauzata de obicei de alergeni alimentari, dar poate debuta la orice varsta.
dermatita atopica
Despre dermatita atopica

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o boala cu evolutie imprevizibila, marcata de multiple acutizari ce se pot produce uneori in ciuda respectarii regulilor de dieta sau de ingrijire optima a pielii. Majoritatea cazurilor de dermatita atopica cunosc o ameliorare sau chiar vindecare la varsta adulta, fiind posibile exacerbari intermitente ale bolii pe tot parcursul vietii, mai ales in conditii de stres fizic sau emotional.

Dermatita atopica la copii

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii care asociaza o intensa senzatie de mancarime, aceasta determinand frecvent intreruperi ale somnului si o iritabilitate marcanta.

Dermatita atopica este, de regula, prima afectiune care apare in derularea asa-numitului mars alergic, un procent semnificativ dintre copiii afectati dezvoltand ulterior rinita alergica si astm.

Ea afecteaza in mod caracteristic prima copilarie, dar poate debuta la toate grupele de varsta. Aproximativ 60% din cazuri apar inainte de primul an de viata si, pana la 85% din cazuri, debutul bolii este pana la varsta de 5 ani.

Factorii favorizanti in dermatita atopica

La producerea dermatitei atopice contribuie mai multi factori, iar expresia ei clinica este guvernata de interactiunile complexe dintre acestia.

 • predispozitie ereditara- aproximativ 70% dintre pacienti au un istoric familial de atopie, deci foarte importanti sunt factorii genetici
 • alterarea barierei cutanate, in urma unor tulburari ale metabolismului lipidelor din epiderm, caracterizata de tegumentele foarte uscate sau asa numita xeroza cutanata.
 • anomalii imunologice, factori agravanti ai leziunilor cutanate preexistente si factori

Dintre factorii care pot cauza dermatita atopica, cel mai frecvent incriminati sunt:

 • factori alimentari - lapte de vaca, oua, alune, arahide, soia, grau, peste, fructe de mare
 • aeroalergeni - acarienii din praful de casa
 • agenti infectiosi - Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale
 • factori de contact - agenti de curatare ce contin alcool, substante care usuca pielea (astringente), parfumuri, detergenti si sapunuri dure
 • imbracaminte stramta si abraziva din lana sau materiale sintetice
 • factori fizici - temperaturi extreme
 • stresul emotional

Simptome si manifestari

Manifestarile clinice in dermatita atopica sunt variabile, iar aspectul leziunilor ca si distributia lor sunt diferite in functie de varsta pacientului.

Astfel, se descriu 3 faze ale afectiunii:

 • Dermatita atopica infantila, la bebelusi intre 2 luni si 2 ani, in care leziunile au un caracter acut cu inrosire si veziculatie accentuata, fiind situate mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gatului, trunchiului si fetelor de extensie ale extremitatilor
 • Dermatita atopica a copilariei, la copii intre 4 si 10 ani, in care leziuni cutanate sunt mai uscate, adesea lichenificate, fiind frecvent localizate in zonele flexoare ca pliurile gatului, cotului, genunchiului, incheietura mainilor, la care se adauga inrosirea si edemul din jurul ochilor
 • Dermatita atopica la adolescenti si adulti, in care leziunile sunt reprezentate de placi foarte uscate, lichenificate, hiperpigmentate situate in zonele de flexie in special la nivelul mainilor, in jurul ochilor, pe pleoape sau retroauricular.

Dermatita atopica si posibile complicatii

 • infectii cutanate bacteriene, virale sau fungice urmare a unei sensibilitati cutanate crescute fata de diversi agenti infectiosi
 • Nu sunt rare nici complicatiile locale sau sistemice ale corticoterapiei
 • La dermatita atopica la copii, mai ales, nu sunt deloc de neglijat complicatiile survenite in dezvoltarea neuropsihica si emotionala, ca si impactul negativ al bolii asupra relatiilor intra-familiale.

Tratament pentru dermatita atopica

Tratamentul dermatitei atopice urmareste evitarea contactului cu factorii declansatori ai leziunilor, controlarea mancarimii, suprimarea inflamatiei pielii, refacerea barierei cutanate si influentarea complicatiilor infectioase si neuropsihiatrice.

In general, tratamentul implica rehidratarea pielii, in apa calda si ulterior prin aplicarea unei creme pentru dermatita atopica.

Mai ales atunci cand vorbim de dermatita atopica la copii, pentru obtinerea unui control al afectiunii este nevoie de o stransa colaborare intre familie, medic, pediatru, alergolog si dermatolog. Eforturile conjugate ale acestora vor fi orientate spre depistarea factorilor declansatori prin efectuarea unor teste alergologice complexe, stabilirea masurilor de profilaxie, a dietelor si a tratamentelor specifice care sa previna cronicizarea si sa impiedice evolutia naturala a bolii ce presupune asocierea altor afectiuni alergice.

Data publicării 12.10.2018