Alergia alimentara: cauze, simptome si tratament

Alergia alimentara reprezinta o reactie exacerbata din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care le considera fi non-self (straine). Alergiile alimentare difera de intolerantele alimentare prin capacitatea lor de a evolua nefavorabil prin aparitia edemului glotic.
Alergia alimentara: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce este alergia alimentara

Alergia alimentara reprezinta o reactie exacerbata din partea sistemului imunitar la anumite proteine alimentare pe care le considera fi non-self (straine). Alergiile alimentare difera de intolerantele alimentare prin capacitatea lor de a evolua nefavorabil prin aparitia edemului glotic.

Care sunt factorii care determina alergiile alimentare

Principalii alergeni alimentari sunt reprezentati de anumite proteine ale laptelui si produselor derivate ale acestuia, fructe (capsuni, fructe de padure, kiwi, avocado), peste (fructe de mare) care determina reactii alergice de tip imediat sau tardiv.

Exista o cross reactivitate intre alergenii de tip alimentar si cei nealimentari astfel ca in anumite situatii se poate produce o sensibilizare antigenica anterioara ingestiei proteinei alergene (pacientii cu alergii la fructe si legume pot fi sensibilizati prin expunere anterioara la polen, iar cei cu alergie la arahide prin aplicarea tegumentara de topice care contin ulei de arahide). La anumiti pacienti expunerea la praful de latex se asociaza cu alergie alimentara la banane, avocado sau kiwi.

Sugarii si copii mici prezinta in general alergie la proteinele din lapte, grau, soia, arahide si oua in timp ce copii de varsta mai mare si adultii pot manifesta alergii alimentare la nuci si fructe de mare.

Care sunt simptomele alergiei alimentare

Tabloul clinic al pacientului cu alergie alimentara cuprinde semne si simptome care variaza de la caz la caz si pot dobandi aspect variat sub forma:

  • Manifestarilor orale reprezentate de parestezii ale mucoasei orale si a limbii (furnicaturi, amorteala), prurit (mancarime), edem al buzelor si al limbii la contactul cu alergenul alimentar;
  • Manifestarilor gastro intestinale care includ distensia abdominala gazoasa (balonare), greata, varsaturi, diaree aparute intr un interval de maxim 2 ore de la ingestia alergenului alimentar. Aparitia simptomelor digestive tardiv dupa expunerea la alergenul alimentar (pana la 2-4 zile in anumite situatii) ingreuneaza diagnosticul etiologic al afectiunii;
  • Leziunilor cutanate care sunt reprezentate de catre rash cutanat (eruptie), prurit, cu accentuarea simptomatologie dermatitei atopice daca aceasta precede alergia alimentara;
  • Simptomelor respiratorii care sunt reprezentate de stranut, tuse, rinoree (secretii nazale apoase), wheezing (respiratie suieratoare) si edem glotic - urgenta medicala!
  • Simptomelor cardiovasculare: hipotensiune arteriala si tulburari ale ritmului cardiac.

Socul anafilactic reprezinta o complicatie alergica manifestata prin senzatie de slabiciune, ameteli, cefalee, tinitus (zgomote auriculare), tulburari de vedere, hipotensiune arteriala, cianoza periorala, tahicardie, dispnee si necesita tratament medical de urgenta.

Cum se stabileste diagnosticul de alergie alimentara

Diagnosticul alergiei alimentare este stabilit de catre medicul specialist alergolog pe baza anamnezei si al consultului clinic al pacientului. Suplimentar pot fi recomandate analize medicale de laborator care cuprin testarea cutanata rapida (cu obtinerea rezultatului in cateva minute de la aplicarea alergenului pe tegument) de tip prick test pentru izolarea alergenilor alimentari (dar nu si al aditivilor alimentari) si determinarea valorilor serice de anticorpi IgE totali si specifice pentru anumite proteine.

Alergia alimentara: cauze, simptome si tratament

Tratamentul alergiei alimentare

Dupa identificarea alergenului alimentar medicul alergolog recomanda pacientului evitarea alimentelor care declanseaza aparitia simptomatologiei alergice si alcatuirea unui jurnal de alimentatie care sa permita monitorizarea pe termen lung a evolutiei bolii si prevenirea recaderilor.

Pacientii cu antecedente alergice severe de tipul socului anafilactic beneficiaza de tratament cu epinefrina injectabila in situatiile de urgenta, antihistaminice orale si medicatie corticosteroida in cazul formelor extinse de alergie carora li se asociaza angioedem.

Persoanelor cu istoric de soc anafilactic le este recomandata purtarea bratarilor sau colierelor speciale care avertizeaza asupra antecedentelor alergice si a unei gentute prevazute cu adrenalina injectabila care poate fi administrata in situatii de urgenta.

Afla mai multe:

Data publicării 14.07.2021